Φοιτητική ζωή και αυτοκίνητο: Να πάρω ή να μην πάρω;


Ένα ερώτημα που βασανίζει όλους εμάς τους φοιτητές σε μεγάλη καθημερινή βάση. Κατά την διάρκεια των σχολικών μας ετών μια από τις προσδοκίες μας ήταν να αποκτήσουμε δίπλωμα και αμάξι μόλις κλείσουμε τα 18. Και τώρα πλέον έχουμε ενηλικιωθεί και κάποιοι από εμάς ακόμα να το εξασφαλίσουμε. Πιθανώς οι συγκυρίες ή η οικονομική μας κατάσταση δεν μας το έχει επιτρέψει, αλλά η επιθυμία παραμένει και γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

Δείτε επίσης: Επαγγέλματα: expectation VS Reality

Βλέπουμε φίλους μας που έχουν αυτή την δυνατότητα, και λέμε “πόσο τυχεροί είναι!”. Ίσως δεν είναι τόσο τυχεροί όσο νομίζουμε;! Όλα έχουν θετική και αρνητική πλευρά, δύο όψεις που ο καθένας από εμάς τις αντικρίζει διαφορετικά.

Στο παρακάτω άρθρο θα παρουσιάσω την διαφορά που λαμβάνει η ζωή μας χωρίς και με το αυτοκίνητο.

ΠΡΙΝ

NE802VWQKU

Τα εμπόδια αλλά και τα λίγα καλά που συναντάμε ως φοιτητές συνηθισμένοι με τα μέσα μεταφοράς και τα εισιτήρια. Ας αρχίσουμε με τα μειονεκτήματα.

  1. Χάσιμο χρόνου –  Το θεωρώ το σημαντικότερο απ’ όλα. Οι ώρες που χάνουμε στα μέσα μεταφοράς κάθε μέρα είναι περίπου 1,5 ώρα. Δηλαδή μας κοστίζει 9 ώρες περίπου από την ζωή μας κάθε εβδομάδα ο δρόμος από το σπίτι στην σχολή μας και αντίστροφα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και το μόνο πράγμα που δεν θα θέλαμε είναι να τον ξοδεύουμε στα μέσα.

  2. Οι ώρες λειτουργίας – Όλα τα μέσα στις καθημερινές τους μέρες σταματούν την λειτουργία τους στις 12 μ.μ . Δηλαδή μετά τις 12 τα μεσάνυχτα δεν μπορείς να πας πουθενά, ούτε να βγεις σε κλαμπ με την παρέα σου, ούτε τίποτα. Είσαι υποχρεωμένος να κάτσεις σπίτι ή να πας κάπου κοντά με τα πόδια. Βέβαια υπάρχουν και τα 24ωρα λεωφορεία, αλλά τόσο τυχερός είσαι που θα έχεις στάση 24ωρού λεωφορείου κοντά στο σπίτι σου;!

  3. Μη προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές – Θες να εξερευνήσεις την πόλη που σπουδάζεις. Να πας σε κάθε της γωνία, να απολαύσεις κάθε στιγμή σε αυτή. Picknik σε διάφορα πάρκα, να απολαύσεις τη θέα από τα ψηλά μέρη της, να περπατήσεις σε άγνωστες γειτονιές, μέρη που θα θέλατε να πάτε με την παρέα σου, αλλά τα μέσα δεν έχουν πρόσβαση εκεί. Η απογοήτευση είναι μεγάλη που δεν μπορείς να έχεις αυτή την δυνατότητα ακριβώς επειδή σου λείπει το μέσο.

  4. Πολυκοσμία – Μπαίνεις στο λεωφορείο ή σε κάποιο άλλο μέσο και είναι φουλ στον κόσμο. Ίσα που χωράς να μπεις και εσύ. Στριμώχνεσαι σε μια γωνίτσα και προσεύχεσαι να κατεβεί κάποιος στην επόμενη στάση. Δεν υπάρχει καθόλου άνεση, καθώς οι μη ευχάριστες μυρωδιές του ιδρώτα σε ενοχλούν αφάνταστα.

Τώρα ας αναφερθούμε στα θετικά που έχει όλη αυτή η κατάσταση. Δεν είναι πολλά, όμως υπάρχουν.

