Κινηματογραφική προβολή ‘Γη και ελευθερία’ του Κεν Λόουτς


Η ταινία του Κεν Λόουτς, ‘Γη και Ελευθερία’ προβάλλεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Την Άνοιξη του 1936, ένας άνεργος κομμουνιστής από το Λίβερπουλ, ο David, περνά τα ισπανικά σύνορα στην περιοχή των Πυρηναίων για να πολεμήσει στο πλευρό της δημοκρατικής παράταξης κατά των φασιστών του Φράνκο. Παρόλο που είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, τοποθετείται σε μια διεθνή ομάδα πολιτοφυλακής του POUM, αντισταλινικού κομμουνιστικού κόμματος τροτσκικής προέλευσης, καθώς ακόμα όλες οι δημοκρατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις αλλά και οι αναρχικοί διατηρούν ένα κοινό μέτωπο. Στην εξέλιξη του πολέμου, το δημοκρατικό μέτωπο, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντιμετωπίζοντας την απραξία των δημοκρατικών δυτικών κρατών αλλά και τη διογκωμένη φασιστική στρατιωτική δύναμη, διχάζεται, και ο David προσαρτάται στο στρατό του σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο προσπαθεί να ομογενοποιήσει το δημοκρατικό μέτωπο και να αφομοιώσει όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Ο David απογοητεύεται οικτρά από τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό του σταλινισμού, που αδίστακτα, βίαια και διεφθαρμένα διασπά το κίνημα μπροστά στον κοινό εχθρό. Επιστρέφει στο POUM, το οποίο αποκλεισμένο και παράνομο έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τους φασίστες και τους σταλινικούς.
Ο Ken Loach, με ανεπιτήδευτο ρεαλισμό και καθαρότητα, αφηγείται μια ιστορία από τον ισπανικό εμφύλιο μέσα από τον αγώνα μιας πολιτοφυλακής του POUM, κόμμα με το οποίο πολέμησε και ο George Orwell.
To 1995 η ταινία πήρε το βραβείο FIPRESCI αλλά και το βραβείο οικουμενικής επιτροπής στις Κάννες.
Για περισσότερα εδώ.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Κινηματογραφική προβολή ‘Γη και ελευθερία’ του Κεν Λόουτς

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format