Το χάρτινο μας τσίρκο


Σάββατο βράδυ, πήρες την απόφαση να κάτσεις σπίτι, να απομακρυνθείς από την ρουτίνα της αναγκαίας εξόδου και να παρακολουθήσεις στην στιλπνή οθόνη σου έναν ακόμα διαγωνισμό. Φωτά, μουσικές, ιαχές παραλύουν τις αισθήσεις σου μπροστά στο υπερθέαμα που αντικρίζεις. Γουρλώνεις τα μάτια μπροστά στην οθόνη τρομαγμένος η παίρνεις μια έκφραση γλυκού μειδιάσματος στα χείλη. Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεσαι να βάλεις παύση στην αταξία που συμβαίνει. Αντίθετα όσο και να είσαι αδιάφορος μένεις εκεί, θέλεις να δεις ποιος θα πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό, ποιος θα κατακτήσει την πηγή και θα γευτεί πρώτος το γλυκό νερό της.

Τι συμβαίνει όμως όταν πέφτει η αυλαία της παράστασης, και το λαμπερό φως σταματήσει; Ναι, εγώ και εσύ κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί απολύτως το παραμικρό. Αδιάφοροι, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσους και πόσους διαγωνισμούς έχουμε αφήσει να εισβάλλουν μέσα στην ζωή μας. Από την εφηβική μας ηλικία ακόμη γευόμαστε τον πρώτο. Αυτός έρχεται με την μορφή των κατατακτηρίων εξετάσεων, όπου χιλιάδες αγχωμένες ψυχές, πολλές φορές οργισμένες πρέπει να τον κερδίσουν, να νικήσουν τον παιδικό τους φίλο για να εξασφαλίσουν το έπαθλο τους. Ακόμη και όταν όλα αυτά λάβουν το μεγαλοπρεπέστατο φινάλε τους και γίνουμε πλέον ώριμοι πολίτες, κοινωνοί των γνώσεων μας και θεμελιωτές του μέλλοντος δεν αποφεύγουμε  το μεγαλύτερο από όλους. Ποιος μπορεί να έχει τα καλυτέρα πειστήρια του πλούτου; Του παντοτινού συμβόλου της ευτυχίας που όλοι κυνηγάνε; Ο διαγωνισμός αυτός της επιδειξίας, μάλλον καλυτέρα το τσίρκο, με εκείνη την παράσταση των ακροβατών που πατάνε μετέωροι πάνω στο νήμα βλέποντας κάτω το απέραντο τίποτα και στον ορίζοντα που υψώνεται προκλητικά μπροστά τους ο κόσμος όλος, είναι το παιχνίδι που απολαμβάνουν άπαντες μέχρι την αποχώρηση τους από την παράσταση.

Κλανκ, κλανκ, κλανκ η κληρωτίδα ξεκινάει. Εκατομμύρια χαρτάκια μέσα της στριφογυρίζουν πάνω στην ζαριά της τύχης. Μόνο ένας  τυχερός αριθμός μπορεί να υπάρξει. Αδιάκοπα παλεύουμε να πραγματοποιήσουμε την επιλογή. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτήν θεωρείται αποτυχία. Καταριέσαι, πονάς, κουράζεσαι αλλά συνεχίζεις να καρτερείς το γλυκό έπαθλο, την λύση που θα γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην ιδέα και την ύλη. Πρόθυμα ακόμη γίνεσαι χίλια κομμάτια, ανήμπορα να ξαναενωθούν και να λάβουν την αρχική τους μορφή μένοντας  παραμορφωμένα και φρικιαστικά να σε κοιτάνε.

«Συγχαρητήρια είσαι ο μεγάλος νικητής» είναι η φράση λύτρωσης από όλα τα βάσανα πλέον. Η επιβράβευση αυτού που ακαθόριστα το τελεσφόρησες σε υπερμέγεθες βαθμό, προβάλλοντας την ανωτερότητα σου απέναντι σε σένα και μένα. Μπορεί να γίνει όμως και το έπαθλο της ίδιας της ευτυχίας; Κέρδισα εδώ, κέρδισα εκεί, δάμασα αυτό και υπέταξα το άλλο. Η ενδόμυχη ηθική ικανοποίηση δεν μπορεί παρά  να υπερβεί την σφαίρα του εφήμερου. Λησμονείς πως η «μάχη» που επικράτησες απόψε, αύριο θα γίνει η δάφνη του επόμενου τυχερού. Και τότε τι; Ποιο μπορεί να κρατήσει στην πλάτη του τον ουρανό, όταν έχει μόλις χάσει αυτό που πάντοτε ζήλευε και είχε την τιμή να αγγίξει; Ανούσιες ανάγκες. Ο κρίκος δεν αποκαταστάθηκε. Χαροπάλεψε στην φωτιά αλλά γύρισε στην αρχική του κατάσταση. Και τότε νηφάλιος, οφείλεις να ξαναδείς ποιον διαγωνισμό θέλεις πράγματι να κυνηγήσεις να κερδίσεις. Ο χρόνος όμως της παρουσίας σου είναι μετρημένοι, δεν θα σε περιμένει με το ταξίμετρο ανοιχτό και δεν θα πάρει το μερίδιο από το έπαθλο που θα του προσφέρεις.

Κλείνοντας, το παιχνίδι αποτελεί πηγή που ξεδιψάσει την ίδια μας την ψυχή. Το παιχνίδι όμως που έχει λάβει νόημα. Δεν υπάρχει ποτέ ευνοϊκός άνεμος για αυτόν που δεν ξέρει που πηγαίνει. Το έπαθλο ή η συμμέτοχη είναι αυτή που μετράει εν τέλει; Μήπως ίσως ακόμη και το να μάθεις ότι εισχώρησες σε ένα λάθος χώρο και να τραβήξεις τον κλήρο σου μακριά ψάχνοντας μια άλλη γη της επαγγελίας; Όπως άλλωστε έχει πει και ο Σαίξπηρ «το λάθος δεν είναι στα αστέρια αλλά μέσα μας».

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το χάρτινο μας τσίρκο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format