Πανελλήνιες 2015: Τμήματα που οδηγούν στο επάγγελμα του Φιλολόγου


Πολλοί είναι οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τον τομέα της εκπαίδευσης και έχουν επιλέξει την θεωρητική κατεύθυνση έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικά φιλόλογοι. Υπάρχουν αρκετά τμήματα που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα τα οποία όπως μπορεί κάποιος να δει παρακάτω ποικίλουν σε μόρια.

ΤΜΗΜΑ

ΒΑΣΕΙΣ 2014

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ 90%

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

17525

5876

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

17409

6364

ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

17122

6593

ΦΙΛ/ΦΙΑΣ- ΠΑΙΔ/ΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

16725

6426

ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

16754

7304

ΦΙΛ/ΦΙΑΣ-ΠΑΙΔ/ΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

16172

5727

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

15913

6053

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

16349

5532

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

14865

4606

ΦΙΛ/ΦΙΑΣ ΠΑΙΔ/ΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

14377

6725

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)

14388

4039

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΝΘΡΩΠΟΛ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ(ΒΟΛΟΣ)

14812

5186

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)

14827

4656

ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

14948

7207

ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

14102

6065

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Οι απόφοιτοι των τμημάτων φιλολογίας μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι φιλολογικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02. Μπορούν επίσης να εργαστούν σε εκδοτικούς οίκους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτιστικούς οργανισμούς, βιβλιοθήκες, ερευνητικά κέντρα και μουσεία.

Το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, μπορεί να δώσει την δυνατότητα εργασίας στους νέους ως φιλόλογοι μόνο εαν επιλέξουν την κατεύθυνση της φιλοσοφίας. Παράλληλα αν έχουν μεταπτυχιακό στη θεραπεία του λόγου μπορούν να εργαστούν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής εντασσόμενοι στον κλάδο ΠΕ21. Επίσης με μεταπτυχιακό στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών ή στην κινητικότητα των τυφλών ή στη νοηματική γλώσσα των κωφών μπορούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στην ειδική αγωγή (κλάδος ΠΕ31). Το δικαίωμα της ένταξης στον κλάδο ΠΕ31 το έχουν και οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σε αρχαιολογικές υπηρεσίες, μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους. Όσοι επιλέξουν το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν μπορούν να εργαστούν ως φιλόλογοι- αρχαιολόγοι ή ως κοινωνιολόγοι. Με την επιλογή των κατευθύνσεων ιστορίας ή αρχαιολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 φιλολόγων, ενώ με την επιλογή της κατεύθυνσης Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ10 κοινωνιολόγων. Επίσης σε παλιότερη προκήρυξη του ΑΣΕΠ οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσονταν στον κλάδο ΠΕ Εθνολόγων-Λαογράφων. Επίσης, υπάρχει και ένα τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δίνει την δυνατότητα εργασίας στην εκπαίδευση με την επιλογή της κατεύθυνσης της Ιστορίας. Όσοι επιλέξουν όμως την κατεύθυνση της Εθνολογίας μπορούν να ενταχθούν και στον κλάδο των Εθνολόγων- Λαογράφων. Το δικαίωμα ένταξης σε αυτόν τον κλάδο το έχουν και απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών που με μεταπτυχιακό σε εθνολογία, λαογραφία ή κοινωνική ανθρωπολογία.

Μία ενδιαφέρουσα επαγγελματική εναλλακτική λύση είναι αυτή του ξεναγού, την οποία έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν φοιτητές των τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας, μέσα από την πραγματοποίηση ενός σεμιναρίου.

Ανεργία:

Και αυτός ο κλάδος της εκπαίδευσης παρουσιάζει πλέον υψηλό ποσοστό ανεργίας. Περισσότεροι από 16000 φιλόλογοι περιμένουν διορισμό. Χιλιάδες φιλόλογοι δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν εργασία στα δημόσια σχολεία. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι καταφεύγουν στην αναζήτηση ιδιαιτέρων μαθημάτων με 3-4 ευρώ την ώρα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι ελάχιστες πιθανότητες πρόσληψης έχουν οδηγήσει τους φιλολόγους στην εγγραφή τους στην επετηρίδα της Κύπρου, που όμως ούτε εκεί είναι εύκολος ο διορισμός τους.

Μία λύση και μία διέξοδος στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να ήταν τα μεταπτυχιακά. Κάποια ενδιαφέροντα μεταπτυχιακά είναι στην Ειδική αγωγή, στην Υπολογιστική γλωσσολογία, στην Λεξικογραφία και στην Συμβουλευτική και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Τμήματα που οδηγούν στο επάγγελμα του Φιλολόγου

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format