Τι είναι τελικά η Πολιτική Επιστήμη;


Στην περίπτωση που νομίζεις ότι σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες θα γίνεις την επόμενη μέρα πολιτικός, υπουργός, ή βουλευτής, τότε διάβασε παρακάτω γιατί έπεσες έξω.

Τι είναι η Πολιτική Επιστήμη και ποιό το αντικείμενο του;

Η Πολιτική Επιστήμη είναι η επιστήμη που εξετάζει τις πολιτικές σχέσεις που αναπτύσσονται εντός του κράτους. Εξετάζει τους πολιτικούς θεσμούς και την λειτουργία τους μέσω των οποίων πραγματώνονται οι πολιτικές διαδικασίες. Αναλύει τα πολιτικά φαινόμενα και ερμηνεύει τα αποτελέσματα των πολιτικών εξελίξεων. Με απλά λόγια η Πολιτική Επιστήμη μελετά την εξουσία και τα πολιτικά δρώμενα. Ωστόσο, το φάσμα των Πολιτικών Επιστημών περιλαμβάνει πολλούς άλλους κλάδους που εστιάζουν σε διαφορετικά θέματα. Για παράδειγμα η Δημόσια Διοίκηση μελετά την κρατική γραφειοκρατία και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Οι Διεθνείς Σχέσεις μελετούν τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης, τον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς συστήματος καθώς και την διάδραση μεταξύ των κρατών. Η Συγκρητική Πολιτική επικεντρώνεται στην εξέταση συστημάτων διακυβέρνησης διαφορετικών χωρών αλλά και τους λόγους για τους οποίους προέκυψαν αυτά τα διαφορετικά συστήματα.

Που θα μπορέσω να εργαστώ μετά τις σπουδές μου;

Φυσικά για την ερώτηση αυτή υπάρχουν διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Αν αγαπάς την έρευνα και θα ήθελες να εργαστείς ως ερευνητής/τρια το κατάλληλο μέρος για σένα είναι τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, οι δεξαμενές σκέψεων (think tanks) ή οι εταιρείες συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας και δημοσκοπήσεων. Αν το φόρτε σου είναι η οργάνωση και η διοίκηση τότε θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου μια θέση σε κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμα και σε υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως είσαι περισσότερο προσανατολισμένος/η στην κοινωνική προσφορά και θέλεις να είσαι στην πρώτη γραμμή για να βοηθάς τον κόσμο τότε μια ιδανική θέση για σένα θα ήταν ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και η ενασχόληση με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Όλα τα παραπάνω έχουν και την διεθνή τους διάσταση για όσους φυσικά ενδιαφέρονται για μια διεθνή καριέρα. Αν σου αρέσει να δουλεύεις σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπου οι συνεργάτες σου θα κατάγονται από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές κουλτούρες υπάρχουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου καθώς και περιφεριακοί οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μια εναλλακτική είναι φυσικά το να εργάζεσαι ως πολιτικός αναλυτής σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και να αρθρογραφείς σε πολιτικο-οικονομικά περιοδικά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές προοπτικές όπως η εργασία σε ιδιωτικές εταιρείες ή πολυεθνικές επιχειρήσεις, ως σύμβουλος επενδύσεων ή σε διάφορες διοικητικές θέσεις των θυγατρικών τους σε άλλες χώρες. Βεβαίως κάθε οργανισμός, υπηρεσία, μη-κερδοσκοπική οργάνωση ή επιχείρηση έχει τις δικές της απαιτήσεις και τα δικά της πρότυπα που ζητά από κάθε υποψήφιο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην θέση εργασίας του.

Ποιά είναι τα εφόδια που χρειάζεται ένας μελλοντικός Πολιτικός Επιστήμονας;

Η πορεία στα φοιτητικά χρόνια θα πρέπει να συνδυάζει διάβασμα και μελέτη, τρελά πάρτυ με την παρέα σου (για να μην ξεχνιόμαστε) και εμπειρίες που θα σου προσφέρουν μια καλύτερη κατανόηση της κοινωνίας και των μηχανησμών λήψης αποφάσεων. Φυσικά τα μαθήματα θα σου προσφέρουν την απαραίτητη θεωρητική γνώση και τα μεθοδολογικά εργαλεία, το «software» δηλαδή που χρειάζεσαι. Η ενασχόληση με τις πανεπιστημιακές εργασίες είναι σημαντική για να καλλιεργήσεις τις απαραίτητες δεξιότητες συγγραφής, περίληψης και ανάλυσης ενός κειμένου ή πληροφοριών και δεδομένων. Επίσης μέσα από την συστηματική μελέτη επιστημονικών άρθρων είναι σημαντική η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Βεβαίως ταυτόχρονα με το θεωρητικό κομμάτι χρειάζεσαι και την εμπειρία. Η Πρακτική Άσκηση σε έναν κρατικό οργανισμό, ένα ινστιτούτο κοκ. θα σου δώσει μια πρώτη επαφή με τον μελλοντικό σου χώρο εργασίας. Μην διστάσεις να πας ακόμα και σε έναν οργανισμό που με την πρώτη ματιά σου φαίνεται αδιάφορο. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο ή θα το απορρίψεις με σιγουριά από τις επαγγελματικές προτιμήσεις σου. Επιπλέον υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και τοπικοί φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις που θα σου προσφέρουν την δυνατότητα για να αναπτύξεις τις ικανότητές σου στην διοίκηση, να αποκτήσεις εμπειρία στους συλλογικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, και θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να συνεργαστείς με ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα. Ένα πλεονέκτημα στην Πολιτική Επιστήμη αποτελεί σίγουρα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας πέρα των αγγλικών. Ακόμα περισσότερο στον κλάδο των Διεθνών Σχέσεων στην περίπτωση ειδίκευσης σε μια περιοχή του παγκόσμιου συστήματος είναι σημαντικό να γνωρίζεις τουλάχιστον μια γλώσσα της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης σημαντική είναι οποιαδήποτε άλλη ικανότητα διαθέτει κανείς όπως για παράδειγμα ο άριστος χειρισμός προγραμμάτων ανάλυσης ποσοτικών δεδομένων. Φυσικά οι μεταπτυχιακές σπουδές θα εμβαθύνουν την γνώση και θα προσφέρουν καλύτερη κατάρτηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Υπάρχει όμως και η επιλογή να συνδυάσεις τις προπτυχιακές σπουδές σου στις Πολιτικές Επιστήμες με ένα διαφορετικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπως τα οικονομικά και το δίκαιο. Οι Πολιτικές Επιστήμες σίγουρα αποτελούν ένα ενδιαφέρον πεδίο για να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά. Πέραν της επαγγελματικής προοπτικής, ενδιαφέρον παρουσιάζει και από την πλευρά της καλύτερης κατανόησης της κοινωνίας στην οποία ζούμε αλλά και των πολιτικών εξελίξεων.

 

Γράφει: David Rama – Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολογος, Μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΜΣ:  Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Τι είναι τελικά η Πολιτική Επιστήμη;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format