3B, Bye Bye Bulling


Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην χώρα μας. Έτσι μέσα απο ένα σχολικό project δημιουργήθηκε η ιδέα για ένα παιχνίδι κατά του εκφοβισμού. Με μηδέν εμπειρία πανω στο game development ξεκίνησα να χτίζω το παιχνίδι. Εκεί κατέφθασε και μια ευχάριστη είδηση για την υποβολή του σε εναν διαγωνισμό κατα του εκφοβισμού, οπου απέσπασα την πρώτη θέση. Στην συνέχεια επιλέχτηκα να διαγωνιστώ πανελλήνια σε έναν διαγωνισμό δημιουργίας ενός τεχνολογικού προιόντος κατα του εκφοβισμού. Εισάχθηκα σε μια ομάδα οπου του άρεσε η ιδέα μου και αποφασίσαμε να την αναπτύξουμε. Έτσι εγω κάνοντας τον προγραματισμό, το design, τα animation και οι υπόλοιποι βοηθόντας με με μεταφράσεις, διαλόγους και ιδέες καταφέραμε το ακατόρθωτο. Απο το μηδέν μεσα σε 4 μήνες και εν μέσω εξετάσεων και καλοκαιρού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ενα απο τα 3 εισιτήρια για την αποστολή του προιόντος μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό Enable – Hackathon. Αποσπάσαμε την 7η θέση ανάμεσα σε σκληρό διαγωνισμό και πολλές υποψηφιότητες. Ταξιδέψαμε στο Λονδίνο, παρακολουθήσαμε ενα Workshop απο την Facebook και βραβευτήκαμε. Έτσι σιγά σιγά πιστεύοντας πως ολα τελείωσαν και μετά απο μεγάλη απογοήτευση και μεγάλα προβλήματα αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθια ο Βασίλης και εγώ. Ακολούθησαν ακόμα δύο βραβεύσεις απο τον Π.Ε.Α.Π δημου Πεύκης – Λυκόβρυσης και από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου οφείλω ένα γιγάντιο ευχαριστώ.

Το παιχνίδι εκπαιδευτικού περιεχομένου επωνομαζόμενο 3Β BYE BYE BULLYING, παρουσιάζει τη δική μας εκδοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού, που δίνει έμφαση στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει ο παρατηρητής, «πρόσωπο – κλειδί» για την αντιμετώπιση του φαινομένου. To παιχνίδι, που προορίζετε για τον Η/Υ, τα κινητά, τις ταμπλέτες και κάποιες παιχνιδομηχανές, περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες και ρεαλιστική προσομοίωση των οικείων χώρων. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου – προεφηβικής ηλικίας και τα προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των φαινομένων bullying.

Ο παίκτης, που ταυτίζεται με τον παρατηρητή, έρχεται αντιμέτωπος με μία πληθώρα διαφορετικών ειδών εκφοβισμού (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, ηλεκτρονική βία) που διαδραματίζονται σε οικείους για τους μαθητές χώρους: στο σχολείο (τάξη, προαύλιο, γήπεδο μπάσκετ κ.λ.π.), εκτός σχολείου (αθλητικοί χώροι, βόλτα στο πάρκο, μπάνιο και άσκηση σε πισίνα) αλλά και στο διαδικτυακό περιβάλλον. Παράλληλα, μέσα από διαλόγους βγαλμένους από την καθημερινή ζωή, καλείται να επιλέξει το σωστότερο και αποτελεσματικότερο για τον ίδιο τρόπο αντίδρασης και συνεπώς αντιμετώπισης του περιστατικού (αποστροφή, αποτροπή θύτη, υποστήριξη θύματος). Οποιαδήποτε σωστή απάντηση οδηγεί στην επιβράβευση του παίκτη και στην παρότρυνσή του να συνεχίσει, ενώ για κάθε λανθασμένη απάντηση, εμφανίζεται μία σύντομη συμβουλή που κατευθύνει τον παίκτη, ώστε να σκεφτεί εκ νέου την επιλογή του. Έτσι, καθώς ο παίκτης ενεργεί αυτοβούλως, μέσα από μία ευχάριστη και διδακτική εμπειρία, μαθαίνει ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι λανθασμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η σημασία των σωστών ενεργειών σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ παράλληλα προωθούνται η  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του παίκτη – παρατηρητή για το φαινόμενο.

Μέσα από το συγκεκριμένο παιχνίδι προκύπτει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα εμπλουτίσει τις γνώσεις των μαθητών και θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτήσουν οι μαθητές – παίκτες, οι κοινωνικές δεξιότητες καθώς και η ανθρωπιστική και πολιτιστική συνείδηση θα αξιοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιθετικότητας, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Τα παιδιά, με τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μέσω της διάδρασης και διακίνησης ιδεών, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή τους σε διάφορα περιστατικά bullying – μελέτες περίπτωσης, γίνονται ανατροφοδότες – πολλαπλασιαστές στα σχολεία τους και αναζητούν συμμαχίες απορρίπτοντας ρατσιστικές συμπεριφορές, υιοθετώντας θετικές στάσεις ζωής και εν γένει καλλιεργώντας τις αξίες της ανθρωπιστικής παιδείας. Το 3Β – BYE BYE BULLYING αποτελεί ένα πρωτότυπο και ελκυστικό παιχνίδι για παιδιά, δίνει ένα ψηφιακό μήνυμα και τονίζει την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας, της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και της συνεργασίας. Οι παίκτες – παρατηρητές επωφελούνται, λοιπόν, σημαντικά από την ευκαιρία που προσφέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι για μάθηση/εκπαίδευση, παιχνίδι/ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση.

Στόχος μας λοιπόν η αναδιξη του παρατηριτή και η εμπλοκή μεσω διαλόγου αλλα και η εμπιρία. Εν μεσω λοιπόν δύσκολων συνθικών και μετα απο πολύ δουλειά είμαι περίφανος για ότι έχουμε καταφέρει.

Κλείνοντας θελω να ευχαριστίσω οσους μας υποστίριξαν, μα ειδικά την κα Ελένη Εγγλέζου και την κα Τόνια Παπατριανταφύλλου, καθώς και τον Ηλία την Αγγελική και την Κωνσταντίνα για αυτα που προσέφεραν στον παιχνίδι.
Μιχάλης Λούις.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

3B, Bye Bye Bulling

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format