  1. Λίγα έξοδα – Για εμάς τους φοιτητές τα έξοδα που έχουμε κάθε μήνα είναι πολύ σημαντικά. Ειδικά αν πρέπει να χαλάς ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα και οι ανάγκες σου είναι αρκετές, πρέπει να κάνεις λίγη οικονομία σε όλους τους τομείς της ζωής. Και αν χρησιμοποιείς τα μέσα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξοδεύεις πολλά, αφού και ως φοιτητές έχουμε εκπτώσεις στα εισιτήρια καθώς και μηνιαίες κάρτες που συμφέρουν αφάνταστα.

  2. Πολλές φορές ίσως και να γλιτώνεις χρόνο (μετρό, ηλεκτρικό) – Αυτό είναι περισσότερους για αυτούς που δεν χρησιμοποιούν το λεωφορείο αλλά τον ηλεκτρικό, μετρό, τράμ που δεν έχουν θέμα κίνησης στους δρόμους. Για παράδειγμα, το μετρό διανύει μεγάλες απόστασεις σε χρόνο 5 – 10 λεπτών και ειδικά σε περιοχές στο κέντρο της πόλης.

ΜΕΤΑ

5104095BD6

Αχ,  ζωή με αμάξι. Αυτή που ονειρευόμαστε οι περισσότεροι, χωρίς να σκεφτούμε ότι και αυτή έχει τα αρνητικά της. Και ας ξεκινήσουμε με αυτά.

  1. Έξοδα και Συντήρηση – Αν με τα μέσα ξοδεύαμε 15 ευρώ τον μήνα για την μηνιαία κάρτα, με το αμάξι το λιγότερο είναι 40 ευρώ βενζίνη την έβδομαδα. Το δίπλασιο και μερικές φορές τριπλάσιο. Εκτός από την βενζίνη είναι και η συντήρηση του αυτοκινήτου, λάστιχα, λάδια, καθάρισμα κτλ. Από θέμα οικονομικό δεν συμφέρει καθόλου πάντως.

  2. PARKING – Το θέμα με το πάρκινγκ είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις μπορείς να ψάχνεις επί ώρα και τελικά να βρεις μακριά από εκεί που θα βρίσκεσαι. Και αυτό αν είσαι τυχερός. Υπάρχουν και τα πάρκινγκ επί πληρωμή, όμως πόσα άλλα έξοδα;

  3. Κίνηση – Πόσο πολύ υποφέρουμε με αυτή την κίνηση. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου μπλοκαρισμένο στην μέση του δρόμου, να κάνει ζέστη και εσύ να βιάζεσαι να πας στην σχολή σου; Αυτό δεν το εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου και ούτε θα ήθελες να το ζήσεις.

Και τέλος τα πλεονεκτήματα που μας τραβούν τόσο πολύ την προσοχή και μας κάνουν να επιθυμούμε τόσο πολύ το αυτοκίνητο.

  1. Πας όπου θες όποια στιγμή θές – Με λίγα λόγια θα νιώθεις ελεύθερος. Θα βγαίνεις και θα γυρνάς όποτε θες, θα οργανώνετε εκδρομές με την παρέα σου και γενικά θα έχεις την δυνατότητα να επισκεπτείς τα μέρη που δεν μπορούσες μέχρι τώρα. Πιστεύω πως αυτός ο λόγος είναι αυτός που μας ελκύει όλους. Το γεγονός που πας όπου θες όποια στιγμή θες!

  2. Ιδιωτικότητα –  Θα βάζεις ότι μουσική θες, θα ανεβάζεις το volume όσο θες, θα χορεύεις, θα τραγουδάς και θα μπορείς να κάνεις όποια χαζομάρα θες χωρίς να έχεις κάτι να σε εμποδίζει. Η ιδιωτικότητα είναι δικαίωμα!

Τελικά, φοιτητική ζωή με ή χωρίς αυτοκίνητο; Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δείτε επίσης:

Γράφει η Erjalda Bedini


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

1
1 share, 1 point

What's Your Reaction?

Angry Angry
1
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
7
Fail
Geeky Geeky
4
Geeky
Lol Lol
3
Lol
Love Love
5
Love
OMG OMG
3
OMG
Win Win
2
Win
WTF WTF
6
WTF

Φοιτητική ζωή και αυτοκίνητο: Να πάρω ή να μην πάρω;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format