Σχολή και δουλειά: Γίνεται;


Ένα ερώτημα που θα βασανίζει τους φοιτητές παντού και πάντα. Όλοι μας έχουμε ακούσει πολλές φορές τους γύρω μας να λένε «Αν θες να κάνεις κάτι καλά, συγκεντρώσου μόνο σε αυτό» αλλά και «Αν υπάρχει σωστό πρόγραμμα όλα γίνονται». Τί ισχύει όμως τελικά;

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Η κάθε σχολή, με τον τρόπο της, είναι απαιτητική, και λέγοντας απαιτητική δεν εννοώ μόνο το πνευματικό κομμάτι, αλλά και αυτό του χρόνου. Το πτυχίο ποτέ και κανείς δε θα μας το κάνει δώρο για τα γενέθλιά μας. Χρειάζεται η φυσική μας παρουσία στη σχολή, η παρακολούθηση των διαλέξεων, η συμμετοχή μας στα εργαστήρια και διάβασμα. Ναι, ναι, αυτό που καθόμαστε στο γραφείο στο σπίτι μας και κλείνουμε υπολογιστή, μουσική και πόρτα και τρίβουμε τη μούρη μας στο βιβλίο. Όσο άσχημη κι αν φαντάζει αυτή η διαδικασία, έτσι πρέπει, όχι μόνο για την απόκτηση ενός χαρτιού (πτυχίο για εσένα μιλάω) αλλά και για την ουσιαστική κατάκτηση της γνώσης.

Και η δουλειά; Όλα τα παραπάνω μας στραγγίζουν χρόνο και ενέργεια σε βαθμό που δε μπορούμε να δουλέψουμε; Υπάρχει κάποιος άγραφος νόμος που υπαγορεύει την έναρξη της επαγγελματικής ζωής ενός νέου μόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο λακωνικά μπορώ: ΟΧΙ. Όλα μπορούν να γίνει αν υπάρχει πρόγραμμα, θέληση και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Αν θες να δουλέψεις, φτιάξε το πρόγραμμά σου, ρύθμισε τις υποχρεώσεις σου και θα το καταφέρεις. Θα κουραστείς, θα υπάρξουν στιγμές που θα το μετανιώσεις, αλλά είναι ανεκτίμητη η στιγμή που θα νιώσεις ότι τα καταφέρνεις, ότι στέκεσαι στα πόδια σου και ότι έχεις πλέον ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα προς την ενηλικίωση (μάλλον δεν πιστεύω στα 18).

Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για εσένα, είσαι εσύ. Η απόφαση είναι πάντα δική σου, για τα πάντα. Σταμάτα να τρελαίνεσαι, και φέρε τη ζωή στα μέτρα σου, στο χέρι σου είναι.

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
1
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σχολή και δουλειά: Γίνεται;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format