24 βιβλία που κάθε φοιτητής πρέπει να διαβάσει!


Δεν ξέρω αν μόνο εγώ το έχω παρατηρήσει αλλά όλο και περισσότερος κόσμος διαβάζει βιβλία σε εξωτερικούς χώρους. Στο μετρό, στο δρόμο, στο παγκάκι, παντού! Μάλλον έχει γίνει μόδα, ή απλά έχουν καταλάβει την αξία τους. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας κάποια βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε κάποια στιγμή, αλλά υπάρχουν και κάποια βιβλία που αξίζουν την προσοχή του κάθε φοιτητή.

1 FREEDOM, ΤΟΥ JONATHAN FRAZEN

Πρόκειται για μία ιστορία που αφορά μία σχέση αγάπης στην οποία εμπλέκονται 3 άτομα, τα οποία γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο. Μία γυναίκα παντρεμένη με έναν άντρα που την αγαπά απεριόριστα, αλλά εκείνη νιώθει ανικανοποίητη και μία έλξη για τον καλύτερό του φίλο. Τι θα είναι πιο σημαντικό για αυτούς, η αγάπη ή η φιλία; Ποια είναι η πιο σωστή απόφαση, όταν αγαπάς κάποιον αλλά παράλληλα δεν θέλεις να χάσεις τον καλύτερο σου φίλο; Ερωτήματα που ίσως απασχολούν κάποιους από εσάς και μέσω αυτόυ του βιβλίου θα σας δωθούν οι απαντήσεις που χρειάζεστε.

υγβφδ

2 THIS SIDE OF PARADISE, ΤΟΥ F. SCOTT FITZGERALD

Ένας προνομιούχος φοιτητής του Princeton μετά την αποφοίτησή του, βιώνει μία μεγάλη απογοήτευση. Ο ίδιος ανακαλύπτει ότι η ζωή είναι εντελώς διαφορετική πίσω από τα τείχη του κολεγίου του, και τώρα θα πρέπει να ψάξει για τον εαυτό του και πάλι. Πως θα είναι άραγε η δική μας ζωή μετά την σχολή;

κατάλογοςξξνμι
3 NORWEGIAN WOOD, ΤΟΥ HARUKI MURAKAMI
Το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά μία ιστορία αγάπης και φιλίας. Πρόκειται για έναν φοιτητή που πρέπει να αλλάξει τις αξίες της ζωής του και την συμπεριφορά του σε διάφορες καταστάσεις που βιώνει. Η ιστορία αυτή μας μαθαίνει να εκτιμάμε την φιλία και τους ανθρώπους που μας αγαπάνε, και να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την σκληρή αλήθεια.

κατάλογοςξβφμψωνεδ

4 1984, ΤΟΥ GEORGE ORWELL
Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη. Αναφέρεται σε έναν κόσμο, ο οποίος χωρίζεται σε τρία ολοκληρωτικά κράτη. Οι άνθρωποι βιώνουν έναν απόλυτο ελέγχο, την κατάργηση όλων των ανθρώπινων αξιών, και προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος. Θα ήσασταν σε θέση να αμφισβητήσετε το σύστημα; Είστε αρκετά δυνατοί ώστε να μην χάσετε την ατομικότητά σας;

1984+orwell

5 CRIME AND PUNISHMENT, TOY FYODOR DOSTOEVSKY
Ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή ένα νέο, τον Ρασκόλνικοφ, ο οποίος προσπαθεί να βρει τη θέση του σε αυτή τη ζωή και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι. Μετά τη δολοφονία ενός ενεχυροδανειστή, ο νεαρός άνδρας προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Ένα βιβλίο που μας βάζει σε σκέψεις για τους ηθικούς νόμους και τη θέση μας στην κοινωνία.

crime-punishment-maple-400x400-imadtjhc7hvwqehn

6 A BRAVE NEW WORLD, ΤΟΥ ALDOUS HUXLEY
Ένα μυθιστόρημα που ονομάστηκε «αρνητική ουτοπία» από το συγγραφέα του. Αφορά μια ιστορία για ένα μελλοντικό κόσμο, όπου η ευτυχία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά η ατομικότητα δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι δυνατόν να είμαστε ευτυχισμένοι, αν είμαστε σαν όλους τους άλλους; Τι είναι πιο σημαντικό για τους νέους: να δεχτούμε τα πράγματα όπως είναι, ή να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στο σύστημα;

βηξνμηιξκ

7 ONE HUNDRED YEARS OF SOLITUDE, ΤΟΥ GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Πρόκεται για ένα μύθο σχετικά με την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όπου ο καθένας από εμάς είναι καταδικασμένος στην μοναξιά του, η οποία είναι το μόνο πράγμα που κυριαρχεί στον κόσμο. Ένα ανάγνωσμα ιδανικό για τους φοιτητές , αφού θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τη σημασία της οικογένειας και των κοντινών τους ανθρώπων.

