Ημερίδα με θέμα: « Το σώμα του ηθοποιού μεταξύ των παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης»


Το IDEOGRAM είναι ερευνητικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα ΄΄Πολιτισμός 2007-2013΄΄ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από τέσσερις φορείς: Centre de Recherches Théâtrales St. Blaise (Παρίσι), Centre de formation Ayn Seyir (Παρίσι), Zonaras Productions (Αθήνα) και Association pour la Culture de Göreme (Τουρκία).
Η ομάδα μας ασχολείται, επί μια δεκαετία, με τη λειτουργία της μετάδοσης του θεάτρου συνυφασμένη ειδικότερα με τον ηθοποιό. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ανατολής, όπου οι τέχνες έχουν διατηρήσει την προφορική μετάδοση, σε αντίθεση με το δυτικό θέατρο του οποίου η μορφή δεν είναι πια παρά λογοτεχνική.
Το πεδίο έρευνας, σε πρακτικό επίπεδο, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία (Καππαδοκία), όπου αναπτύσσουμε τη θεατρική δραστηριότητά μας ως προς την εκπαίδευση του ηθοποιού.
Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για πρώτη φορά, ένα στρατηγικό εταίρο στο χώρο και στο χρόνο, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, χαρακτηριζόμενη κυρίως από την περίοδο της Αρχαιότητας και θεωρούμενη μητέρα της δυτικής σκέψης για την τέχνη. Υπό την έννοια αυτή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή έρευνας.
Ενδιαφερόμαστε για τις θεατρικές μορφές οι οποίες προηγούνται της θεωρητικής συστηματοποίησης του Αριστοτέλη (από τον 6ο αιώνα π.χ) και ειδικότερα τον διθύραμβο, τα τελετουργικά δρώμενα και τους πιο αντιπροσωπευτικούς μύθους. Γι’ αυτή την πρώτη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΄΄Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου΄΄ επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τη σωματικότητα του ηθοποιού, γιατί το σώμα του ηθοποιού είναι φορέας συμβόλων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως η έννοια του Ιδεογράμματος (΄΄Ideogram΄΄) που αποτελεί τον εμβληματικό τίτλο του ερευνητικού μας Προγράμματος.
Για περισσότερα εδώ.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Ημερίδα με θέμα: « Το σώμα του ηθοποιού μεταξύ των παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης»

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format