Μπορείς όντως να τυφλωθείς όταν κοιτάζεις την έκλειψη ηλίου;


Όπως θα έχετε ήδη ακούσει, σήμερα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, θα υπάρξει ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή στην χώρα μας, με την Αθήνα να έχει κάλυψη του ηλίου σε ποσοστό 31,4%.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη πάρει έκτακτα μέτρα  για την προστασία των παιδιών στα σχολεία, ενώ για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα, είτε με ειδικά γυαλιά ηλίου από εξειδικευμένα καταστήματα.

Κάθε φορά που ένα τέτοιο σπάνιο φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του, εκτός από το δέος και τον ενθουσιασμό που προκαλεί στους ανθρώπους, γεννάει και ερωτήματα για το πόσο βλαβερό είναι. Πιο συγκεκριμένα, ένα είναι το πιο σημαντικό ερώτημα: Είναι δυνατόν κοιτάζοντας την έκλειψη του ηλίου με γυμνό μάτι να τυφλωθείς;

 

Για συνεχή ενημέρωση πάνω σε νέα και θέματα που απασχολούν τους φοιτητές πάτησε ΕΔΩ

 

Ένα είναι το σίγουρο. Η NASA δεν το προτείνει. Η αλήθεια είναι ότι μια γρήγορη ματιά στον ήλιο την ώρα της έκλειψης δεν θα σε αφήσει τυφλό. Αλλά δεν κάνει και καλό.

Σύμφωνα με τη NASA, λοιπόν, ακόμα κι όταν καλυφθεί το 99% της επιφάνειας του ηλίου, αυτό το 1% του φωτός που ξεφεύγει από τις άκρες είναι αρκετό ώστε να κάνει ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού σου. Έτσι όπως το φως και η ακτινοβολία εισέλθουν στο μάτι, ο χιτώνας “παγιδεύεται” σε έναν ηλιακό “φούρνο”, ο οποίος προκαλεί έγκαυμα. Και επειδή ο αμφιβληστροειδής χιτώνας δεν έχει αισθητήρες πόνου, το μάτι σου δεν έχει κανέναν τρόπο να σε προειδοποιήσει για τα χειρότερα.

Τα καλά νέα για τους λάτρεις της αστρονομίας είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρακολουθήσεις το φαινόμενο της έκλειψης με ασφάλεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, κυκλοφορούν στο εμπόριο ηλιακά φίλτρα και γυαλιά ηλίου για αυτές τις περιπτώσεις. tumblr_n6pqp3SU9q1t2sdxxo1_500

Προσοχή! Η χρήση κανονικών γυαλιών ηλίου απαγορεύεται αποτελεί “αυτοκτονία” για το μάτι!

Ακόμα κι αν το να ρίξεις στα κλεφτά μια γρήγορα ματιά στην έκλειψη, χωρίς ειδικά φίλτρα, είναι ασφαλές, το σημερινό φαινόμενο (μερική έκλειψη για τη χώρα μας) σημαίνει ότι το φως του ηλίου δεν θα κρυφτεί ποτέ.

Τώρα θα μου πεις δεν θα ήταν ευκολότερο απλά να πούμε σε παιδιά, φίλους και οικογένεια ότι όντως μπορείς να τυφλωθείς;

Στην ιστοσελίδα της NASA υπάρχει η απάντηση για αυτό το ερώτημα:
“Το να πεις σε έναν άνθρωπο, και δε παιδί, να μην δει το φαινόμενο της έκλειψη επειδή μπορεί να βλάψει την όρασή του και μετά μάθει ότι άλλα παιδιά το έκαναν με ασφάλεια, θα θεωρήσει ότι τον “απομόνωσαν’ από την όλη εμπειρία. Τώρα, ξέροντας ότι οι δάσκαλοί του, οι γονείς του κτλ ήταν λάθος σε αυτή την περίπτωση, πώς θα αντιδράσει σε άλλες συμβουλές για την υγεία του, όπως είναι για το αλκοόλ, το κάπνισμα, το AIDS κτλ;”

Γράφει: Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
1
OMG
Win Win
1
Win
WTF WTF
1
WTF
Efi

Μπορείς όντως να τυφλωθείς όταν κοιτάζεις την έκλειψη ηλίου;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format