imagesξνμ,νικ

8 THE GREAT GATSBY, ΤΟΥ F. SCOTT FITZGERALD
Πρόκεται για την ιστορία του πλούσιου Τζέι Γκάτσμπυ, ο οποίος έχει εμμονή με την παντρεμένη Νταίζυ Μπουχάναν, την οποία δεν μπόρεσε ποτέ του να ξεπεράσει. Οι δραματικές εξελίξεις στις ζωές των ηρώων εξελίσσονται μέσα σε ένα έντονο κλίμα ξεφαντώματος, πάρτυ και τζάζ μουσικής.
Μία ιστορία που βοηθάει τους νέους να μάθουν να αξιολογούν τις δυνατότητές τους και να κατανοήσουν ότι το παρελθόν δεν μπορεί να επιστραφεί, έτσι, είναι καλύτερο να το αφήσουν πίσω τους.

the-great-gatsbyξκμν

9 LOLITA , ΤΟΥ VLADIMIR NOBOKOV
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο χιούμορ και ίντριγκα, που αναφέρεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα μεταξύ ενός άνδρα και μιας νεαρής κοπέλας. Μας διδάσκει την κατανόηση, τη θυσία, τη συγχώρεση και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που είναι τόσο σημαντικά, αλλά ξεχασμένα από πολλούς ανθρώπους σήμερα.

lolita-2νηξξμν

10 A FAREWELL TO ARMS, ΤΟΥ ERNEST HEMINGWAY
Αφορά μια ιστορία πολέμου όπου η αγάπη είναι μόνο μια σύντομη στιγμή ανάπαυσης χωρίς παρελθόν και χωρίς μέλλον. Μιλά για τον πόλεμο που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, αλλά δεν μπορεί να ξεχαστεί.

κατάλογοςξμγηξκκηξ

11 THE GRAPES OF WRATH, ΤΟΥ JOHN STEINBECK
Αναφέρεται σε μια ιστορία για μια οικογένεια που πηγαίνει προς την Καλιφόρνια στην προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη ζωή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Μία ιστορία σχετικά με τη σημασία της αγάπης και της υποστήριξης των κοντινών μας ανθρώπων αλλά και σχετικά με την ανθεκτικότητα και το θάρρος ενός ανθρώπου.

gra45νμβ

12 THE MASTER AND MARGARITA, ΤΟΥ MIKHAIL BULGAKOV

Ο διάβολος πηγαίνει στην Μόσχα, προκαλώντας χάος και προβλήματα στις ζωές διαφόρων ανθρώπων. Θλίψη, μελαγχολία, αγάπη, μυστήριο και απερίσκεπτο παιχνίδι με το κακό πνεύμα μπορούν να βρεθούν σε αυτό το μυθιστόρημα. Μέσω αυτόυ του μυθιστορήματος μπορείτε να μάθετε πώς το κακό μπορεί να είναι πιο ειλικρινές από μια κοινωνία και τα πολιτικά της καθεστώτα.

κατάλογοςμξην

13 THE STRANGER, ΤΟΥ ALBERT CAMUS
Αφού διαβάσετε αυτό το μυθιστόρημα, θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι προσωπική επιλογή του καθενός και πόσο αδιάφορο είναι το σύμπαν μερικές φορές. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που σκότωσε έναν άνδρα και δεν αισθάνοταν ένοχος, βοηθώντας μας να δούμε πόσο παράλογος μπορεί να γίνει ο κόσμος γύρω μας.

Stranger4ξνμ,

14 THE ART OF HAPPINESS,ΤΟΥ DALAI LAMA
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε αυτό που μεταβάλλει την ανθρώπινη αντίληψη. Σύμφωνα με αυτό σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία, η οποία καθορίζεται περισσότερο από την κατάσταση του νου του ατόμου παρά από τις εξωτερικές συνθήκες που βιώνει, και ότι η ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συστηματικής κατάρτισης της καρδιάς και του μυαλού μας.

38210ξνμ

15 FAUST, ΤΟΥ JOHANN VON GOETHE

Αναφέρεται σε ένα στοίχημα μεταξύ του Θεού και του Διαβόλου για την ψυχή του Φάουστ, το οποίο μετατρέπεται σε υπερφυσικό ταξίδι και έναν αγώνα για την ελευθερία του. Αυτή η ιστορία μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό αλλά και να μάθουμε μύθους της αρχαίας ιστορίας.

