EUropa.S.: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσομοίωσης που δίνει φωνή στους νέους!


Η Δέσποινα Παπαδάκη, Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαικών Θεμάτων και Επικεφαλής του Τμήματος Προσομοιώσεων του φορέα, μιλάει στο MyStudentpass.gr και απαντάει σε ερωτήσεις για τη δράση του EUropa.S., τους στόχους του, για την μοναδική εμπειρία του να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά και τη διαδικασία που μπορούν να ακολοθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.

10947875_325069774370224_469329404_n

Σε ποιους νέους απευθύνεται το πρόγραμμα του EUropa.S.;

Το EUropa.S είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσομοίωσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχει να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στα ευρωπαϊκά θέματα, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία εν γένει της ΕΕ, και παράλληλα να αποκτήσουν ηγετικές και διαπραγματευτικές ικανότητες.

Διοργανώνεται φέτος στις 3 – 6 Απριλίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απευθύνεται σε όλους τους νέους επιστήμονες, ηλικίας 18 – 26 ετών, προπτυχιακούς, αποφοίτους και μεταπτυχιακούς, που έχουν τη θέληση και την περιέργεια να μάθουν εκ των έσω πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι ίσως θεωρήσουν πως μόνο πολιτικοί επιστήμονες ή φοιτητές νομικής μπορούν να συμμετάσχουν, σας διαβεβαιώνουμε πως πλήθος φοιτητών από πολυτεχνικές ή ακόμη και οικονομικές σχολές, έχουν συμμετάσχει στην προσομοίωση και έχουν φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Άλλωστε, το συγκριτικό πλεονέκτημα του EUropa.S. είναι μεν η ποικιλία θεμάτων προς συζήτηση που προσφέρουν τα θεσμικά όργανα και οι ρόλοι του συνεδρίου, αλλά και η εξαιρετικά καταρτισμένη ομάδα Επιστημονικών Υπευθύνων που καθοδηγούν τις Ομάδες, προκειμένου να διασφαλισθεί η επιστημονικότητα του συνεδρίου.

246684_10151574899508430_1193732643_n-680x300

Ποιος είναι ο σκοπός – όραμα της ομάδας του EUropa.S.;

Σκοπός και συνάμα στόχος της ομάδας μας, είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους νέους της Ευρώπης να μάθουν και να καταρτιστούν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις επιμέρους πολιτικές της. Αυτός ήταν και ο λόγος, αν θέλετε, που ξεκίνησε το όλο εγχείρημα του EUropa.S. πριν απο 6 χρόνια, αλλά και του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., ως διοργανωτής αυτού. Να μπορέσει να καταστεί η ΕΕ κτήμα των πολιτών της και πλέον, δεδομένου ότι και η χώρα μας είναι κράτος μέλος περισσότερο από μια 30ετια, να συμβάλουμε στη δημιουργία του Ευρωπαίου πολίτη.

Αυτό που κάνουμε δεν το βλέπουμε απλώς ως παιχνίδι, παρόλο που το EUropa.S. είναι στην ουσία ένα εξαιρετικά διαδραστικό παιχνίδι ρόλων. Για εμάς, το EUropa.S. είναι ένα πραγματικό «επιστημονικό εργαστήριο», μέσα από το οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε και να διευρύνουμε την αγάπη για την επιστήμη μας, να βοηθήσουμε τα νέα παιδία να μάθουν για την Ευρώπη, να αποκτήσουν νέες ικανότητες και να εξελιχθούν ακαδημαϊκά. Και, γιατί όχι, να συμβαλουμε στη δημιουργία δομών τέτοιων που θα κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάντε μας μια μικρή ιστορική αναδρομή για τη δράση σας.

Το EUropa.S. ξεκίνησε ως προσομοίωση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου αρχικά, το 2010, από 4 φοιτητές του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, όταν αναδείχθηκε η αδυναμία των φοιτητών να κατανοήσουν το δύσκολο και περίπλοκο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με πολύ κόπο, πάθος αλλά και πίστη στο εγχείρημά μας, δημιουργήθηκε το EUropa.S., το οποίο πλέον μετρά τον 6ο χρόνο διοργάνωσης, περισσότερους απο 1.300 συμμετέχοντες στο ενεργητικό του, ενώ πλέον τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Έχει αναγνωριστεί επίσημα και με την υποστήριξη του κυρίου M. Schulz, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Γαλλικό Ινστιτούτο και μιας σειράς άλλων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα. Φιλοσοφία μας είναι κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε και να εισάγουμε περισσότερες καινοτομίες στο συνέδριο μας, ώστε να γίνεται πλέον ακόμα πιο διαδραστικό και “ιντριγκαδορικο”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, για κάθε συμμετέχοντα. Έτσι, ενώ όλο το συνέδριο διοργανώνεται πλήρως στα Αγγλικά, έχουμε εισάγει ήδη από την πρώτη του χρονιά και τη Γαλλική γλώσσα, ως γλώσσα των διπλωματών, για μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προσομοιωθεί φέτος το Δικαστήριο της ΕΕ και το Συμβούλιο της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ.

