Ηλεκτρικό όχημα 60.000 φορές μικρότερο από μία τρίχα


Πρόκειται για ένα μόριο όπου έχουν προσαρτηθεί τέσσερις “ρόδες”, το οποίο έχει μήκος ένα νανόμετρο, δηλαδή ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου (60.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) και το οποίο κινείται υπό την ώθηση ηλεκτρονίων.
Κάθε “ρόδα” του νανο-αυτοκινήτου-μορίου, αποτελείται από λίγα μόλις άτομα και είναι προσδεμένη στο “αμάξωμα”,δηλαδή στο κυρίως μόριο, με διπλούς δεσμούς άνθρακα. Ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρέχει μέσω ηλεκτρονίων την αναγκαία ενέργεια για να κινηθεί το όχημα πάνω σε μία επιφάνεια χαλκού.
Οι επιστήμονες, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το “αυτοκίνητο” που διατηρούσε την αυτονομία του, μπορούσαν να κατευθύνουν κατά βούληση την πορεία του. Προς το παρόν πάντως, κινείται μάλλον αργά: χρειάστηκαν δέκα παλμοί ηλεκτρονικού “καυσίμου” για να κινηθεί κατά έξι νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπεν Φερίνγκα του πανεπιστημίου Γκρόνιγκεν και τον Τιμπόρ Κούντερνακ του πανεπιστημίου του Τβέντε, παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το “Science”. Τέτοιου είδους νανο-οχήματα μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν κυρίως στην ιατρική, στη ρομποτική και γενικότερα στη νανο-μηχανική.
Για να υπάρξουν όμως αυτές οι πρακτικές εφαρμογές, θα πρέπει πρώτα να καταστεί εφικτό μια τέτοια μοριακή μηχανή να δουλέψει σε φυσιολογικές συνθήκες, καθώς προς το παρόν “τσουλάει” μόνο σε συνθήκες κενού και σε θερμοκρασία μείον 266 βαθμών Κελσίου.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Ηλεκτρικό όχημα 60.000 φορές μικρότερο από μία τρίχα

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format