14706νμ
16 PARADISE LOST, ΤΟΥ JOHN MILTON

Όλοι γνωρίζουμε την βιβλική ιστορία για τον Αδάμ και την Εύα που ενέδωσε στον πειρασμό και στην αμαρτία από τον Εωσφόρο, τον άγγελο που εξετίας της αλαζονείας έχασε την επιείκεια του Θεού, αλλά δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τον ίδιο το Εωσφόρο. Το βιβλίο αυτό μας βοηθά να δούμε τη διαφορετική πλευρά του καλού και του κακού, επιτρέποντας μας να κάνουμε μία δική μας εκτίμηση για τα πράγματα.

aMilton2νμ

 

17 LORD OF THE FLIES, ΤΟΥ WILLIAM GOLDING
Μία ιστορία με ένα ακατοίκητο νησί, έναν απέραντο ωκεανό και μερικά νέα αγόρια χωρίς επίβλεψη ενηλίκων. Αφορά την ιστορία μιας διαιρεμένης κοινωνίας, η οποία παρουσιάζεται μέσα από την μικρη κοινότητα των νέων αυτών παιδιών. Μια ιστορία για επανάσταση, αιματοχυσία και θάνατο. Μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος ένας καλός ηγέτης, να έχουμε καθαρό μυαλό, να έχουμε κριτική ικανότητα για να είμαστε σε θέση να βρούμε μια συμβιβαστική λύση αλλά πάνω απ’όλα πόσο σημαντικό είναι να είμαστε άνθρωποι.

LordOfTheFliesBookCover
18 TO KILL A MOCKINGBIRD, ΤΟΥ HARPER LEE

Αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε ένα νεαρό κορίτσι και τις σχέσεις της με συνομήλικους της, περνόντας μέσα από διάφορες περιπέτειες. Μας βοηθά να καταλάβουμε για την αδικία που βιώνουν τα αδύναμα άτομα, ή τα άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος και πως η καλοσύνη, η συμπάθεια και η αμοιβαία υποστήριξη δεν εξαρτώνται από το χρώμα του δέρματος σας, την κοινωνική θέση σας, ή την κοινή γνώμη αλλά από την ψυχή του ανθρώπου.

ξμνκξ
19 THE RUNNING MAN, ΤΟΥ STEPHEN KING
Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που σιγά σιγά βυθίζεται στο μίσος για τον εαυτό του και για τους γύρω του. Παρουσιάζεται μία Αμερική κόλαση, όπου άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποια χρήματα είναι να λάβει μέρος σε ένα τερατώδες παιχνίδι που σχεδιάζεται από το στρεβλό μυαλό ενός σαδιστή. Τι είναι σε θέση οι άνθρωποι να κάνουν και πόσο μακρία μπορούν να φτάσουν για να καταφέρουν αυτό που θέλουν;

κατάλογοςνμνβνμ,
20 A CLOCKWORK ORANGE, ΤΟΥ ANTHONY BURGESS

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε μια σύγχρονη ολοκληρωτική κοινωνία που τείνει να μετατρέψει την νέα γενιά της στα λεγόμενα “κουρδιστά πορτοκάλια”, με την έννοια ότι θα έιναι υπάκουη στο θέλημα των ηγετών της. Απεικονίζει, λοιπόν, μία συμμορία του δρόμου προβαίνει σε βιαιότητες, βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο και δείχνει να το διασκεδάζει αρκετά. Ο αρχηγός της, ο Άλεξ, μετά από ένα ατυχές συμβάν συλλάμβάνεται και αποφασίζει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο κάνει τον ίδιο πειραματόζωο και θύμα της βιαιότητας.

imagesνμβκ

21 CIVILIZATION AND ITS DISCONTENTS, ΤΟΥ SIGMUND FREUD
Το βιβλίο αυτό περιγράφει τις απόψεις και τις ιδέες του Φρόιντ, που εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας. Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να καταλάβουμε γιατί ζούμε στην κοινωνία μας με αυτόν τον τρόπο. Αναφέρεται, λοιπόν, στα βασικά προβλήματα μεταξύ του πολιτισμού και του ατόμου, με πρωταρχικό την απόρροια της αναζήτησης του ατόμου για ελευθερία και της αντίθετης απαίτησης του πολιτισμού για κομφορμισμό και καταπάτηση των ενστίκτων.

9780393304510_300

22 A RIVER OUT OF EDEN, ΤΟΥ RICHARD DAWKINS
Αυτό το βιβλίο είναι ένα τέλειο ανάγνωσμα για φοιτητές που θέλουν να μάθουν τη διαδικασία της εξέλιξης με απλό και έξυπνο τρόπο. Ο συγγραφέας δίνει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση της γέννησης και ανάπτυξης του κόσμου μας.

River Out of Eden

23 HAMLET, ΤΟΥ WILLIAM SHAKESPEARE

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας βοηθά να βρούμε την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα που ακούμε πολλές φορές: «Να ζει κανείς ή να μη ζει;”. Αυτή είναι μια ιστορία που μπορεί να μας διδάξει να αποδεχόμαστε την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις και τις πράξεις μας .

3679657_640px
24 THE DIVINE COMEDY, ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ
Αναφέρεται στην άποψη των χριστιανών κατά τον Μεσαίωνα για την μετά θάνατον ζωή. Σύμφωνα με το βιβλίο όλοι θα πληρώσουμε για τις αμαρτίες μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

ξκμνμκν

 

Επιμέλεια : Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

24 βιβλία που κάθε φοιτητής πρέπει να διαβάσει!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format