Πανελλήνιες 2015: Πανεπιστημιακές Σπουδές στη Μουσική


Οι μαθητές με ροπή στα καλλιτεχνικά, και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην μουσική, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τμήματα μουσικών σπουδών. Τα τμήματα μπορούν να επιλεχθούν από μαθητές όλων των κατευθύνσεων καθώς είναι κοινά για το 1ο επιστημονικό άλλα και το 2ο που δηλώνεται από μαθητές της τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης. Όσοι ενδιαφέρονται για τα τμήματα των ΑΕΙ θα πρέπει να εξεταστούν σε δυο ειδικά μαθήματα, την αρμονία και τον έλεγχο των ακουστικών ικανοτήτων, στα οποία πρέπει να γράψουν πάνω από δέκα για να μπορέσουν να δηλώσουν τα τμήματα μουσικών σπουδών. Υπάρχει όμως και το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου που δεν απαιτεί την εξέταση στα είδικα μαθήματα, και έτσι αποτελεί μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να δώσουν 2 επιπλέον μαθήματα ή αν δεν καταφέρουν να γράψουν πάνω από 10 στα 2 ειδικά μαθήματα. Η φοίτηση τα μουσικά τμήματα διαρκεί 5 χρόνια, με εξαίρεση το τμήμα που βρίσκεται στην Μακεδονία. Στην συνέχεια ακολουθεί πίνακας με τις βάσεις του 2014 για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών και με το σύνολο των υποψηφίων που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους τα τμήματα αυτά αλλά και με τον αριθμό των μαθητών που είχαν τα τμήματα ως πρώτη επιλογή.

Τμήμα Βάσεις 2014 ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΤΜΉΜΑ 90% ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 90%
Μουσικής   Επιστήμης ΠΑΜΑΚ 8287 308 126
Μουσικών   Σπουδών ΑΠΘ 6368 367 58
Μουσικών   Σπουδών Αθήνας 5272 327 95
Μουσικών   Σπουδών Ιονίου 6690 361 79
Λαϊκής και   παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου 10527 χωρίς ειδικά μαθήματα 3923 67
Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης 6777 3322 56
Τεχνολογίας   Ήχου και Μουσικών Οργάνων Ληξούρι 6553 3833 55

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Οι απόφοιτοι των μουσικών τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως μουσικοί και μαέστροι σε συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες και μουσικά σύνολα, ως καθηγητές της μουσικής εκπαίδευσης σε Γενικά και Μουσικά Σχολεία (στα δημόσια σχολεία οι απόφοιτοι των μουσικών τμημάτων των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ16.01), ως καθηγητές σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές, ως επαγγελματίες σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, studio ήχου και εικόνας, σε μουσικούς εκδοτικούς οίκους, μουσεία, σε εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων, ως επαγγελματίες σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας, ως μουσικολόγοι και μουσικοκριτικοί σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των μουσικών τμημάτων είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει με τους αποφοίτους των ωδείων. Η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού πτυχίου δεν σημαίνει ότι αυτό τους κάνει να προτάσσονται των αποφοίτων των ωδείων ή των ΤΕΙ, στον ιδιωτικό τομέα θα μετρήσουν και οι δεξιότητες και περαιτέρω γνώσεις. Μόνο σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας έρχονται πρώτα σε προτίμηση οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και ύστερα των ΤΕΙ. Οι απόφοιτοι των ωδείων εντάσσονται στον κλάδο ΤΕ16 και μπορούν να εργαστούν και αυτοί στα δημόσια σχολεία.

Όσον αφορά τους απόφοιτους του τμήματος Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής ΤΕΙ Κρήτης μπορούν να εργαστούν ως ηχολήπτες, τεχνικοί ήχου έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν μελετητικά γραφεία ακουστικής, ηχομείωσης, ηχομόνωσης, κατασκευής στούντιο ηχοληψίας, κατασκευής αιθουσών με ακουστικό ενδιαφέρον κ.α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μπορούν επίσης, να εργαστούν και στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές μουσικής τεχνολογίας (ΠΕ17.13).

Οι απόφοιτοι του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί ήχου άλλα και ως συντηρητές και κατασκευαστές μουσικών οργάνων. Επίσης μπορούν να εργαστούν και στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ17.14.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Πανεπιστημιακές Σπουδές στη Μουσική

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format