Μιλώντας για το φορέα διοργάνωσης, το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους φορείς στην Ελλάδα.

Μετά από 5 χρόνια συνεχούς επιτυχίας, φέτος το EUropa.S. θέτει τον πήχη ακόμη ψηλότερα, και ευελπιστεί με τη νέα του σύνθεση να διαγράψει μια νέα λαμπρή σελίδα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

13739192465_1efe4447be_o-680x300

Σε ποια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται η προσομοίωση; Σε τι βαθμό η προσομοίωση αυτή αγγίζει την πραγματικότητα και τα προβλήματα που όντως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τα όργανα τα οποία προσομοιώνονται, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 4 κοινοβουλευτικές επιτροπές (AFET, ITRE , INTA, DROI), το Ευρωπαικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ, και το Δικαστήριο της ΕΕ. Επομένως οι συμμετέχοντες μπορούν αφενός να λάβουν το ρόλο ενός Ευρωβουλευτή, ενός Αρχηγού Κράτους ή Κυβερνήσεως, ενός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ενός Δικηγόρου, Δικαστή ή και Μάρτυρα, αφετέρου ως μέλος μιας από τις περιφερειακές ομάδες των Δημοσιογράφων, Μεταφραστών, Κρίσης ή και Επικουρικού Προσωπικού.

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλά ο βαθμός προσομοίωσης των διαδικασιών αγγίζει την απόλυτη πραγματικότητα. Από τη στιγμή που εισέρχεται κανείς στο συνέδριο, είναι εξ’ ορισμού αναπόφευκτο πως θα συμπεριφέρεται απόλυτα ως προς τη θέση που κατέχει. Είτε είσαι Ευρωβουλευτής, Υπουργός, Αρχηγός κράτους, Δικαστής, ή Δημοσιογράφος, ακολουθέις κατά απόλυτο τρόπο τις διαδικασίες και τους κανόνες, ενώ δε λείπει και το ενδυματολογικό στοιχείο που προσδιορίζει μια τέτοια “συνάντηση”, καθότι όλοι οι συμμετέχοντες φορούν το κατάλληλο επίσημο ένδυμα, τα διαπιστευτήρια τους για να εισέρχονται στους χώρους των συνεδριάσεων, το συνεδριακό τους υλικό και πολλά άλλα.

Τα θέματα τα οποία συζητούνται στα όργανα, είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και πολλές φορές θα τολμήσω να πώ πως βλέπουν ακόμα πιο μπροστά από ότι ίσως τα θεσμικά όργανα στην πραγματικότητα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δούν σε πραγματικό χρόνο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι το debate και πόση υπομονή, μεθοδικότητα και διπλωματία χρειάζεται για να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι άλλωστε περίεργο, οτι πολλοί Έλληνες Ευρωβουλευτές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις διεργασίες του συνεδρίου, ενθουσιασμένοι δήλωσαν πως οι διαδικασίες του EUropa.S. δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις πραγματικές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

europassite6-680x300

Τι θα προσφέρει η όλη εμπειρία στους συμμετέχοντες του προγράμματός σας;

Η εμπειρία που προσφέρει το EUropa.S. στους συμμετέχοντες, είναι πραγματικά μοναδική. Ξεφεύγει από τα στενά όρια του διαβάσματος και των πανεπιστημιακών εγχειριδίων, και σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη δυναμική και συνάμα δημιουργική μη τυπική μάθηση να κατανοήσεις εις βάθος το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μέσα από την όλη διαδικασία, οι νέοι καλούνται να διαμορφώσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν ανάλογα με την χώρα και το κόμμα που εκπροσωπούν, να βρούν συμμαχίες ώστε να προωθήσουν και να ενισχύσουν την θέση τους, και εν τέλει να καταλήξουν σε ένα συλλογικό κείμενο που θα αποτελέι και την θέση του οργάνου. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύονται ως πολίτες της Ευρώπης και παράλληλα προετοιμάζονται οι ηγέτες του αύριο. Επίσης, είναι μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσουν νέους από όλη την Ευρώπη και να διευρύνουν το Δίκτυό τους δημιουργώντας σχέσεις και φιλίες που θα τους ακολουθούν στην υπόλοιπη πορεία τους. Και, όπως το motto του EUropa.S. χαρακτηριστικά πρεσβεύει, Promoting Excellence, Political Innovation and Leadership for Europe.

