Πώς λειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών στην Ελλάδα;


Ως φοιτητής, ακούς σχετικά συχνά για διάφορα είδη υποτροφιών που παρέχονται στους σπουδαστές, αλλά ίσως και να μην ξέρεις για το τι ακριβώς πρόκειται και το πώς έχεις τη δυνατότητα να τις διεκδικήσεις. Εμείς ετοιμάσαμε ένα mini αφιέρωμα για τον τρόπο που παρέχονται οι υποτροφίες στην Ελλάδα, τον σκοπό τους, ποιοι τις δικαιούνται, ποιοι τις παρέχουν, αλλά και τι χρειάζεται να για τις αποκτήσεις.

Γενικά, μέσα από τις υποτροφίες παρέχεται οικονομική βοήθεια για την εκπόνηση σπουδών στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα κριτήρια για την διεκδίκηση μιας υποτροφίας διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, παρόλα αυτά, ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση είναι κάποιοι παράγοντες από τους οποίους κρίνεται η απονομή της.

Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί φορείς που προσφέρουν υποτροφίες πάνω σε διάφορα προγράμματα σπουδών,  δημόσιοι και ιδιωτικοί, με “αρχηγό” το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το ΙΚΥ λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και έχει σαν στόχο να προωθήσει την ποιοτική παιδεία, επιστήμη και τον πολιτισμό στους φοιτητές δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κάθε χρόνο το Ίδρυμα, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, προσφέρει υποτροφίες σε 30 προγράμματα. Προκειμένου να διεκδικήσει κάποιος ενδιαφερόμενος μια υποτροφία από το ΙΚΥ, οφείλει να πληρεί κάποια κριτήρια, όπως είναι:

  1. Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια
  2. Πτυχίο / δίπλωμα ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο πτυχίο / δίπλωμα ΑΕΙ της αλλοδαπής ή πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Σχολής Νηπιαγωγών με δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης Μαρασλείου Νηπιαγωγών) ή ισότιμης μετεκπαίδευσης (Μ.Α., Sc, Magister, D.E.A., κ.λπ.) ή άλλου επιπέδου αν αυτό καθορίζεται στον πίνακα ειδικεύσεων ή πτυχίο ελληνικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή ισότιμο ελληνικού ή ξένου Τεχνολογικού Ιδρύματος για τους υποψήφιους του προγράμματος Τ.Τ.Ε.
  3. Πτυχιούχος θεωρείται και ο υποψήφιος, που προσκομίζει εντός της προθεσμίας βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Ιδρύματος ότι εξετάσθηκε επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα και έχει ολοκληρώσει όλες τις σπουδαστικές του υποχρεώσεις για τη λήψη του πτυχίου του.
    Ι. Ηλικία μέχρι 38 ετών, πλην ειδικών περιπτώσεων
    ΙΙ. Να μη διαθέτει ο υποψήφιος (προσωπικά) επαρκή οικονομικά μέσα.
    ΙΙΙ. Να έχει διακριθεί για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος του.
  4. Όσοι από τους υποψήφιους είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. θα πρέπει έως την ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό ότι δικαιούνται εκπαιδευτικής άδειας από την προϊσταμένη τους αρχή.
  5. Οι άνδρες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στους διαγωνισμούς εφόσον:
    Ι. Έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή
    ΙΙ. Έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή
    ΙΙΙ. Έχουν αναβολή κατάταξης, επίσης
    IV. Μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα και οι στρατευμένοι ή όσοι πρόκειται να στρατευθούν.
  6. Αν κάποιος από τους υποψήφιους αδυνατεί εξαιτίας οποιασδήποτε αναπηρίας, μόνιμης πάθησης ή δυσλεξίας, τότε εξετάζεται μόνο προφορικώς.
  7. Τυφλοί ή κωφάλαλοι, κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, μπορούν να λάβουν υποτροφία του ΙΚΥ σε καλλιτεχνικές ειδικεύσεις με υπέρβαση των προβλεπόμενων κάθε έτος θέσεων υποτροφιών, εφόσον επιτύχουν στα καλλιτεχνικά μαθήματα.
  8. Δεν γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές.

Μάθε περισσότερα για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδατου ιδρύματος: www.iky.gr

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι γνωστοί φορείς που έχουν αποδείξει έμπρακτα το έργο τους στην Ελλάδα, όπως είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης, το Ίδρυμα Λάτση, το Πρόγραμμα Ιδρύματος Κόκκαλη, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, το Εθνικό Ίδρυμα ερευνών, κ.α.

Ανάλογα και το πρόγραμμα για το οποίο προορίζεται η υποτροφία, τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο ενδοαφερόμενος διαφέρουν. Μια γενική εικόνα των απαιραίτητων δικαιολογητικών που συνήθως απαιτούνται είναι:

  1. το αντίγραφο του πτυχίου
  2. η αναλυτική βαθμολογία
  3. το βιογραφικό σημείωμα
  4. συστατικές επιστολές
  5. πιστοποιητικό γνώσης της ξένης γλώσσας στην οποία θα γίνει η παρακολούθηση των μαθημάτων
  6. πρόγραμμα σπουδών που επιθυμεί να ακολουθήσει ο υποψήφιος

Η Ελλάδα συνεργάζεται με πολλές χώρες ανά τον κόσμο για τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται, αλλά και παρέχονται σε αυτές, και είναι οι ακόλουθες: Αίγυπτος, Αργεντινή, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ιορδανία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κολομβία, Μάλτα, Μεξικό, Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ουγγαρία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρωσσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία, Φινλανδία.

Για να λαμβάνεις συνεχή ενημέρωση για νέα προγράμματα υποτροφιών, φοιτητικές ειδήσεις, φοιτητικές απόψεις, κ.α., πάτησε ΕΔΩ.

Γράφει η Έφη Γκαραβέλα

 

 

 

 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Πώς λειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών στην Ελλάδα;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format