Απίστευτα πράγματα που το smartphone σου μπορεί να κάνει!


Το κινητό μας πλέον είναι γεγονός πως μας συντροφεύει παντού! Ακόμα και στα πιο “προσωπικά” μέρη…Με λίγα λόγια έχει γίνει κυριολεκτικά προέκταση του χεριού μας! Το χρησιμοποιούμε για τα πάντα! Για μάθουμε τον καιρό, να βγάλουμε selfies, για να ενημερωθούμε για τα πάντα και πολλά άλλα! Κάποιοι το χρησιμοποιούν και για να πάρουν τηλέφωνο… απίστευτο; Πολλά από τα smartphones που κυκλοφορούν έχουν υπολογιστική δύναμη μεγαλύτερη και από το διαστημόπλοιο Voyager 1. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν εφαρμογές και χρήσεις των smartphones σας που πριν από λίγα χρόνια δεν θα πιστεύατε ότι θα μπορούσατε να κάνετε!

1. Το κινητό σου ως ένας 3D σαρωτής!
Ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε από το Ελβετικό Ομισπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας για το Visual Computing δίνει την δυνατότητα να σαρώσετε ένα 3D αντικείμενο χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Ακόμα, και αν ένα κομμάτι της εικόνας λείπει, η εφαρμογή μπορεί να καθορίσει το απόλυτο μέγεθος του σαρωμένου αντικειμένου. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να φτιάξετε το τρισδιάστατο πορτρέτο ενός προσώπου, να κάνετε 3D εκτύπωση ή ακόμα και να αντιγράψετε πραγματικά αντικείμενα.

ms-feat

2. Το smartphone σου ως γιατρός για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!
Υπάρχει μία εφαρμογή η οποία εκτελεί τις λειτουργίες ενός εργαστηρίου εξέτασης αίματος, για ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανοσσορροφητική δοκιμασία (ELISA), και συγκεκριμένα αφορά μία εξέταση για αντισώματα HIV και εξέταση για 2 τύπους αντισωμάτων για την σύφιλη. Η εφαρμογή πρόσφατα δοκιμάστηκε από κλινικές στην Ρουάντα που εργάζονται για την πρόληψη μετάδοσης ιών από την μητέρα στο έμβριο αλλά και σε εξεταστικά και εθελοντικά συμβουλευτικά κέντρα. Με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 34 δολάρια έναντι 18.450 δολαρίων που χρειάζονται για τον εξοπλισμό του ELISA, η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να καταφέρει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

12846-v1-490x

3. Χρειάζεσαι γυαλιά; Το κινητό σου μπορεί να σου δώσει ακριβώς της συνταγή για τα γυαλιά!
Τα Smart Vision Labs δημιούργησαν το SVOne, μια συσκευή τσέπης που μετρά τα διαθλαστικά σφάλματα του ματιού και εμφανίζουν μία ψηφιακή συνταγή για γυαλιά. Η εφαρμογή αυτή προορίζεται για γιατρούς με πολλά γραφεία και περιορισμένο χώρο, ωστέ να εξυπηρετηθούν ασθενείς που βρίσκονται μακριά και έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση οι οποίοι πιθανότατα αγωνίζονται ακόμα με τα παραδοσιακά μηχανήματα. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να επιτύχει στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την εξέταση των ματιών τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περίπου το 90% των ατόμων με προβλήματα όρασης στον κόσμο ζουν με χαμηλό εισόδημα χωρίς διαθέσιμους γιατρούς και άρα χωρίς διόρθωση των οπτικών τους προβλημάτων, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία της μέτριας και σοβαρής απώλειας της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

WeON-Glasses-Controls-Your-Smartphone

4. Θες να μάθεις πόση χοληστερίνη έχεις;
Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Cornell δημιούργησαν μία εφαρμογή για ταχεία διάγνωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Οι χρήστες σφίγγουν τη συσκευή, παρόμοια με μια συσκευή ανάγνωσης πιστωτικών καρτών, πάνω από την κάμερα του τηλεφώνου, στη συνέχεια, τοποθετούν μια σταγόνα από το αίμα, τον ιδρώτα ή το σάλιο σε μια δοκιμαστική ταινία. Τοποθετούν την ταινία μέσα στη συσκευή, η οποία φωτίζεται από ένα ενσωματομένο φλας και το app δείχνει τα αποτελέσματα στο τηλέφωνο. Επί του παρόντος, η εφαρμογή παρουσιάζει την συνολική χοληστερίνη του ατόμου. Το εργαστήριο εργάζεται για τη μέτρηση της LDL («κακή» χοληστερόλη), την HDL («καλή» χοληστερόλη) και των τριγλυκερίδιων, καθώς και των επιπέδων της βιταμίνης D. Ίσως, τελικά, πρέπει να ξανασκεφτείτε το δίπιττο σουβλάκι;

iphone-cholesterol-meter

5. Ένας μικρός ψυχολόγος στο κινητό σου, εκτιμά την ψυχική σου κατάσταση!
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου Dartmouth κατασκεύασαν ένα app που αναγνωρίζει την εγκεφαλική κατάσταση του ιδιοκτήτη του smartphone . Η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα τη διάρκεια του ύπνου, τον αριθμό και τη διάρκεια των συνομιλιών ανά ημέρα, τη σωματική δραστηριότητα, το επίπεδο στρες, τις διατροφικές συνήθειες και άλλα πολλά, χωρίς καν την δράση του ίδιου του χρήστη. Μία υπολογιστική μέθοδος και αλγορίθμοι αξιολογούν τα δεδομένα και έτσι εξάγονται συμπεράσματα για τον ύπνο, την κοινωνικότητα, τη δραστηριότητα και άλλες συμπεριφορές. 48 μαθητές εγκατέστησαν την εφαρμογή στο κινητό τους για περίπου 10 εβδομάδες, και τα δεδομένα που προέκυψαν συσχετίζονταν σημαντικά με την ψυχική υγεία τους και την ακαδημαϊκή τους επίδοση. Η εφαρμογή θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την παροχή δεδομένων σχετικών με την ασφάλεια του Πανεπιστημίου, το άγχος, τον εντοπισμό των φοιτητών που βρίσκονται σε κίνδυνο,την αξιολόγηση της διδασκαλίας, την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας, εντοπίζοντας τις περιπτώσεις που χρειάζονται παρέμβαση, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

