Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να επανεργοποιήσει το πρόγραμμα Erasmus+ Youth


Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι:

Bρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας βελτιστοποίησης και ενίσχυσης των διαδικασιών που μπορούν να εγγυηθούν μια δυναμική και ισχυρή πολιτική υποστήριξης της Νεολαίας, των ιδεών, των πρωτοβουλιών και των δράσεων των νέων ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συστηματική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΠΕΘ επανενεργοποιεί το σημαντικό πρόγραμμα Erasmus+ Youth (τομέας Νεολαίας), με όρους που διασφαλίζουν την ομαλή, αποτελεσματική και κυρίως εύρυθμη για τους δικαιούχους αξιοποίηση του προγράμματος. Σκοπός του Υπουργείου είναι η μέγιστη δυνατή θετική επίδραση στους νέους της χώρας, για τα επόμενα πέντε (5) έτη.

To τρέχον έτος (2016), η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει την διάθεση των οικονομικών πόρων στο σύνολό τους χωρίς καμιά απώλεια.

Η προετοιμασία των φορέων για την υποβολή προτάσεων, αφορά και τις τρεις βασικές δράσεις του Erasmus+ Nεολαία:

  • Βασική δράση 1: Kινητικότητα των ατόμων στον τομέα της Νεολαίας. Στόχοι της δράσης είναι να αυξήσει την κινητικότητα των νέων ανθρώπων, να υποστηρίξει την απόκτηση ικανοτήτων, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη και να βοηθήσει στην κατανόηση άλλων πολιτισμών υποστηρίζοντας ανταλλαγές νέων, εθελοντών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.
  • Βασική δράση 2: Στρατηγικές συμπράξεις στοντομέατης Νεολαίας. Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη,  μεταφορά ή/και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε επίπεδο οργανισμού αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν σχέδια συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων/οργανισμών/φορέων από διάφορες συμμετέχουσες χώρες, τα οποία επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν καινοτόμες πρακτικές. Όλα αυτά μέσω στρατηγικών συμπράξεων αλλά και σχεδίων ανάπτυξης δυνατοτήτων.
  • Βασική δράση 3: Συνεδρίαση μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της Νεολαίας.  Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», του Στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΚ2020) και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Μέσω της δράσης μπορούν να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ των νέων και όσων είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη νεολαία.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προτάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο διαδικτυακός τόπος ενημέρωσης για το Erasmus+ Nεολαία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί με όλες τις συναφείς πληροφορίες, στις αρχές Μαρτίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν, κατά το τρέχον διάστημα,να επικοινωνούν με την Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης κ Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Erasmus+Youth@minedu.gov.gr

Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα που σημειώθηκαν σχετικά με συναφείς προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά το έτος 2015, καθώς και κατά τον 3ογύρο (3rdRound) 2014, το ΥΠΠΕΘ ενημερώνει ότι στα πλαίσια έρευνας και απόδοσης ευθυνών για τους λόγους που έθεσαν την Ελλάδα εκτός προγράμματος στο παρελθόν, θα αποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τόσο την εικόνα όσο και τη φερεγγυότητα έναντι των εμπλεκομένων μερών. Όπως άλλωστε αποδεδειγμένα έπραξε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα την επανέναρξη του προγράμματος.

Σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Youth (Τομέας Νεολαία)

To Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2014-2020 για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

Το Erasmus+ για τον τομέα “Νεολαία” αναμένεται να βοηθήσει τους νέους, μέσω των ανταλλαγών και του εθελοντισμού, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τις προοπτικές απασχόλησης και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και να ενισχύσουν την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Επιπλέον, οργανισμοί νεολαίας, εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και άτυπες ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης, να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν καλές πρακτικές.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να επανεργοποιήσει το πρόγραμμα Erasmus+ Youth

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format