Μπορεί η αποτυχία στις Πανελλήνιες να αποτελεί μια νέα ευκαιρία;


Η αποτυχία στις Πανελλήνιες για πολλούς σημαίνει καταστροφή, αφού θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάτι διαφορετικό από τον στόχο που είχαν θέσει αρχικά, να ξαναδώσουν ίσως για δεύτερη φορά πιστεύοντας ότι χαράμισαν έτσι ένα χρόνο από την ζωή τους ή ακόμα και να τα παρατήσουν τελείως.

1o

Από προσωπική εμπειρία η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών που επιλέγουμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και κατανόηση των παραγόντων που ευθύνονται για το μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν σκέπτεσαι να μην ξαναδώσεις για να μην ξαναπεράσεις την κούραση που πέρασες την προηγούμενη χρονιά ξανασκέψου το. Θα εκπλαγείς όταν καταλάβεις ότι η πραγματική πνευματική κούραση επέρχεται όχι τόσο από τον χρόνο μελέτης που δαπανάς για κάποιο μάθημα, αλλά από εξωτερικούς παράγοντες που επιδρούν πάνω σου αρνητικά χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Το να περνάς την ώρα σου πάνω από το βιβλίο χαζεύοντας τις εικόνες ή το να κοιτάς τον τοίχο και να σου φαίνεται πιο ενδιαφέρον από αυτά που διαβάζεις δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα. Και αυτό γιατί μετά από 7 ώρες σχολείου και άλλες τόσες σε κάποιο φροντιστήριο ο εγκέφαλος θέλει να ξεκουραστεί και να ξεφύγει.

2o

Δύο με τρεις ώρες ποιοτικού διαβάσματος την ημέρα μόνο είναι αρκετές όχι μόνο για να καλύψεις όλα τα κενά που μπορεί να είχες αλλά ακόμα και να αγαπήσεις ένα μάθημα το οποίο σιχαινόσουν σε όλα σου τα μαθητικά χρόνια. Είναι λοιπόν προτιμότερο να οργανώνεις την καθημερινή σου μελέτη με λίγη ώρα ποιοτικού διαβάσματος με συγκέντρωση και χωρίς περισπασμούς παρά να δαπανάς ατελείωτες ώρες σε φροντιστήρια με καταιγισμό πληροφοριών να κατακλύζουν τον εγκέφαλο σου.

Επιπλέον είναι σημαντικό να αποβάλεις αρνητικές σκέψεις όπως “Διαβάζω για να ικανοποιήσω τους γονείς μου” ή “Γιατί αν δεν περάσω εκεί που θέλω θα νιώθω αποτυχημένος/η” και ούτε καθεξής, έτσι ώστε η μελέτη να πάψει να αποτελεί αγγαρεία και να πάρει την φυσική της υπόσταση που είναι η ικανοποίηση της φυσικής περιέργειας του ανθρώπου για τα πράγματα, της εσωτερικής επιβράβευσης και ψυχικής ανάτασης στην κατανόηση δύσκολων θεμάτων, στοιχεία που θα σου δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα για να πετύχεις το στόχο σου.

Αν όμως παρόλα αυτά για τους δικούς σου λόγους επιλέξεις να μην ξαναδώσεις πανελλήνιες για δεύτερη φορά υπάρχουν πάλι μια πληθώρα από εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο στον χαραχτήρα και την προσωπικότητα σου.

3o

1. Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΣΕΚ, ΙΕΚ. Υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ, όπου η φοίτηση είναι δωρεάν καθώς και πολλά ιδιωτικά ΙΕΚ. Η φοίτηση έχει διάρκεια συνήθως 5 εξάμηνα: 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης
και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.

2. Ιδιωτικά Κολέγια τα οποία παρέχουν προγράμματα που οδηγούν στην απόκτηση τίτλου σπουδών ισοδύναμου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πτυχίου τριετούς φοίτησης (Bachelor). Άλλωστε, τα προγράμματα αυτά προσφέρονται κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά ή Αμερικανικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Προγράμματα Ελευθέρων Σπουδών – πρόκειται για κέντρα μη τυπικής εκπαίδευσης, με την έννοια ότι όσοι φοιτούν εκεί δεν αποσκοπούν ούτε στην απόκτηση επιστημονικών γνώσεων, ούτε και στην επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση, αλλά στην καλλιέργεια ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και κλίσεων.

4. Σπουδές στο εξωτερικό. Γνωρίζοντας κανείς καλά μία ξένη γλώσσα μπορεί κάλλιστα να φοιτήσει στο εξωτερικό. Με το πέρας των σπουδών του ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το πτυχίο του με βεβαίωση ομοταγούς ιδρύματος του Πανεπιστημίου του εξωτερικού.

5. Ανώτερες Σχολές Χορού, Ανώτερες Σχολές Δραματικές Τέχνης. Αν πάντα κρύβατε παρόμοια ταλέντα ίσως ήρθε η ώρα να κυνηγήσετε το όνειρό σας σε κάποια από αυτές τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

6. Ωδεία και Μουσικές Σχολές που είναι για όσους έχουν κλίση στη μουσική. Τα ωδεία και οι μουσικές Σχολές στην Ελλάδα διαθέτουν προγράμματα σπουδών, τα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μετά από αίτηση και εισαγωγή με τον βαθμό απολυτηρίου. Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, για παράδειγμα, είναι κορυφή στο είδος.

7. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα ο μοναδικός φορέας που παρέχει ολοκληρωμένους κύκλους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που οδηγούν σε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

8. Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε αίτηση για εισαγωγή στις δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές του υπουργείου Παιδείας (Σιβιτανίδειος Σχολή) του ΟΑΕΔ ή του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξη.

9. Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Λιμενοφυλάκων στο οποίο μπορεί και ένας τελειόφοιτος Λυκείου να υποβάλλει αίτηση για εισαγωγή με τον βαθμό απολυτηρίου.

10. Στρατιωτικές μονάδες ενόπλων δυνάμεων. Όταν ανακηρυχτούν οι σχετικές προκηρύξεις θέσεων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για διορισμό με τον βαθμό του απολυτηρίου στις στρατιωτικές μονάδες και των τριών σωμάτων ενόπλων δυνάμεων.

Γράφει ο Πέτρος Κωνσταντάς

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Μπορεί η αποτυχία στις Πανελλήνιες να αποτελεί μια νέα ευκαιρία;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format