Στον αέρα οι μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια


«Μετέωροι» βρίσκονται εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφή από περιφερειακό σε κεντρικό ΑΕΙ. Χθες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» των μετεγγραφών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα κρίνει οριστικά την «τύχη» που θα έχουν οι πρωτοετείς, οι οποίοι πήραν φέτος μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ.

Ειδικότερα, μετά από προσφυγή κατά των σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας που κατέθεσαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και 115 καθηγητές των σχολών αυτών, ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος αποφάσισε να μη γίνουν προσωρινά οι μετεγγραφές των φοιτητών σε αυτές τις σχολές ώστε, όπως αναφέρει στο σκεπτικό του, να αποτραπεί «ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία τους» λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών.

Σημειώνεται ότι υπό μετεγγραφή είναι 107 πρωτοετείς στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ και 105 πρωτοετείς στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να κάνουν το πρώτο εξάμηνο στο τμήμα όπου εισήχθησαν, χωρίς να αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και για το δεύτερο εξάμηνο. Το «πάγωμα» των μετεγγραφών ισχύει μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας) του ΣτΕ.

Εμπλοκή

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, παραδέχθηκε ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δημιουργεί εμπλοκή στο θέμα των μετεγγραφών. «Ναι, δημιουργείται μία ακαταστασία, μια επιβράδυνση των διαδικασιών μετεγγραφής. Κοντολογίς, το ΣτΕ είπε ότι η ακαδημαϊκή ευρυθμία υπερισχύει των κοινωνικών κριτηρίων», σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα τμήματα που έχουν ολοκληρώσει τις μετεγγραφές.

Επίσης, έσπευσε να πει ότι το ΣτΕ έβαλε φρένο στον νόμο του προκατόχου του Κ. Αρβανιτόπουλου και όχι στον δικό του, λέγοντας ότι κανονικά προχωρούν οι μετεγγραφές με βάση οικονομικά κριτήρια. Οι εξελίξεις προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις γονέων φοιτητών υπό μετεγγραφή, ενώ κρατούν «υπό ομηρεία» όλους τους δικαιούχους καθώς ανακύπτουν ερωτήματα, όπως: σε περίπτωση προσφυγής από άλλες σχολές, θα επεκταθεί το «πάγωμα» των μετεγγραφών; Τι θα γίνει εάν κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο του νόμου για τις μετεγγραφές κατά του οποίου προσέφυγαν οι δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει το άρθρο 16 του Συντάγματος;

Χαρά Καλημέρη

Πηγή:www.imerisia.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Στον αέρα οι μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format