Εσείς ή εγώ;


Η ζωή μας καθορίζεται εξ΄ολοκλήρου από επιλογές. Πίσω από κάθε κουβέντα, σκέψη, άποψη, γνωριμία,  ανάμνηση, εμπειρία κρύβεται μια επιλογή. Είτε δική μας, είτε άλλων. Το κατά πόσο αυτές οι επιλογές θα είναι δικές μας είναι στο χέρι του καθενός. Πότε μπορούμε να το ελέγξουμε; Μόνο όταν βρούμε απάντηση στα ερωτήματα “Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για αυτές;”, “Μπορώ και θέλω να είμαι ανεξάρτητος;”, “Εγώ ή αυτοί;”.

Γιατί στα λόγια είναι εύκολο, αλλά στην πράξη όχι. Καθημερινά, μπαίνουμε στη διαδικασία να προβαίνουμε σε πράξεις που ούτε θέλουμε, ούτε απολαμβάνουμε, ούτε μας εκφράζουν σαν ανθρώπους, αλλά πρέπει. Από τα πιο απλά πράγματα, στα πιο σύνθετα. Ποιος όμως καθορίζει το πρέπει;

Κάπως έτσι, φτάνεις στο ανεξέλεγκτο σημείο να μην μπορείς να διαχειριστείς την ίδια σου τη ζωή. Δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν και απολαμβάνεις. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις τα όνειρά σου, γιατί οι μέχρι τώρα επιλογές σου σε έχουν απομακρύνει από αυτά. Δεν έχεις όρεξη να παλέψεις για αυτά, διότι η διάθεσή και η δυναμή σου έχει δοθεί στις λάθος δραστηριότητες, στις λάθος επιλογές.

Ποιος παίρνει τη ευθύνη;

Βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι η ευθύνη ανήκει στους άλλους. Εκείνοι σου υποβάλλουν τι να κάνεις, κι εσύ απλά ακολουθείς. Χρησιμοποιούν για να σε πείσουν βαριές έννοιες: υποχρέωση, δέσμευση, υπευθυνότητα, κανόνες, σεβασμός στον κοινωνικό περίγυρο. Εσύ υποκύπτεις και πράττεις αναλόγως.

Αλλά δεν είναι μόνο δική τους η ευθύνη. Με το να δέχεσαι οποιαδήποτε θέση στην οποία σε βάζουν προσφέρεις απλόχερα εξουσία πάνω στο άτομό σου. Και ποιος είναι σε θέση να αρνηθεί οποιαδήποτε μορφή εξουσίας; Κανείς. Με την εξουσία έρχεται και η αυτοπεποίθηση. Τότε, εκείνοι καταλήγουν να γίνονται ασταμάτητοι.

tumblr_mvbc4zBFao1s0ep4do1_500

Ένα βήμα τη φορά!

Βρες φωνή να πεις όχι! Γιατί οι υπόλοιποι να έχουν το θάρρος να το κάνουν κι εσύ όχι; Η απάντηση είναι γιατί γνωρίζουν τι πραγματικά επιθυμούν και τι δεν θέλουν στη ζωή τους. Δεν κάνουν άσκοπες δοκιμές, ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και πετούν ότι δεν τους εκφράζει. Και πάνω από όλα ζουν ευτυχισμένοι.

Τόλμησε, λοιπόν, να αρνηθείς ότι δεν σου αρέσει. Μπορεί να στεναχωρήσει κάποιους, να νευριάσει κάποιους άλλους ή να απογοητέυσει τους υπόλοιπους. Μην νιώσεις τύψεις. Θα περάσουν. Οι τύψεις θα είναι χειρότερες αν δεν πραγματοποιήσεις τα θέλω σου.

Εσείς ή εγώ;

Σκέψου απλά. Η ζωή είναι δική σου και κανείς μα κανείς δεν θα σου επιστρέψει τις χαμένες στιγμές της. Ούτε θα απολογηθεί για τη δημιουργία τους.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Αντίκρισέ τους ανοικτά και αντιμετώπισέ τους. Φώναξε ευθέως: Εσείς ή εγώ;

Αλλά μην αφήσεις περιθώρια για απάντηση. Διότι η απάντηση είναι “Εγώ!“. Μην τους το πεις. Απόδειξέ το τους με πράξεις.

Γράφει: Έφη Γκαραβέλα

 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Εσείς ή εγώ;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format