Ποιο είναι το στοιχείο-κλειδί του σωστού διαβάσματος;


Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να πετύχεις στις σπουδές σου και να εξασφαλίσεις καλούς βαθμούς στις επερχόμενες εξεταστικές περιόδους;

Πολλοί από εσάς θα νομίζετε ότι η απάντηση κρύβεται πίσω απο την σχέση:

Καλό διάβασμα = Ώρες διαβάσματος

Όσο πιο πολλές ώρες διαβάζεις, δηλαδή, τόσο καλύτερο διάβασμα επιτυγχάνεις, άρα θα πάρεις και καλύτερα αποτελέσματα. Σωστά;

Κι όμως,η απάντηση δεν βρίσκεται εκεί. Αν θέλετε να δούμε που βρίσκεται η λύση, απλά δώστε προσοχή στην ακόλουθη σχέση:

Καλό διάβασμα = Ώρες διαβάσματος x Συγκέντρωση

Ο τελευταίος παράγοντας, η συγκέντρωση, είναι το κλειδί για να καταλάβεις γιατί πολλοί φοιτητές, ενώ διαβάζουν μόνο 2-3 ώρες, όταν εσύ ξημεροβραδιάζεσαι πάνω από τις σημειώσεις σου, καταφέρνουν να επιτύχουν να περάσουν το μάθημα και μάλιστα και με καλό βαθμό.

Φαντάσου μια εικόνα: Είσαι σπίτι, το βιβλίο και όλες οι πιθανές σημειώσεις που μπορεί να χρειαστείς ανοικτές και εσύ να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να διαβάσει, την ώρα που ζωγραφίζεις σπιτάκια, συννεφάκια και παιδάκια στην άκρη του τετραδίου σου. Οι ώρες περνούν, το αποτέλεσμα το ίδιο. Αδιάβαστος.

Θυμήσου πότε ήταν οι στιγμές που ήσουν πραγματικά ευχαριστημένος από το διάβασμά σου. Λίγες ώρες πριν εξεταστείς, με καμία ενόχληση από το περιβάλλον σου (social media, τηλέφωνα, μουσική, φίλοι…) και όλη σου η προσοχή σε αυτό που διαβάζεις.

Αυτές οι στιγμές, δεν στοιχίζουν ατελείωτες ώρες διαβάσματος και κούρασης, σε αντίθεση με το “διάβασμα” που έκανες άλλες φορές.

  • Πώς μπορείς, όμως να πετύχεις το φαινόμενο της πλήρης συγκέντρωσης εν ώρα διαβάσματος συχνότερα;
  • Κάνε μικρά διαλείμματα (10 λεπτά) για κάθε ώρα που διαβάζεις. Αυτό θα σε βοηθήσει στη χαλάρωση του μυαλού σου, ώστε να μπορέσει να παραμείνει συγκεντρωμένο όταν το θελήσεις.
  • Κοιμήσου καλά. Να τρως υγιεινά. Να γυμνάζεσαι. Ακούγονται γραφικά και too good to be true, αλλά αυτά θα σε βοηθήσουν να συγκεντρώνεις αρκετή ενέργεια, καθώς απαιτείται για τη συγκέντρωση.
  • Να διαβάζεις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Η συγκέντρωση “καταναλώνεται” πιο εύκολα την νύχτα.
  • Μελέτησε σε κάποιο ήσυχο περιβάλλον. Αν στο χώρο που διαβάζεις είναι κάτι που σου αποσπάει την προσοχή, όλη η δουλειά που θέλεις να κάνεις, θα χαθεί.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις να διαβάσεις, δοκίμασε να είσαι “δεσμευμένος” εκεί. Και θα δεις ότι το διάβασμα θα είναι μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Ποιο είναι το στοιχείο-κλειδί του σωστού διαβάσματος;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format