Οικογενειακή κρίση: Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο σου που βρίσκεται σε ανάγκη


“Οι γονείς μου δεν με καταλαβαίνουν”, “Αν με αγαπούσαν πραγματικά θα με καταλάβαιναν”. Μήπως αυτές οι φράσεις σου θυμίζουν κάποιον-α φίλο-η σου; Μήπως ο φίλος σου νιώθει έτοιμος να εμπλακεί σε “πόλεμο” κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με μια οικογενειακή κρίση; Μήπως η ψυχραιμία είναι η λύση στο πρόβλημά του; Οι οικογενειακές κρίσεις αποτελούν ένα συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρόπους αντιμετώπισης.

Δείτε επίσης: Άγχος για την εξεταστική; Μάθε πώς να το αποφύγεις!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δούμε τι είναι κρίση: ως κρίση ορίζεται μια προσωρινή κατάσταση που δημιουργεί έντονο άγχος και αναστάτωση σε όποιον τη βιώνει. Μπορεί να επηρεάζει τον ίδιο τον άνθρωπο ή/και το στενό του περιβάλλον ή το ευρύτερο περιβάλλον (γειτονιά). Η κρίση στο οικογενειακό περιβάλλον είναι μια φυσιολογική και εξελικτική διαδικασία, καθώς αποτελεί μεγάλο τμήμα της διαδικασίας ωρίμανσης τόσο των μελών της οικογένειας, όσο και των σχέσεων τους, αρκεί να ξέρουμε για ποιο λόγο γίνονται και να τις αντιμετωπιζουμε.

Τα σημαντικότερα και συνηθέστερα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την διάρκεια μιας οικογενειακής σύγκρουσης είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην επικοινωνία – οι οικογένειες αποφεύγουν να συζητούν κάποια προβλήματα ή αποφεύγουν να δεχτούν την ύπαρξή τους. Η φτώχη επικοινωνία επιδεινώνει τα προβλήματα.

  • Αδυναμία επίλυσης των αντιπαραθέσεων – δεν κατανοούν ποια προβλήματα υπάρχουν, δεν αναγνωρίζουν ποιος είναι ο υπεύθυνος για την εμφάνισή τους και υπάρχει έντονη διαφωνία για τις οικογενειακές προτεραιότητες.

  • Ανεπαρκής συναισθηματική υποστήριξη – καθώς υπάρχει παθολογικό δίκτυο επικοινωνίας, δεν υπάρχει συναισθηματική κατανόηση και υποστήριξη μεταξύ των μελών.

sadtumblrwallpapers

Ωστόσο, μια κρίση βιώνεται και αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το κάθε άτομο. Παρουσιάζονται συνοπτικά 5 είδη προβληματικής συμπεριφοράς, που θα πρέπει να αποφευχθούν:

  • Η αποφυγή αντιμετώπισης κάθε έντονης (συναισθηματικής) κατάστασης.
  • Η δεκτικότητα και η υποταγή στην επιθετικότητα των άλλων.
  • Η αναζήτηση “διαιτητή” για να ρυθμίσει την σύγκρουση.
  • Δεν θα πρέπει να γινόμαστε οι ίδιοι επιθετικοί γιατί παρεμποδίζεται η επίλυση των συγκρούσεων.
  • Σπασμωδική φυγή. Η φυγή αυτή αν και αποτελεί σημάδι προσπάθειας αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει χρονικά.

Εαν όντως νοιάζεσαι για τον φίλο σου και θες να τον βοηθήσεις, καλό θα ήταν:

  1. Να τον βοηθήσεις να κατανοήσει τις αιτίες του πρόβληματος και να ανακαλύψει τις αποτελεσματικότερες λύσεις.

  2. Να του δώσεις τον απαραίτητο χρόνο για τον εαυτό του. Βοήθησε τον να εκφράσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα του. Η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων αυτή την περίοδο είναι φυσιολογική και αναμενόμενη.

  3. Να τον συμβουλεύσεις μην υιοθετεί το χειρότερο σενάριο. Όλοι μας τείνουμε να δίνουμε τεράστιες και τραγικές διαστάσεις στα πράγματα όταν βρισκόμαστε υπό συναισθηματική ένταση . Όμως,στη ζωή όλα είναι πιθανά και οφείλουμε να σκεφτόμαστε πάντα θετικά.

  4. Να του πεις ότι έχει μεγάλη σημασία η φροντίδα του εαυτού του (η υγιεινή διατροφή, σωστό πρόγραμμα ύπνου)

  5. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του, υπενθυμίζοντας του δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε στο παρελθόν και τις οποίες ξεπέρασε.

Η έκθεση και η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αποτελούν μια υγιή διαδικασία, καθώς μέσα από αυτή τα άτομα ωριμάζουν, μαθαίνουν να αντιμετωπιζουν τις δυσκολίες της ζωής ενώ παράλληλα χτίζονται γέφυρες σεβασμού μεταξύ των μελών της οικογένειας. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτές τις κρίσεις, αρκεί να διαθέτουμε τα κατάλληλα “εφόδια-στρατηγικές” για να τις αντιμετωπίζουμε.

Δείτε επίσης:

Γράφει η Βασιλική Ίσσαρη, φοιτήτρια στο 4ο έτος του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Οικογενειακή κρίση: Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο σου που βρίσκεται σε ανάγκη

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format