Τμήμα Σλαβικών Σπουδών Αθήνας: Τι; Πως; Γιατί;


Το τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 2007 και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό Τμήμα επιστημονικής έρευνας και σπουδής των γλωσσών, πολιτισμού και ιστορίας  των Σλαβικών λαών, δηλαδή μιας περιοχής που περιλαμβάνει 13 ευρωπαϊκές χώρες (από τις οποίες 6 είναι  μέλη της Ε.Ε.).

Μέσα σε οχτώ χρόνια λειτουργίας  το τμήμα Σλαβικών Σπουδών κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα, δεδομένου πάντα του μεγέθους και της χρηματοδότησής του, που είναι σχεδόν μηδαμινή. Μετρά ως τώρα 350 περίπου φοιτητές, πέντε (5) μέλη ΔΕΠ και ένα (1) μέλος Ε.ΔΙ.Π. με δυνατότητα αυτόνομου διδακτικού έργου. Στεγάζεται στο κτήριο της Φιλοσοφικής σχολής και πλέον είναι διαθέσιμο και το σπουδαστήριο του Τμήματος στον 6ο όροφο. Το Σλαβικών Σπουδών παρέχει ένα πλήρως οργανωμένο πρόγραμμα  σπουδών και παρά τις δυσκολίες προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις και ένα ευρύ φάσμα επιλογών τόσο ως προς τις γλώσσες που επιθυμείς να μάθεις, όσο και ως προς την επαγγελματική πορεία που θέλεις να ακολουθήσεις.

Τι είναι οι Σλαβικές Σπουδές;

Οι Σλαβικές Σπουδές αφορούν, σύμφωνα και με το Π.Δ. ίδρυσης του Τμήματος, τις Γλώσσες, τις Λογοτεχνίες, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Σλαβικών λαών. Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Στην πλήρη ανάπτυξή του το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών προβλέπεται να περιλάβει τρείς κατευθύνσεις: των ανατολικών, δυτικών και νοτίων Σλαβικών φιλολογιών.  Το πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα είναι ενιαίο και για τις τρεις κατευθύνσεις, ωστόσο δηλώνεται η κατεύθυνση και έχει τον τίτλο: «Πτυχίο Τμήματος Σλαβικών Σπουδών».

Τι γλώσσες θα μάθω;

Λόγω οικονομικών, κυρίως προβλημάτων -μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο ύφεσης και οι φουρτούνες της κρίσης μας έχουν γονατίσει όλους- αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν και οι τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος. Προς το παρόν λειτουργεί πλήρως μόνο η κατεύθυνση ανατολικών Σλαβικών φιλολογιών και διδάσκεται εντατικά η Ρωσική γλώσσα, αλλά, πέραν της αυτής, προτείνεται στους φοιτητές, από το Γ΄ εξάμηνο, υποχρεωτικά, μία δεύτερη Σλαβική γλώσσα κατ’ επιλογήν μεταξύ των Βουλγαρικής, Πολωνικής, Σερβοκροατικής και Ουκρανικής.

Πόσα χρόνια θα σπουδάζω;

Για την απόκτηση του πτυχίου οι φοιτητές οφείλουν να συμπληρώσουν φοίτηση οκτώ εξαμήνων.   Στο όγδοο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές υποβάλλουν προς κρίση διπλωματική εργασία σε μάθημα επιλογής τους. Ο φοιτητής για την απόκτηση πτυχίου θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε πενήντα τρία (53) μαθήματα, (τριάντα έξι (36) υποχρεωτικά, δεκατρία (13) επιλεγόμενα, τρία εργαστηριακά μαθήματα (3) και μία (1) πτυχιακή εργασία) και να έχει συμπληρώσει 244 πιστωτικές μονάδες. Τα μαθήματα είναι τρίωρα. Κάθε εξάμηνο οι φοιτητές διδάσκονται υποχρεωτικά έξι μαθήματα . Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων των τεσσάρων ετών ανέρχεται σε πενήντα τρία (53). Στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα τα πέντε από τα έξι μαθήματα είναι προκαθορισμένα. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν ένα έκτο μάθημα μεταξύ των εκάστοτε προσφερομένων μαθημάτων επιλογής (σύνολο 42). Στα τέσσερα τελευταία εξάμηνα υπάρχουν δύο μαθήματα επιλογής, το ένα όμως από αυτά υποχρεωτικά είναι  η δεύτερη σλαβική γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ των εκάστοτε προσφερομένων γλωσσών. Για την υλοποίηση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών συνεργάζεται με όλα τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Τι μαθήματα θα έχω;

