Άλλη μια κίνηση φιλανθρωπίας στην Αθήνα


Έξι μήνες πριν, παραχωρήθηκε στην Αθήνα μια πολυκατοικία-νησίδα για να φιλοξενήσει άπορες οικογένειες από το Ιδρυμα Χατζηκώνστα.Έκτοτε, στην οδό Μπουμπουλίνας φιλοξενούνται 17 οικογένειες που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, ανακαινίστηκε ένα ακόμα κτίριο για τον ίδιο σκοπό.Αυτή τη φορά στο Νέο Κόσμο, επί της οδού Βρεσθένης.Στο κτίριο θα φιλοξενηθούν άλλες επτά οικογένειες και δύο φοιτητές και, αποτελεί δωρεά από τη Βασιλική Πινιώρη προς τον δήμο το 2008.Μάλιστα, η κυρία Πινιώρη είχε δηλώσει πως, τη δωρεά της αυτή συνοδεύουν δύο επιθυμίες : ο δήμος να στεγάσει άπορες οικογένειες και φοιτητές από τις περιοχές καταγωγής της, το Σιδηρόκαστρο και ένα χωριό της Μεσσηνίας.

Για την επιλογή των ενοίκων πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, από την οποία επελέχθησαν όσοι πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια.Συνολικά εξετάστηκαν 60 αιτήσεις-φάκελοι οικογενειών και μεμονομένων ατόμων στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας του δήμου.

Τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν οι αιτούντες ήταν η κάρτα ανεργίας, αποδείξεις οφειλών που πιστοποιούν την αδυναμία στέγασης, εκκαθαριστικό σημείωμα, υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599 ότι δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αλλά και ιατρικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος για ηπατίτιδα κ σύφιλη, ακτινογραφία θώρακος, ψυχιατρική εξέταση, δερματολογική κ.ά.).

Η λειτουργία της δεύτερης αυτής «νησίδας» για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στέγασης ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Μέσα από τα περιστατικά αυτά αντιλαμβάνεται κανείς ότι, το ζητούμενο δεν είναι ούτε η φιλανθρωπία ούτε η κοινωνική ευαισθησία ως εμπορική αξία, που αποφέρει κέρδος στους ιδιώτες αλλά, τα βαθύτερα αίτια που δημιουργούν τη φτώχεια και μια κοινωνία αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους της.

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη που έδωσε ο κ.Καμίνης δήλωσε ότι, έχοντας ως δεδομένο την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, η αποτύπωση της κοινωνικής πολιτικής και των δράσεων που αναπτύσσει ο δήμος στοχεύει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην προσπάθεια να κρατήσει την πόλη όρθια.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, όταν ανέλαβε τη δημαρχία το 2011, εν μέσω κρίσης, το κεντρικό κράτος απουσίαζε και η είχε επιφανειακή πολιτική στα θέματα αντιμετώπσης της φτώχειας.Ακόμα και τώρα που, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μιας πρώτης ανάκαμψης της οικονομίας στην Αθήνα και στον τόπο, τα ανθρωπιστικά προβλήματα και οι κοινωνικές ανάγκες παραμένουν. «Δεν χαλαρώνουμε τις προσπάθειές μας. Οι κάτοικοι, οι δημότες της πόλης μας, μια καλύτερη ζωή με δουλειά και αξιοπρέπεια, αυτή είναι η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής», όπως δήλωσε.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται εδώ και καιρό με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και με ιδιωτικές εταιρείες και μαζί στοχεύουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων του τόπου.

Η πρώτη κοινωνική πολυκατοικία, όπως ονομάστηκε, στην οδό Μπουμπουλίνας, λειτούργησε με την συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανθρώπινοι Άνθρωποι». Και η δεύτερη, το κτίριο της οδού Θεοδωρήτου Βρεσθένης, ανακατασκευάστηκε πλήρως, ως «Σπίτι Αισιοδοξίας», από την εταιρία Procter & Gamble.

Σε κατάλληλα διαμερίσματα φιλοξενούνται οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους, που είναι άστεγες ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Η φιλοξενία παρέχεται ανεξαρτήτως ιθαγένειας, για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, ο στόχος είναι να δοθεί ευκαιρία και χρόνος για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους ξανά. Όπως σημείωσε, παρέχεται στήριξη από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Το πρόγραμμα για την κοινωνική συνοχή

Με στόχο την καταπολέμηση κοινωνικών φαινομένων όπως η φτώχεια λειτουργούν, αντίστοιχα, και άλλα προγράμματα και κοινωνικές δομές που επιχειρούν να προσφέρουν βοήθεια σε έχοντες ανάγκη.Χαρακτηριστικά, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών είναι εγγεγραμμένοι 12.153 δικαιούχοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε 5.574 νοικοκυριά.

Επίσης, 1.656 άτομα (560 νοικοκυριά) έχουν σταθερή υποστήριξη μετέχοντας είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote, η ΔΕΠΑ, το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στο Δήμο λειτουργούν και ξενώνες (24 στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο Ιωνίς), στους οποίους φιλοξενούνται περίπου 150 άποροι και άστεγοι το μήνα ενώ περίπου 5 άτομα φιλοξενούνται στο Υπνωτήριο ημερησίως. Στον δήμο σιτίζονται καθημερινά 1.500 άτομα.

Ξεκινά, παράλληλα, η λειτουργία και του β’ ορόφου του Φρουραρχείου (Κόμβος Αλληλοβοήθειας), όπου σε ένα πρώτο στάδιο θα στεγαστούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Άρσις, Praksis, Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαζί για το παιδί) που θα παρέχουν ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, νομικές συμβουλές.

Ο κ.Καμίνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έκανε λόγο και για το πρόγραμμα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (περιλαμβάνει τη συμμετοχή χωρών μη μελών της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία).Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται ότι σύντομα θα παρέχονται σε 8.000 ανθρώπους (3.700 νοικοκυριά), κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται για οκτώ μήνες ό,τι κρίνουν απαραίτητο για τη διατροφή τους και το νοικοκυριό τους από τα καταστήματα λιανικής της επιλογής τους (συνολικά 46.000 κουπόνια αξίας 1.856.000 ευρώ).

Επιπλέον, εστίασε στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο, όπως είπε, σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (80%) στις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πεδίο της υγείας, με τις δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες.

 Τί γίνεται με την ΚΕΔΕ;

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ.Καμίνης δήλωσε πως, «Δεν είμαι τώρα υποψήφιος για την ΚΕΔΕ».Η Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη προέδρου, ΔΣ και οργάνων της ΚΕΔΕ ορίστηκε για τις 23 Οκτωβρίου και θα συμμετέχουν οι εκλεγέντες εκπρόσωποι από τις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Όπως όλα δείχνουν, η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηνών θα κριθεί από το πλήθος των υποψηφίων.Με άλλα λόγια, αποτρεπτικό για την υποψηφιότητά του είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο των ευρύτερων κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και εκσυγχρονσιτικών δυνάμεων. Αντιθέτως, σε μια σύμπραξη όλων αυτών υπό την υποψηφιότητά του θα συνηγορούσε στο να διεκδικήσει την προεδρία στην ΚΕΔΕ.

 

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Άλλη μια κίνηση φιλανθρωπίας στην Αθήνα

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format