Πανελλήνιες 2015: Μηχανικοί Περιβάλλοντος


Το φυσικό μας περιβάλλον αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η εξαφάνιση ζώων και φυτών αυξάνονται συνεχώς. Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των ανθρώπων και στην προσπάθεια λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η ανθρώπινη επέμβαση, αλλά και την ανάπτυξη, αποκατάσταση, προστασία και διαχείρηση του περιβάλλοντος ήταν και η δημιουργία του επαγγέλματος και του αντίστοιχου τμήματος των Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος υπάρχουν μόνο στα Χανιά της Κρήτης και στην Ξάνθη, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλή τους ζήτηση, αφού εν καιρώ κρίσης είναι δύσκολο για τους μαθητές να επιλέξουν κάποια τμήμα εκτός του τόπου κατοικίας τους. Το σύνολο των μορίων που απαιτείται είναι σχετικά χαμηλό όπως παρατηρείται στον παρακάτων πίνακα.

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΒΑΣΕΙΣ 2014

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 90%

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΉΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ 90%

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)

11732

47

2808

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ)

10518

23

2632

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Σύμφωνα με την παρουσίαση του τμήματος της Αν.Καθηγήτριας Ελευθερίας Ψυλλάκη οι Μηχανικοί περιβάλλοντος ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία, ανάπτυξη και εν γένει διαχείριση του Περιβάλλοντος, την εκπόνηση ή τον έλεγχο προγραμμάτων διαχείρισης φυσικών ή ανθρωπογενών περιβαλλοντικών συστημάτων, και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τεχνικών έργων ή άλλων δραστηριοτήτων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, η επαγγελματική ενασχόληση του Μηχανικού Περιβάλλοντος εμπεριέχει :

1.Μελέτες-Έρευνες Ρύπανσης (που αφορούν στον αέρα, το νερό ή το έδαφος)

2.Μελέτες Αποκατάστασης περιοχών που έχουν ρυπανθεί ή χρειάζονται αλλαγή χρήσης (π.χ. εγκαταλειμμένα λατομεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις)

3.Μελέτες Συστημάτων Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας

4.Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αποβλήτων (βιομηχανιών, βιοτεχνιών, κτιριακών συγκροτημάτων, πόλεων)

5.Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων(δημόσια έργα,απόβλητα,απορρίμματα, κτίρια, βιομηχανικές μονάδες)

6.Σύμβουλοι Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΟΤΑ, Δημόσιος Τομέας, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία, κλπ)

7.Περιβαλλοντικοί Έλεγχοι Βιομηχανικών Προϊόντων

8.Μελέτες Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (συλλογή, ανακύκλωση, μεταφορά, υγειονομική ταφή)

9.Εποπτεία Εφαρμογής Διατάξεων Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και Προδιαγραφών Περιβαλλοντικής Συμβατότητας Έργων και Εγκαταστάσεων

10.Μελέτες-Έρευνες Διαχείρισης και Προστασίας περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικού κάλλους περιοχών

11.Στελέχη εργοληπτικών εταιριών Η’τάξεως, όπου από τη νομοθεσία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν «Μηχανικούς εξειδικευμένους σε θέματα περιβάλλοντος»

12. Επίσης έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Περιβάλλοντος στο δημόσιο τομέα, αλλά και θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ12.13 Περιβαλλοντολόγων.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Το επάγγελμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία βασίζονται στην έλλειψη αναθεώρησης των Ελληνικών νομικών διαταγμάτων που διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, και τις αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες των Μηχανικών, τα οποία ανακόπτουν θεσμικά την πορεία και την εξέλιξη του Μηχανικού Περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας. Παρ΄όλα αυτά το επάγγελμα αυτό κερδίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο με την πάροδο του χρόνου χάρη στην ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων και την επιβολή της κοινωνίας για σωστά χωροθετημένα έργα σύμφωνα με προδιαγραφές ελαχίστων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Μηχανικοί Περιβάλλοντος

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format