MK-CR882_BigBro_J_20150105165211

6. Μείνε νηφάλιος με την βοήθεια μίας εφαρμογής!
Έχει δημιουργηθεί μία εφαρμογή, η οποία αφορά τα άτομα με προβλήματα αλκοολισμού, η οποία παρέχει ηχητική καθοδηγούμενη χαλάρωση, αλλά και ειδοποίηση όταν το άτομο βρίσκεται κοντά σε μέρος υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα ένα μπαρ που πήγαινε συχνά στο παρελθόν. Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ανέφεραν κατά μέσο όρο 1,37 λιγότερες ημέρες επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, που σημαίνει περισσότερα από τυποποιημένα ποτά για τους άνδρες και τρεις γυναίκες σε διάρκεια 2 ωρών, συγκριτικά με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το app. Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή να απέχουν πιο συστηματικά από το αλκοόλ.

say_no_to_the_beer
7. Ένα ιπτάμενο μηχάνημα πανταχού παρόν!
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης σχεδίασε ένα αυτόνομο μηχάνημα το οποίο μετακινείται μέσω του smartphone σας. Η κάμερα του smartphone παρέχει οπτικά δεδομένα και επεξεργαστή, τα οποία λειτουργούν ως κέντρο ελέγχου και κωδικοποιούνται σε μια εφαρμογή. Οι σχεδιαστές του οραματίζονται μια σειρά από πιθανές χρήσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι : η αποστολή της συσκευής σε ένα φλεγόμενο κτίριο για την εξέταση του χώρου πριν την εισαγωγή των πυροσβεστών, την καθοδήγηση των ανθρώπως σε μεγάλους μπερδεμένους χώρους, ή την ανέξοδη παράνομη παρακολούθηση.
Ας μείνει καλύτερα μεταξύ μας, ας μην αποκαλυφθεί στους paparazzi.

Hex

8. Γίνε ένας σύγχρονος detective.Ανακάλυψε εύκολα την πηγή των πυροβολισμών μέσω ενός app.
Μια ομάδα στο Ινστιτούτο του Λογισμικού Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt μετέτρεψε ένα απλό smartphone σε ένα μηχάνημα εντοπισμού πυροβολισμών. Το Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί ακριβά συστήματα εντοπισμού ελεύθερων σκοπευτών που χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητήρες για την ανακάλυψη του πυροβόλου όπλου. Η έκδοση αυτή του smartphone χρησιμοποιεί εξωτερικούς αισθητήρες, περίπου στο μέγεθος μιάς τράπουλα, που περιέχουν μικρόφωνα και έναν επεξεργαστή που ανιχνεύει τον πυροβολισμό και την ακριβή ώρα. Ο επεξεργαστής στέλνει τις πληροφορίες στο smartphone, βοηθώντας στον εντοπισμού της προέλευσης του πυροβολισμού. Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο για τις ομάδες ασφαλείας ή παρόμοιες ομάδες, όπως είναι οι αξιωματικοί.

511_20130424112137-shootercomposite3.jpg-585x298

9. Μήπως κάτι στο ψυγείου σου έχει χαλάσει; Μην αγχώνεσαι! Μία εφαρμογή θα σε ενημερώσει για αυτό!
Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν αισθητήρες για smartphones με σκοπό να ανιχνεύουν την αμμωνία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, την κυκλοεξανόνη, καθώς και άλλα αέρια. Στο μέλλον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση δημόσιων χώρων για εκρηκτικά και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, τον εντοπισμό περιβαλλοντικών ρύπων, ή την αλλοίωση των τροφίμων στις αποθήκες. Οι αισθητήρες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν την αλλοίωση ή την μόλυνση στα τρόφιμα που αγοράζετε.

milk-lab

10. Ε; Τι είπατε; Α ναι! Μπορείτε να βελτιώσετε την ακοή σας μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone σας!
Αυτό το smartphone app θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν βοηθητικές συσκευές ακοής, οι οποίες για να παραμείνει μικρό και χαμηλό κόστος, δεν χρησιμοποιούν και τόσο ισχυρούς επεξεργαστές. Τα Smartphones, από την άλλη πλευρά, έχουν ισχυρούς επεξεργαστές, μεγάλες αναμνήσεις, μικρόφωνα, ηχεία, ασύρματη τεχνολογία και μακράς διάρκειας μπαταρίες, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση της ακοής από τις βοηθητικές συσκευές. Για παράδειγμα, ένα smartphone θα μπορούσε να τρέξει εξελιγμένους αλγόριθμους για να διακρίνει τα σήματα θόρυβο του περιβάλλοντος και ενίσχυση της ομιλίας.

ReSound LiNX LINX LNX LX LN Hand

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Απίστευτα πράγματα που το smartphone σου μπορεί να κάνει!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format