Ηνωμένα Έθνη και η Ελλάδα χώρια


Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015 ψηφίστηκαν, μετά από πολυετείς προσπάθειες, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ο ρόλος τους; Να αλλάξουν τον κόσμο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και για τα επόμενα 15 χρόνια, όλες οι χώρες θα κινητοποιηθούν χρησιμοποιώντας νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να τερματίσουν οποιαδήποτε μορφή φτώχειας, να καταπολεμήσουν τις ανισότητες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δε μένει πίσω.

Αυτοί οι Στόχοι είναι μοναδικοί καθώς καλούν ταυτόχρονα τις πλούσιες, τις μεσαίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναλάβουν δράση για να προωθήσουν την ευημερία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη. Αναγνωρίζεται ότι η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να είναι συνυφασμένη με στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης που αναφέρονται σε όλους, και όχι μόνο στις ισχυρές χώρες. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μέτρων που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και προστασία και τις ίσες ευκαιρίες εργασίας.

Ενώ οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι νομικά δεσμευτικοί, οι κυβερνήσεις καλούνται να εγκαθιδρύσουν νομοθετικά πλαίσια για την πραγματοποίησή τους, παραδίδοντας παράλληλα ετήσιες αναφορές σχετικά με την πρόοδο στην υιοθέτηση των στόχων αυτών με σκοπό της εξαγωγή παγκοσμίων στατιστικών στοιχείων.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας όμως; Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας έχει σχεδόν ανύπαρκτη δυναμική για διάφορους λόγους. Αρχικά λόγω της δυσμενούς οικονομικής θέσης της χώρας η λέξη «ανάπτυξη» από μόνη της φαντάζει εξωπραγματική. Σε δεύτερο πλάνο, όμως, αρχίζω να συνειδητοποιώ μία στάση αποστασιοποίησης που διατηρούν οι πολιτικοί φορείς στο σύνολό τους όσον αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις και το γενικό καλό.

Οι σκέψεις που ίσως σας δημιουργήθηκαν τώρα είναι πολλές και τα παραδείγματα που σκεφτήκατε ανεξάντλητα. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι η ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης δε δημοσιοποιήθηκε με κανέναν τρόπο στη χώρα μας, ενώ τα κείμενα δεν έχουν μεταφραστεί εδώ και μήνες στα Ελληνικά!

Τέτοιου είδους εξελίξεις μας αφορούν όλους και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον μας. Δεν θα έπρεπε να μας παρέχεται η πληροφορία; Να μας γνωστοποιούνται οι ευκαιρίες; Να συμβαδίζουμε με την παγκόσμια κοινότητα και να έχουμε ίση πρόσβαση; Τροφή για σκέψη σήμερα…

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ηνωμένα Έθνη και η Ελλάδα χώρια

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format