Πανελλήνιες 2015: Θεατρικές Σπουδές


Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να κάνουν θεατρικές σπουδές μπορούν να επιλέξουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους κάποιο από τα τμήματα θεάτρου (Θεσσαλονίκη) ή θεατρικών σπουδών (Αθήνα, Πάτρα, Ναύπλιο). Η διαφορά ανάμεσα στο τμήμα θεάτρου στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα τμήματα θεατρικών σπουδών είναι ότι στο πρώτο η φοίτηση διαρκεί 5 χρόνια ενώ στα άλλα 4 και επίσης το τμήμα θεάτρου παρέχει κατευθύνσεις που τα άλλα δεν έχουν. Εκεί μπορούν να ειδικευτούν στην Δραματολογία – Παραστασιολογία, στην Σκηνογραφία – Ενδυματολογία και στην Υποκριτική. Το 2014 συνολικά 19722 μαθητές δήλωσαν τα τμήματα, ενώ 500 άτομα τα είχαν ως πρώτη επιλογή και οι βάσεις για την εισαγωγή των μαθητών ήταν αρκετά χαμηλές όπως φαίνεται και στο παρακάτω πίνακα.

Τμήμα Βάσεις 2014 ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ 90% ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 90%
Θεάτρου Θεσσαλονίκης 13540 4527 167
Θεατρικών σπουδών   Αθήνα 13035 4931 209
Θεατρικών σπουδών   Πάτρα 11659 4941 72
Θεατρικών σπουδών   Ναύπλιο 11492 5323 52

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Οι απόφοιτοι των Θεατρικών Σπουδών μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτι όμως που είναι αρκετά δύσκολο εξαιτιάς της κρίσης που υπάρχει στην εκπαίδευση. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως επιστημονικοί σύμβουλοι και υπεύθυνοι για θεατρικές εκπομπές, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο, σε υπουργεία, νομαρχίες και στην Tοπική Aυτοδιοίκηση ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε δραματικές σχολές ως καθηγητές, σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου αλλά και ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί, εφόσον σπουδάσουν σε δραματική σχολή. Τέλος, εφόσον συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών μπορούν να εργαστούν και ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες.

Οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών τμημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τους αποφοίτους των δραματικών σχολών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών έχουν επίσης το δικαιώμα να εργαστούν στον κλάδο της δημόσιας εκπαίδευσης (ΠΕ18.41-δραματικής τέχνης) προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Θεατρολόγων.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Θεατρικές Σπουδές

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format