Οικονομικό αδιέξοδο και για το Πολυτεχνείο Κρήτης


Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλά Πανεπιστήμια, όπως και το Πολυτεχνείο Κρήτης, λόγω των μεγάλων περικοπών, που αγγίζουν το 40%, στον προϋπολογισμό τους από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η διαδικασία για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης -την οποία το Υπουργείο Παιδείας έχει ταυτίσει με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για το 2012- έχει ‘παγώσει’ πανελλαδικά με τους πρυτάνεις, αλλά και τους φοιτητές, να αντιδρούν στον νέο νόμο – πλαίσιο.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, μιλώντας χθες το πρωί σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στη χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας πάντως ότι θα πρέπει να ειδωθούν σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση. «Πράγματι έχουν γίνει μεγάλες περικοπές φέτος και έχουμε δυσκολίες έντονες. Από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε μια κατάσταση τελείως ιδιάζουσα. Δεν είμαστε εκτός της ελληνικής κοινωνίας και επομένως πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Από την άλλη θα ανέμενα από το Υπουργείο κάποια σοβαρή μελέτη για το τι χρειάζεται η χώρα και όχι απλώς να αποφασίζει με δικά του κριτήρια ότι τόσους θα πάρω ασχέτως τι ζητάνε αυτοί. Με άλλα λόγια να δούμε τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τι δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα μας για την ανώτατη παιδεία και επομένως να προχωρήσουμε. Γιατί ναι μεν λέμε ότι η ανώτατη παιδεία είναι η πιο σημαντική επένδυση της χώρας, αλλά από την άλλη την αντιμετωπίζουμε σαν να είναι η τελευταία επένδυση, αφού και όταν μας χτυπάει η κρίση χτυπάμε πρώτα την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό», σημείωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Για το 2012 δεν ξέρουμε τι περικοπές θα έχουμε, αλλά ξέρουμε ότι πέρυσι είχαμε της τάξεως του 40%. Φέτος είναι ίσως πολύ περισσότερο».
Για το θέμα της εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης, που το Υπουργείο έχει συνδέσει άμεσα με τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει εκλογές και συμπλήρωσε: «Σε εμάς έχουν προγραμματιστεί για την 27η Μαρτίου. Ιδωμεν».
Τέλος, ερωτηθείς για την κίνηση ορισμένων πρυτάνεων να ζητήσουν μείωση του αριθμού των εισακτέων λόγω της σημαντικής μείωσης των κονδυλίων ο κ. Φίλης σχολίασε: «Δεν υπάρχει συντεταγμένο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων ή όλων των πρυτάνεων. Εμείς, μάλιστα, φέτος ζητήσαμε λίγο περισσότερους από ό,τι είχαμε ζητήσει πέρυσι. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό το Υπουργείο δίνει αυτό που θέλει να δώσει και αποφασίζει από μόνο του με τα δικά του κριτήρια. Για παράδειγμα πέρυσι είχαμε ζητήσει 300 και μας έδωσε 740, δηλαδή 140% πάνω. Και ο λόγος είναι ότι Υπουργείο έχει κάποια δικά του κριτήρια, τα οποία μετά δίνουν σε πρώτη φάση κάποιους φοιτητές και μετά μας δίνουν κάποιους άλλους που είναι ειδικών κατηγοριών, όπως παιδιά πολυτέκνων κ.λπ. Επομένως, το αίτημα που κάνουμε θεωρώ ότι είναι λίγο κοροϊδία, διότι ποτέ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάμε. Αλλα ζητάμε και άλλα μας δίνει το Υπουργείο».


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Οικονομικό αδιέξοδο και για το Πολυτεχνείο Κρήτης

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format