Το Τμήμα προσφέρει πληθώρα επιλογών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του φοιτητή. Στα υποχρεωτικά μαθήματα περιέχονται μεταξύ άλλων, η διδασκαλία των σλαβικών γλωσσών / φιλολογίας, γλωσσολογία, λογοτεχνία, μετάφραση, ιστορία, λαογραφία, τέχνη (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος) κλπ.

Τι επιλογές θα έχω αφού τελειώσω τις σπουδές μου;

Πέραν αυτού το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών παρέχει στους αποφοίτους του Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, εφόσον επιλέξουν τα αντίστοιχα μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Αυτό σημαίνει πως το Τμήμα δίνει ένα συγκεκριμένο και ισχυρό εφόδιο στους αποφοίτους του για να είναι αξιόπιστοι και ισχυροί στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, παρέχεται και το μάθημα της «Επιχειρηματικότητας», που βοηθά στην επαγγελματική αποκατάσταση. Επιπροσθέτως το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών έχει πετύχει συνεργασία με αρκετά Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Κρατικό Παν/μιο «Λομονόσοβ» της Μόσχας, Κρατικό Παν/μιο του Νοβοσιμπίρσκ (Ρωσία), τα Παν/μια του Κιέβου «Taras Shevchenko» και «M. Dragomanov» (Ουκρανία), το Κρατικό Παν/μιο της Ταυρίδας «V.I Vernadsky», το Παν/μιο της Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδος», καθώς και το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας (Katowice Πολωνίας και άλλα) και συμμετέχει στο πρόγραμμα  Erasmus Mundus. Φέτος μάλιστα κατάφερε σε συνεργασία με Κρατικά Πανεπιστήμια της Ρωσίας (Νοβοσιμπίρσκ και Μόσχας) να δώσει Υποτροφίες σε φοιτητές του Τμήματος για Μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία.

Τι δουλειά θα κάνω μετά;

Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας. Μπορούν να εργαστούν ως διδάσκοντες της ρωσικής ή της δεύτερης γλώσσας που διδάχθηκαν και ως μεταφραστές ή διερμηνείς. Επίσης θα μπορούν να εργαστούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων ή Δημόσιων Οργανισμών  (στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης κ.ά.) που ασχολούνται με θέματα των Ελληνορωσικών- Ελληνοβουλγαρικών – Ελληνοπολωνικών και Ελληνοουκρανικών κυρίως σχέσεων (στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και των εξωτερικών σχέσεων). Με ένα καλό μεταπτυχιακό θα μπορούν να εργαστούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ως ειδικοί συνεργάτες σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά Τμήματα κ.ά.

Τι πάει στραβά με το Τμήμα; Δεν μπορεί να είναι όλα καλά!

Το ισχυρό όπλο με το οποίο το τμήμα εφοδιάζει τους φοιτητές του είναι η γλώσσα και εκεί είναι που στο δίνεται και η μεγαλύτερη σημασία. Βέβαια όπως και σε κάθε τμήμα έτσι και εδώ δεν λείπουν τα προβλήματα. Κύριο θέμα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Το τμήμα δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις ανάγκες του, όπως οι πληρωμές των καθηγητών και η αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βιβλία να αργούν να μοιράζονται και τα μαθήματα να γίνονται με φωτοτυπίες. Όμως με την συμβολή και την προσπάθεια όλων τα προβλήματα αυτά ξεπερνιούνται.

Για το Mystudentpass.gr Γιώργος Ντότσις


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

5
3 shares, 5 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
2
Angry
Cute Cute
6
Cute
Fail Fail
4
Fail
Geeky Geeky
2
Geeky
Lol Lol
4
Lol
Love Love
60
Love
OMG OMG
8
OMG
Win Win
7
Win
WTF WTF
5
WTF

Τμήμα Σλαβικών Σπουδών Αθήνας: Τι; Πως; Γιατί;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format