Άγχος για την εξεταστική; Μάθε πώς να το αποφύγεις!


Η περίοδος της εξεταστικής πλησιάζει. Ως κλασικός Έλληνας φοιτητής, θυμάσαι τους στόχους που είχες βάλει στην αρχή του εξαμήνου και γελάς. Προσπαθείς να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τις εξετάσεις, να καλύψεις την τεράστια ύλη, να βρεις σημειώσεις για τα μαθήματα,κλπ. Η διάρκεια της εξεταστικής περιόδου χαρακτηρίζεται από πολλές ώρες διαβάσματος, ξενύχτια και συνοδεύεται με την εμφάνιση υψηλών επιπέδων άγχους. Τι είναι όμως το άγχος; Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Όλοι μας έχουμε εκτεθεί σε στρεσογόννες καταστάσεις. Το παράδοξο, όμως είναι πως τις περισσότερες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει εναλλακτικους τρόπους για να το εκφράσουμε π.χ. νευρικότητα, φόβος, ένταση.Όπως και αν το εκφράσουμε ειναι το άγχος που δυσκολα ελέγχεται.

Άγχος είναι μια συγκινησιακή κατάσταση φόβου, ανησυχίας, ακόμη και σε περίπτωση που απουσιάζει κάποιος αναγνωρίσιμος κίνδυνος ή απειλή, ή ακόμη όταν μια συκινησιακη διαταραχή είναι ασφαλώς δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική ένταση του κινδύνου. Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραμεριστεί η θετική υπόσταση του άγχους. Το άγχος αποτελεί αναγκαίο μηχανισμό για την διατήρηση της ζωής, καθώς δρα ως ενεργοποιητής που επιτρέπει στον οργανισμό να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους ερέθισμα.

tumblr_mac3dpwr2Y1r0lzy8o1_500_large

Αιτίες εμφάνισης του άγχους κατά την εξεταστική περίοδο:

1. Φόβος απογοήτευσης των σημαντικών άλλων. Οι φοιτητές, όπως και οι μαθητές, υιοθετούν την αντίληψη πως οι εξετάσεις αποτελούν μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούν να αναδείξουν την αξία τους στον περίγυρό τους. Αυτό τους οδηγεί να γίνονται προφήτες του εαυτού τους όσον αφορά την απόδοση τους και σε έναν κατακλυσμό αγχωτικών συμπτωμάτων.

2. Μη ρεαλιστικοί στόχοι. Ο κλασικός φοιτητής κάθεται την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των εξετάσεων και προσδοκεί να καλύψει όλη την ύλη του εξαμήνου μέσα στο χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

3. Ο φόβος της αποτυχίας. Δεν είναι ουκ ολίγα τα άτομα που καταβάλλονται από αρνητικές σκέψεις όσον αφορά την απόδοσή τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να συμβεί αυτό. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται συνήθως στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και τον αρνητικό τρόπο σκεψης που διέπει τα υποκείμενα αυτά.

Τα συμπτώματα άγχους:

Η συμπτωματολογία διακρίνεται σε τρία επέπεδα: το σωματικό, το συναισθηματικό και το συμπεριφορικό.

Στα σωματικά ανήκει ο πονοκέφαλος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση, η αϋπνία, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, συχνοουρία, πόνος στην κοιλιακή περιοχή, δύσπνοια και οι κρίσεις πανικού.

Στα αγχώδη συναισθηματικά συμπτώματα ανήκει ο θυμός, το αίσθημα της αποτυχίας – απογοήτευσης, η αδυναμία συγκέντρωσης και κατακράτησης πληροφοριών, η εμφάνιση αρνητικών σκέψεων και η καταθλιπτική διάθεση.

Στα συμπτώματα συμπεριφοράς ανήκει ο εκνευρισμός, η ευεριθιστότητα, η επιθετικότητα, η κατάχρηση τροφής, καπνίσματος και αλκοόλ. enhanced-buzz-22913-1380915135-14

Τρόποι αντιμετώπισης:

1.Ισορροπημένη διατροφή. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μπορεί οι πίτσες, τα σουβλάκια και τα γλυκά να σου προσφέρουν μια προσωρινή ευχαρίστηση σε στομάχι και μυαλό, δεν σου εξασφαλίζουν, όμως καλή διάθεση και υγιεινή ζωή.

2. Ύπνος. Η περίοδος της εξεταστικής συνοδεύεται απότην υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και ενεργειακών ποτών. Η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτά τα σκευάσματα, δημιουργεί έντονο εκνευρισμό και αϋπνία, με συνέπεια την αδυναμία συγκέντρωσης, τόσο στο διάβασμα, όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, είναι απαραίτητες 6-7 ώρες ύπνου ανά 24ωρο.

3. Ανάπτυξη στρατηγικών οργανωμένης μελέτης. Χρονοδιαγράμματα,καταμερισμός της ύλης, συχνές επαναλήψεις και οι έρευνες για την αναζήτηση παλαιών θεμάτων θα σε ανακουφίσουν από τα αγχωτικά συμπτώματα,ενώ παράλληλα θα σου εξασφαλίσουν και υψηλές επιδόσεις.

4. Θετική σκέψη. Οραματίσου την επιτυχία. Σε περίπτωση που νιώσεις αρνητικές σκέψεις, κατέγραψέ τες σε μια κόλλα χαρτί, προκειμένου να διαμορφώσεις μια λίστα, η οποία θα σε βοηθήσει στη διαχείριση και την εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, το άγχος είναι παρόν σε κάθε γεγονός που μας συμβαίνει, ένα από αυτά είναι και η εξεταστική. Αυτό που έχει σημασία είναι να το εντοπίσουμε και να το αξιοποιήσουμε με τις θετικές του εκφάνσεις και να το περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν, με σκοπό να προαχθεί η προσωπική μας ευεξία.

Γράφει η Βασιλική Ίσσαρη, φοιτήτρια στο 3ο έτος του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Άγχος για την εξεταστική; Μάθε πώς να το αποφύγεις!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format