Η εμπειρία μου σε ένα “Youth Exchange”


Το Erasmus+ δεν αφορά μόνο τις ανταλλαγές φοιτητών σε σχολές και πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Αποτελείτε συνολικά από 3 key actions που καλύπτουν όλα τα πεδία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της κινητικότητας της νεολαίας γενικότερα.

Tο πρόγραμμα «youth exchanges» στο «key action 1» αφορά την συμμετοχή νέων ηλικίας 13-30 ετών σε project τα οποία έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και θεματολογία και αποτελούνται από ενδιαφέροντα workshops, trainings, ανοιχτές συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων, όλα μέσα στα πλαίσια της «μη τυπικής εκπαίδευσης» σε χώρες εντός και εκτός της ΕΕ με διάρκεια από 5 έως 21 ημέρες. Τα έξοδα είναι σχεδόν όλα καλυμμένα καθώς παρέχεται δωρεάν η διαμονή, η διατροφή και ένα αρκετά μεγάλο ποσό που συνήθως επαρκεί για να καλύψει όλα τα μεταφορικά έξοδα.

Τέτοια προγράμματα τρέχουν όλο τον χρόνο και μπορείς αν θέλεις να αιτηθείς αρκετά εύκολα εάν συνεργάζεσαι με οποιοδήποτε τρόπο με έναν συμμετέχοντα οργανισμό όπως μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, έναν ΜΚΟ, έναν δημόσιο φορέα σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, μια κοινωνική επιχείρηση αλλά και άτυπες ομάδες νέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

2

Πρόσφατα λοιπόν βρέθηκα σε ένα πρόγραμμα «youth echange σε μια μικρή και όμορφη πόλη στην Πολωνία (Pinzcow) δηλώνοντας την συμμετοχή μου μέσω του «BePart» μιας άτυπης ομάδας νέων που στοχεύει στην προώθηση και αξιοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού. Εκεί λοιπόν γνώρισα νέους από διαφορετικές χώρες που πολλοί από αυτούς μάλιστα είχαν γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο επωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς είχαν πάει σε περισσότερα από 40 διαφορετικά projects. Προσωπικά αυτό που με έκανε να δηλώσω συμμετοχή ήταν κυρίως η θεματολογία του συγκεκριμένου project που εστίαζε στην εκμάθηση του σχεδιασμού προγραμμάτων κινητικότητας νέων στο πλαίσιο του Erasmus+ αλλά και η δυνατότητα φυσικά να δω μια διαφορετική χώρα και να αποκτήσω μια ενδιαφέρον εμπειρία χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα απέκτησα πολλές καινούργιες φιλίες, αντάλλαξα απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την κινητικότητα των νέων σε παρόμοια προγράμματα αλλά και την επιχειρηματικότητα καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν σε μια δικιά τους ιδέα και βρήκα πολύ ενδιαφέρον τις συζητήσεις μαζί τους και τον τρόπο σκέψης τους. Έμαθα επίσης αρκετά ενδιαφέροντα fun facts σχετικά με τις παραδόσεις στην περιοχή αλλά και σε άλλες χώρες.

4

Επίσης πήρα αρκετές ιδέες που ίσως με βοηθήσουν να πραγματοποιήσω τα δικά μου μελλοντικά σχέδια και έλαβα και το επίσημο πιστοποιητικό «youthpass» για την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα κάτι που σίγουρα δίνει ένα παραπάνω συν στο βιογραφικό.

Εντούτοις δεν θα παραλείψω να πω και για τα αρνητικά του προγράμματος όπως για παράδειγμα η αναγνώριση από όλους σχεδόν του συμμετέχοντες της FYROM ως Μακεδονία, κάτι που με ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό καθώς δείχνει τον βαθμό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στις πλειονότητα των ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών. Επίσης παρόλο που για μένα έχει ενδιαφέρον να ακούς ανθρώπους να μιλάνε σε διαφορετικές γλώσσες, μερικές φορές η μη χρησιμοποίηση των αγγλικών σε άτυπες συζητήσεις μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική.. Ένα ακόμα αρνητικό ήταν και ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες έξω από τα πλαίσια του project. Εντούτοις τα προγράμματα αυτά σου δίνουν πάντα την δυνατότητα να μείνεις εάν το επιθυμείς έως και 3 μέρες παραπάνω (με δικά σου έξοδα) από την κανονική διάρκεια του project.

Θεωρώ πάντως πως οι φοιτητές και οι νέοι γενικά θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προκλήσεις και να βλέπουν αυτά τα προγράμματα ως μια ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Σε προσωπικό επίπεδο για μένα το να ταξιδεύεις σε διαφορετικές χώρες να γνωρίζεις καινούργιες κουλτούρες, να κάνεις καινούργιες φιλίες και να αποκτάς όμορφες εμπειρίες είναι κάτι που όλοι οι νέοι πρέπει να ζήσουν. Εξάλλου όπως λέει και ένα πολύ παλιό ρητό «Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο που άμα δεν ταξιδεύεις έχεις διαβάσει μόνο την μία σελίδα του». Σε επαγγελματικό επίπεδο θεωρώ πολύ σημαντικές τις κοινωνικές δεξιότητες ή αλλιώς soft skills που αναπτύσσει κανείς συμμετέχοντας μέσα από αυτά τα προγράμματα δεδομένου ότι σπάνια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

5

Είναι οι δεξιότητες που αναζητούν σχεδόν όλα τα σύγχρονα επαγγέλματα και τέτοια προγράμματα σου δίνουν όχι μόνο την ευκαιρία να βελτιώσεις πολλά χαρακτηριστικά στον εαυτό σου αλλά και να επιχειρηματολογήσεις ως προς την κατοχή αυτών όταν τα εντάσσεις στο βιογραφικό σου. Για παράδειγμα είναι σε διαφορετική βάση να πεις σε μια συνέντευξη ότι μπορείς να συνεργάζεσαι καλά επειδή έχεις κάνει κάποιες ακαδημαϊκές εργασίες και διαφορετική όταν πεις ότι συνεργάζεσαι καλά γιατί συμμετείχες σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου με 23 ανθρώπους με διαφορετικό backgroung, κουλτούρα και τρόπο σκέψης κατάφερες να υλοποιήσεις με επιτυχία τα διάφορα task μέσα στα πλαίσια του project.

Εξάλλου η μόνη σταθερά στην αγορά πλέον είναι η αλλαγή και ο πολύμορφος τρόπος σκέψης και η ικανότητα να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και γνωστικό αντικείμενο είναι στοιχείο κλειδί για μια μελλοντική επιτυχημένη καριέρα.

(Εάν σε ενδιαφέρει και θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μου στο Facebook).

Γράφει ο Πέτρος Κωνσταντάς


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Η εμπειρία μου σε ένα “Youth Exchange”

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format