Το άλμα της Τεχνολογίας απο το 2000 έως σήμερα|Part 2


Ολοκληρώνεται σήμερα το αφιέρωμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας απο 2000 έως σήμερα. Στο προηγούμενο μέρος είχαμε μιλήσει για την ανάπτυξη του internet.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για την επεξεργαστική ισχύ και την συμπύκνωση αυτής στην παλάμη μας. Ας αρχίσουμε απο πολύ πριν το 2000, όταν ο Άλαν Τούρινγκ εφήυρε αυτό:

Bomba_turninga2

Περιληπτικά θα σου πω οτι πρόκειται για την πρώτη ιδέα του υπολογιστή, μια μηχανή που μπορούσε να κάνει υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα απο τον ανθρώπινο νου, και χρησιμοποιήθηκε για την αποκρυπτογράφηση του κώδικα που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Hot Tip: Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, δες το “The Imitation Game – Το παιχνίδι της μίμησης”.

Προχωράω γρήγορα γρήγορα και φτάνω στο σημείο που ο άνθρωπος, καταφέρνει να πατήσει στο φεγγάρι. Για να το καταφέρει αυτό φυσικά, χρειάζεται πλήθος υπολογισμών, οι οποίοι καθιστώνται πραγματοποιήσιμοι, φυσικά με την βοήθεια τον υπολογιστικών συστημάτων της εποχής.

Μιλάμε για τον ίδιο υπoλογιστή, που χρησιμοποιήθηκε για να προβλεφθεί και το αποτελέσμα τον εκlογών του 1969 στις Η.Π.Α, τον ίδιο υπολογιστή που χρησιμοποιήσε ο αμερικάνικος στρατός για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, καθώς και για τον ίδιο υπολογιστή που χρησιμοποιούνταν καθημερινά σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία.

Olivetti_Programma_101

Η τεχνολογία προχωράει και σιγά σιγά εμφανίζονται διάφοροι προσωπικοί υπολογιστές, σε πιο νορμάλ τιμές, που δεν χρειάζεται να πουλήσεις την γιαγιά σου και τον παππού σου για να τους αποκτίσεις…..μόνο τη γιαγιά σου.

Η ΙΒΜ, η Apple, η Hewllet Packard βγάζουν νεότερα μοντέλα, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προμηθευτούν, καθώς και να χρησιμοποιήσουν. Φυσικά, οι δυνατότητες αρχίζουν να επεκτείνονται και τα μεγέθη των συσκεύων αυτών να μικραίνουν και να χωράνε σε τραπέζια ή γραφεία. Δεν είναι πλέον αναγκαίο να γκρεμίσεις τον πλαϊνό τοίχο ή και το ταβάνι ώστε να χωρέσουν σπίτι. Απο τους πιο πετυχημένους υπολογιστές τις εποχής είναι ο Commodore PET:

1280px-Commodore_PET_Exhibit_at_American_Museum_of_Science_and_Energy_Oak_Ridge_Tennessee

Προσπερνάω, λοιπόν αρκετά, καθώς το θέμα μας είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας απο το 2000 και όχι απο την εποχή που βγήκαν οι λάσπες. Εν έτη 2000, ένας μέσος υπολογιστής είναι έτσι:

PRODPIC-473

ή αν μιλάμε για φορητό κάπως έτσι:

fd35d2593be068b6b52017c2e653d8a6f3a45f02_large

Φυσικά οι δυνατότητες είναι κατα πολλά εκατομμύρια παραπάνω, όπως επίσης και η επεξεργαστική ισχύ ή τα άλογα για εσένα που το διαβάζεις αυτό στη γιαγιά σου. Οι περισσότεροι έχουν εναν στο σπίτι, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια (εδώ και καιρό). Πλέον, μιλάμε για κάτι καθημερινό, που χρησιμοποιείται ακόμα και ως μέσο ψυχαγωγίας για παιχνίδια, μουσική ή ακόμα και ταινίες.

Όσο τα χρόνια περνάνε οι συσκευές λεπταίνουν, μικραίνουν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν οι επιδόσεις και οι δυνατότητες, αφού κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο ωστε να μπορούν τα ανταπεξέλοθουν σε απαιτητικά σχεδιαστικά προγράμματα, 3D παιχνίδια κλπ.

Και έχουμε, λοιπόν, αυτό:

AppleMac

Ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και αυτά:

stratosphere
Και φτάνω στο σήμερα. Έχουμε την αιχμή της τεχνολογίας, ότι πιο γρήγορο έχει υπάρχει ποτέ, μέσα στο χέρι μας, μέσα στην τσέπη μας. Έχουμε αυτά:

iPad-Pro-mockup-Curved.de-006

Exciting-Galaxy-S6-Edge-Cases-720x436

Με εκατομύρια περισσότερες δυνατότητες απο τον υπολογιστή που χρησιμοποιήσε η ανθρωπότητα για να πάει στο φεγγάρι και εσύ φυσικά το χρησιμοποιείς για αυτό:

tumblr_mxi8lrUGH71rakpcyo1_500

Γράφει ο Σπύρος Γιαννάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το άλμα της Τεχνολογίας απο το 2000 έως σήμερα|Part 2

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format