Πιστεύετε ότι το EUropa.S. είναι μια καλή ευκαιρία για τη νεολαία της Ευρώπης να εκφράσει τους προβληματισμούς της και κατά συνέπεια να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης;

Κατά την γνώμη μου, το EUropa.S. είναι από τους ελάχιστους θεσμούς στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα με τόσο άμεσο τρόπο στην ελληνική νεολαία να εκφράσει τους προβληματισμούς της για το μέλλον της αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα από την όλη διαδικασία, οι νέοι επιστήμονες είναι σε θέση να καταλάβουν με σαφήνεια πια τα προβλήματα του οικοδομήματος της ΕΕ. Έτσι, αντιλαμβάνονται και τις δυσκολίες μεταξύ των λαών. Το σημαντικό όμως είναι ότι το EUropa.S. είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους να έρθουν πιό κοντά με άτομα από διαφορετικές χώρες, να καταλάβουν τη σημασία της διαφορετικότητας, να μάθουν να εργάζονται σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και κατά συνέπεια να μπορέσουν κατανοήσουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποια είναι η διαδικασία, στην οποία πρέπει να προβούν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στο πρόγραμμα αυτό;

Οι αιτήσεις για το EUropa.S. 2015 έχουν ήδη ανοίξει για όλες τις θέσεις και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα του συνέδριου (www.europas.irtea.gr), να επιλέξουν τη θέση της επιλογής τους και στη συνέχεια να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής.

Έπειτα, με τη λήψη της επιβεβαίωσης για την επιτυχή καταχώρηση της αίτησης καταβάλουν το συμβολικό ποσό συμμετοχής των 45€ στον τραπεζικό λογαριασμό του συνεδρίου. Το ποσό αυτό καλύπτει τη συμμετοχή τους για τις 4 ημέρες που διαρκεί το συνέδριο, το συνεδριακό υλικό που τους διατίθεται για τη συμμετοχή τους (ντοσιέ συνεδρίου, USB stick με όλο το υλικό τους ηλεκτρονικά, placards, pins, σημαιάκια της χώρας τους για τους Αρχηγούς κράτους και τους Υπουργούς κα), καθώς και όλα τα γεύματα και διαλείμματα καφέ που επισημαίνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, παρόλα αυτά η ομάδα του EUropa.S. είναι πάντοτε διαθέσιμη να βοηθήσει οποιονδήποτε χρειάζεται περαιτέρω καθοδήγηση στο europas.irtea@gmail.com, ενώ μπορούν να επικοινωνούν και με το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. στο irtea.greece@gmail.com

Οφείλουν οι υποψήφιοι να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ή να διαθέτουν κάποια προσόντα για να συμμετέχουν στο EUropa.S.;

Το μόνο που χρειάζεται είναι το ενδιαφέρον για την Ευρώπη και η θέληση να συμμετάσχουν στην εμπειρία αυτή. Το EUropa.S. είναι ανοιχτό σε καθε νέο στην ηλικία των 18 – 26 ετών, προπτυχιακό, απόφοιτο ή μεταπτυχιακό σε συναφή με τις θεματολογίες του συνεδρίου πεδίο σπουδών, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τις θεματολογίες των επιμέρους θεσμικών οργάνων ή κάποιας από τις περιφερειακές ομάδες. Φυσικά, απαραίτητο προσόν είναι και η καλή, τουλάχιστον, γνώση αγγλικών ή γαλλικών (εάν η επίλογή είναι η γαλλόφωνη επιτροπή του συνεδρίου), δεδομένου ότι το συνέδριο εξ’ ολοκλήρου έχει ως γλώσσες εργασίας τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο είναι ανοικτό σε κάθε φοιτητή που αισθάνεται την ανάγκη να διευρύνει τις γνώσεις του και να λάβει μέρος σε μια διαδικασία που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη μετέπειτα πορεία του και να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στο αντικείμενο ενδιαφέροντός του.

10262120_10201817906228950_8785239174773402991_n

Ποια είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τον οργανισμό του EUropa.S.;

Οι εθελοντές του φυσικά. Είναι τα άτομα που εργάζονται ήδη από τον Απρίλιο του 2014 για τη διοργάνωση του συνεδρίου του 2015. Είναι τα άτομα εκείνα που εργάζονται αδιάκοπα προκειμένου να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα, και για να βιώσουν όσο περισσότεροι νέοι επιθυμούν αυτή την εμπειρία. Τη διοργάνωση του EUropa.S., όπως κάθε χρόνο αναλαμβάνει το Τμήμα Προσομοιώσεων του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., που διαχειρίζεται, μεταξύ των άλλων project προσομοιώσεων του φορέα, το EUropa.S.. Με το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., αντίστοιχα, αλληλεπιδρά μια σειρά ομάδων, όπως το Secretariat του συνεδρίου, οι ομάδες των Προεδρευόντων στα θεσμικά όργανα, καθώς και των Επικεφαλής των περιφερειακών ομάδων, συνολικά περί τα 28 άμεσα αλληλεπιδρώντα άτομα, όλοι συνεργαζόμενοι άριστα στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Άλλωστε για τα άτομα αυτά αλλά και για εμάς, το EUropa.S δεν είναι ένα απλό συνέδριο. Είναι ένα ιδανικό, μια ιδέα, μια στάση ζωής που έχει καθορίσει τη μέχρι σήμερα πορεία μας, και ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι ένας φάρος καθοδήγησης για πολλά ακόμη χρόνια για ακόμη περισσότερους νέους.

europas

Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

EUropa.S.: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προσομοίωσης που δίνει φωνή στους νέους!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format