Παγκόσμια διάκριση για Έλληνα καθηγητή πρώην Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης


O καθηγητής Γιάννης Σίσκος του Πανεπιστημίου Πειραιώς τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση στον κλάδο του, παίρνοντας το Χρυσό Μετάλλιο (Gold Medal) της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων (International Society on Multiple Criteria Decision Making). Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων που διεξήχθη στο Αμβούργο της Γερμανίας, 2-7 Αυγούστου 2015.

Το Χρυσό Μετάλλιο (MCDM Gold Medal) αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η Εταιρεία κάθε 2 χρόνια στον ερευνητή-επιστήμονα, ο οποίος μέσω της μακροχρόνιας έρευνας στο επιστημονικό του πεδίο, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της Επιστήμης της Λήψης Αποφάσεων με Πολλαπλά Κριτήρια και έχει ειδικότερα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων θεωριών, μοντέλων, μεθοδολογιών και εφαρμογών της επιστήμης των αποφάσεων στο σύγχρονο μάνατζμεντ.

Το Χρυσό Μετάλλιο (MCDM Gold Medal), από την καθιέρωση του το 1992 μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε 13 πρωτοπόρους ερευνητές διεθνώς και ο καθηγητής Γιάννης Σίσκος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα επιστήμονα που το λαμβάνει.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Σίσκος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα του το 1979 από το Πανεπιστήμιο Πέτρου και Μαρίας Curie (PARIS VI) στην πληροφορική και την επιχειρησιακή έρευνα με υποτροφία της UNESCO. Κατά την τριετία 1981-84, καθηγήτευσε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris-Dauphine, στη βαθμίδα του Maître de Conférence, απ’ όπου πήρε και το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorat d’Etat) στις επιστήμες διοίκησης.

Το 1984 διορίζεται στη βαθμίδα  του καθηγητή και στο γνωστικό αντικείμενο «Επιστήμη των Αποφάσεων» στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ηλικία 35 χρονών.

Ειδικευμένος στα πολυκριτήρια συστήματα υποστήριξης αποφάσεων καθώς και στα συστήματα μέτρησης της ποιότητας, έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων και βιβλίων και έχει εκπονήσει μελέτες για επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει ακόμη παραδώσει μαθήματα στα Πολυτεχνεία του Τορίνου, Ecole des Mines  του Nancy,  Arts et Metiers του Παρισιού καθώς και τα  Πανεπιστήμια Laval και Montreal του Καναδά, Aix-Marseille II, Rouen, Βρυξελλών και Κύπρου καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Μ.Π. και του Ο.Π.Α.

Προέδρευσε για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) στην Ελλάδα, ενώ την τετραετία 1993-97 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) για τρεις θητείες καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Επιχειρησιακής Έρευνας IFORS. Συντονίζει για πάνω από είκοσι χρόνια την Ελληνική Ομάδα Εργασίας της ΕΕΕΕ «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων».

Σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας – EURO, o Γιάννης Σίσκος συγκαταλέγεται παγκοσμίως στους πρωτεργάτες της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων. Το 2005, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης της επιχειρησιακής έρευνας.

Από τον Νοέμβριο του 2001, είναι καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πηγή: zarpanews


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Παγκόσμια διάκριση για Έλληνα καθηγητή πρώην Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format