Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μικρούς και μεγάλους!


Το τελευταίο διάστημα έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλους, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο σε ηλικία.

Αρχικά, η αμερικάνικη έρευνα, του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Μπράντλεϊ Πίτερσον, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής “JAMA Psychiatry”, υποστήριξε ότι η ατμοσφαιρκή ρύπανση είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Στην έρευνα συμμετείχαν 40 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν από τότε που ήταν ακόμα έμβρυα στην κοιλιά της μητέρας τους, έως την ηλικία των εννέα. Στην έρευνα αυτή γίνονταν διάφορα νοητικά τεστ και απεικονίσεις του εγκεφάλου τους με ειδική μαγνητική τεχνική (MRI), οι οποίες βοήθησαν στο να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα.imagesφγδωσδ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα παιδιά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί περισσότερο σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), δηλαδή σε νευροτοξικές χημικές ουσίες που παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου, από δασικές πυρκαγιές και γενικότερα από την ατελή καύση οργανικών ουσιών αλλά και το μαγείρεμα και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, ο εγκέφαλός τους χαρακτηριζόταν από πιο αργή επεξεργασία, αλλά είχαν και νευροαναπτυξιακά προβλήματα, όπως συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και επιθετικότητας.

Τα παιδία αυτά είχαν είχαν επίσης μικρότερη λευκή ουσία εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, γεγονός που εξηγεί την αργή επεξεργασία του εγκεφάλου τους, όπως φάνηκε από τα τεστ νοημοσύνης. Παρουσίαζαν προβλήματα στην συμπεριφορά, καθυστερημένη ανάπτυξη στην ηλικία των τριών ετών, μειωμένη νοημοσύνη στα πέντε τους, καθώς επίσης πρόωρα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στην ηλικία των επτά ετών.imagesθξνγφηγφδ

Μια δεύτερη μελέτη Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Ανούπ Σαχ, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσε στοιχεία από 103 έρευνες, που κάλυπταν 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα, διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.

Το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου, αλλά και τα σωματίδια και το όζον σε μικρότερο όμως βαθμό είναι οι ρυπαντές που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και σε αύξηση της πίεσης του αίματος που κυκλοφορεί σε αυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο.

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται περισσότερο στις αναπτυσσόμενες παρά στις αναπτυγμένες χώρες.

Τέλος, μία τρίτη έρευνα, από επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ, που δημοσιεύθηκε επίσης στο BMJ, και ανέλυσε στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών, διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του άγχους.

Περίου το 15% των γυναικών είχαν συμπτώματα άγχους και το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε εκείνες που έμεναν σε κοντινή απόσταση (50 έως 200 μέτρα) από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και συνεπώς με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα. Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με το οξειδωτικό στρες που προκαλούν τα σωματίδια του αέρα, όταν έχει προκληθεί αυξημένη ρύπανση.

Επιμέλεια : Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μικρούς και μεγάλους!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format