Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Erasmus


Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσόβησαν την κρίση χρηματοδότησης που απειλούσε το δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγών χάρη σε μία συμφωνία που υπογράφηκε την ύστατη στιγμή δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΕ να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 και να διαλύσει την αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση για το 2013. Χάρη στη συμφωνία αυτή, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χορηγήσει περίπου 280 000 υποτροφίες σε φοιτητές ERASMUS το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Με τη συμφωνία αυτή αποφεύγονται επίσης προβλήματα και σε άλλα σχέδια ανταλλαγών στο πλαίσιο του προγράμματος διά βίου μάθησης (Leonardo για τους μαθητευόμενους, Comenius για τα σχολεία και Grundtvig για την εκπαίδευση των ενηλίκων), τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους νέους και στο εκπαιδευτικό προσωπικό να αυξήσουν τα προσόντα τους και τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους μέσω σπουδών ή κατάρτισης σε μία ξένη χώρα. Η δημοσιονομική συμφωνία διαλύει επίσης την αβεβαιότητα που περιέβαλε τις δράσεις «Μαρία Κιουρί» που υποστηρίζουν τη διεθνή κινητικότητα των ερευνητών.
Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία κ. Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που τα κράτη μέλη και οι βουλευτές κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα δώσει μεγάλη ώθηση στους φοιτητές Erasmus και σε άλλους δικαιούχους των προγραμμάτων μας. Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επενδύει στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες αποτελεί θετική ένδειξη.»
Η συμφωνία, που υπογράφηκε επίσημα σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα, εξαλείφει ένα έλλειμμα ύψους 180 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 για το πρόγραμμα διά βίου μάθησης· από το συνολικό αυτό ποσό το έλλειμμα που αφορά το Erasmus αντιστοιχεί περίπου σε 90 εκατ. ευρώ.
Χάρη στη συμφωνία αυτή η Επιτροπή μπορεί τώρα να μεταφέρει τα αναγκαία κονδύλια στις εθνικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του Erasmus στα κράτη μέλη. Οι εθνικές υπηρεσίες στη συνέχεια θα χορηγήσουν κονδύλια στους δικαιούχους του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων και των κολλεγίων υποδοχής που καταβάλλουν στους φοιτητές τις μηνιαίες υποτροφίες τους.
Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013 της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα διατεθούν συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ για το Erasmus και 1.015 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα διά βίου μάθησης.
Το πρόγραμμα Erasmus αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του προϋπολογισμού του προγράμματος για τη διά βίου μάθηση. Σχεδόν το 90% του προϋπολογισμού του προγράμματος Erasmus επενδύεται στην κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού.
Πηγή: diorismos.gr
 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Erasmus

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format