5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά αγχωμένος στην καθημερινότητά σου


Σπουδές, εργασία, κοινωνικές υποχρεώσεις και όλα τα άλλα που μπορούν να σε απασχολούν στην καθημερινή σου ζωή μπορεί να σου γεμίζουν τη μέρα, αλλά ταυτόχρονα σε κουράζουν και σε αγχώνουν. Πότε, λοιπόν, το σώμα σου σε προειδοποιεί να σταματήσεις;

1. Θες να μείνεις στο κρεβάτι για πάνταααααα.

Ακόμα και ο πιο χαλαρός από εμάς, κάθε φυσιολογικό πρωινό δεν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, αν αισθάνεσαι συνεχώς ότι είσαι δεμένος με το πάπλωμα (ένας τρελός συνδυασμός σωματικής κούρασης και ενός “ΟΧΙΙΙ!” του συναισθήματος), πρέπει να προσπαθήσεις να σταματήσεις να σκέφτεσαι όλα αυτά που σε απασχολούν, έστω και για λίγο. Το άγχος αποσπά πολλή από την ενέργειά σου, καθώς θέτει τον οργανισμό σου σε λειτουργία “turbo”.

insomnia

2. Αισθάνεσαι άρρωστος 24/7.

Όταν είσαι υπερβολικά αγχωμένος, το ανοσοποιητικό σου σύστημα περιορίζεται κατά 30% – κάνοντας τον οργανισμό σου πιο ευάλωτο σε κάθε είδους κρύωμα ή αρρώστια. Οπότε αν έχεις αρρωστήσει ήδη πολλές φορές μέσα στο χρόνο είναι απλά ένα σημάδι της αγχώδους ζωής σου.

sick

3. Ο,τιδήποτε – σνιφ σνιφ – σε κάνει πιο συναισθηματικό.

Εδώ μιλάμε για τις φορές που απλά δεν σου αρέσει κάποιο φαγητό και ξεσπάς σε κλάματα, που παρεξηγείσαι με κάθε “Καλημέρα!” που ακούς ή αρχίζεις και φωνάζεις στη μάνα σου όταν δεν έχει τίποτα να δεις στην τηλεόραση. Και αφού τα κάνεις αυτά, μετά τα θυμάσαι και σκέφτεσαι “Ποιος μπήκε μέσα μου, Θεέ μου;”. Υπάρχει εξήγηση: το υπερβολικό άγχος καταλαμβάνει το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου και το “σκοτεινιάζει”, κάνοντάς σε να λειτουργείς ασυναίσθητα και χωρίς δεύτερη σκέψη.

emotional

4. Όπα… που ξέχασα τα κλειδιά/ κινητό/ μυαλό μου;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και το λίγο άγχος μπορεί “παίξει” με το μυαλό σου σε σημείο να σε ρωτάνε “Τι μέρα είναι σήμερα;” και να απαντάς “Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.”. Η μνήμη σου θαμπώνει, ενώ η συγκέντρωσή σου χάνεται στο άγνωστο.
huh

5. Ξεχνάς να αναπνεύσεις. *heavy breathing*

Είσαι στο μάθημα και “παρακολουθείς” τα λεγόμενα του καθηγητή σου. Στο μυαλό σου περνούν σκέψεις, όπως “Τι θα κάνω με το μέλλον μου;”, “Πωπω, χρωστάω άπειρα μαθήματα..”, “Θα γίνω ένας αποτυχημένος.”, ενώ αμφιταλαντεύεσαι συναισθηματικά. Κάποιες φορές, όταν είμαστε ψυχικά κουρασμένοι, κρατάμε την αναπνοή μας κυριολεκτικά, προκειμένου να κρατήσουμε και τα συναισθήματά μας μέσα μας. Αυτό, αν γίνεται σε συχνή βάση, προκαλεί ναυτία και ταχυκαρδία, τα οποία θα γίνονται εντονότερα φορά με τη φορά.

breath

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Πρώτα απ΄όλα, σιγουρέψου ότι ξεκουράζεσαι αρκετά μέσα στη μέρα σου και, φυσικά, ότι αναπνέεις! Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις κάποιες ώρες στην καθημερινότητά σου για να χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα σου. Κι αν τα συμπτώματα του υπερβολικού άγχους συνεχίσουν να υπάρχουν, μην το αφήσεις. Μίλησε σε κάποιον ειδικό για αυτό, με σκοπό να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπίσεις την πίεση που αισθάνεσαι συνέχεια.

Και θα δεις ότι η ζωή θα είναι πολύ πιο ευχάριστη!

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά αγχωμένος στην καθημερινότητά σου

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format