TEDxPatras 2016: Από Λογοτεχνία μέχρι Τεχνολογία


Ομιλητές στη φετινή διοργάνωση η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Δημήτρης Γλέζος

 

Η οργανωτική ομάδα του TEDxPatras 2016 ανακοινώνει με υπερηφάνεια δύο ακόμα ονόματα ομιλητών που θα βρεθούν στην Πάτρα το προσεχές Σάββατο 14 Μάϊου και θα μιλήσουν στους θεατές της εκδήλωσης από τη σκηνή του Royal Theater. Πρόκειται για δύο σημαντικές προσωπικότητες που συμπληρώνουν την 15άδα των φετινών ομιλητών, αποδεικνύοντας πως σε μία TEDx διοργάνωση ταιριάζουν όλες οι γενιές κι όλοι οι τομείς: από τη λογοτεχνία μέχρι την τεχνολογία!

Πρόκειται για την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον επιστήμονα και επιχειρηματία Δημήτρη Γλέζο, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του TEDxPatras έρχονται για να μιλήσουν κι αυτοί για «Ευκαιρίες», λέξη-τίτλο της φετινής διοργάνωσης.

Από τις εμβληματικότερες και λυρικότερες φωνές της μεταπολεμικής ποίησης, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, θα βρεθεί στο TEDxPatras για να περιγράψει τις δικές της ευκαιρίες και πώς τις μετουσίωσε σε λέξεις, στίχους. Από την πλευρά του ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας Δημήτρης Γλέζος θα βρεθεί στη σκηνή του TEDxPatras 2016 για να διαδώσει την επιχειρηματική ιδέα που είχε την ευκαιρία να συλλάβει και να εξελίξει στο πρόγραμμα Summer Code της Google το 2009. Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά τους.

 

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

[[{“fid”:”10742″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”rouke”,”title”:”rouke”,”height”:”624″,”width”:”624″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

 

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1939. Είναι πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό “Καινούρια εποχή” το ποίημά της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή της Καινούριας εποχής, γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!». Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόλησή της με την ποίηση και τη μετάφραση. Όπως αναφέρει και η ίδια, ήταν μεγάλη η είσοδός της στην ποίηση. Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματά της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Αρχή και τέλος για εκείνη η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Είναι διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόβσκι, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.. Το 1962, τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch) και το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει αναγνώσει ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και του Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y.State, Princeton, Columbia κ.ά.). Το 2000, τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών), ενώ το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της. Για εκείνη στόχος στην ποίηση δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να δεχτεί είναι το ερέθισμα, αυτό που λέμε έμπνευση.

Στην πενηντάχρονη πορεία της, έγραψε ποίηση, μετέφρασε κλασικούς και σύγχρονους Ρώσους ποιητές (Μαγιακόφσκι, Πούσκιν, Μπρότσκι), νομπελίστες ποιητές (Χίνι, Γουόλκοτ, Τόμας) και θεατρικούς συγγραφείς (Σαίξπηρ, Μπέλοου). “Χρωστάω τη σοφία μου στο φόβο”, γράφει η ίδια… Ποιες ευκαιρίες θα μας δώσει η αφήγησή της, άραγε, για να μεταλλάξουμε τους φόβους μας σε Σοφία και Τέχνη ζωής;

 

Δημήτρης Γλέζος

[[{“fid”:”10743″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”glezos”,”title”:”glezos”,”height”:”652″,”width”:”652″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

 

Ο Δημήτρης Γλέζος είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Transifex, μιας cloud-based πλατφόρμας μετάφρασης για τα προϊόντα λογισμικού. Η Transifex βοηθά εταιρείες, όπως η Coursera, η Vodafone, η Trello, και η Orbitz να λανσάρουν σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα λογισμικού σε πολλές γλώσσες, μεταφράζοντας προγράμματα στην εκάστοτε μητρική γλώσσα του χρήστη. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν καθηµερινά εφαρµογές στη µητρική τους γλώσσα, οι οποίες µεταφράστηκαν µε τα προϊόντα της εταιρείας.

Ο Δημήτρης σπούδασε Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστημίου Πατρών, όπου δημιούργησε το my.ceid, μία από τις πιο προηγμένες δικτυακές πύλες των φοιτητών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια μετέβη για διδακτορικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έγραψε την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας Transifex. Μετά την αρχική επιτυχία στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα, επέστρεψε στην Πάτρα για να εξελίξει περαιτέρω το προϊόν και την εταιρεία. Ο Δημήτρης εργάζεται στα γραφεία της εταιρείας τόσο στην Αθήνα όσο και τη Silicon Valley. Στον ελεύθερό του χρόνο, του αρέσει να κάνει ορειβασία, windsurf, και ιστιοπλοΐα, ενώ συχνά μαγειρεύει για τους φίλους και την οικογένειά του.

Από μια μικρή Startup το 2012 στη Scaleup του 2016: Το Transifex γίνεται σιγά σιγά συνώνυμο µε τη δηµιουργία πολυγλωσσικών προϊόντων και τη διάθεσή τους σε ένα παγκόσµιο κοινό. Στις 14 Μαΐου ο ιθύνων νους αυτού του εγχειρήματος θα ξετυλίξει το κουβάρι της δικής του επαγγελματικής ευκαιρίας που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της μετάφρασης προϊόντων λογισμικού παγκοσμίως.

Στα παρακάτω χρήσιμα Links υπάρχουν πληροφορίες για όλους τους φετινούς ομιλητές, άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το TEDxPatras 2016 καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης των εισιτηρίων:

 

www.tedxpatras.com

www.facebook.com/tedxpatras

www.twitter.com/tedx_patras

www.instagram.com/tedxpatras

www.viva.gr/tickets/seminars/royal-theater/tedxpatras-opportunities/


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

TEDxPatras 2016: Από Λογοτεχνία μέχρι Τεχνολογία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format