Τι παροχές προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ);


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το πρώτο πανεπιστήμιο, όχι μόνο του ελληνικού κράτους, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδρύθηκε το 1837 και διαθέτει Τμήματα από τα επιστημονικά πεδία της Φιλοσοφικής, της Νομικής, Επιστημών της Αγωγής, Υγείας, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών και Θεολογικής.

Το ΕΚΠΑ είναι ένα πανεπιστήμιο που διαθέτει πολυάριθμες παροχές για τους φοιτητές του, και τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω. Μερικές από αυτές είναι σίτιση των φοιτητών, στέγαση, ταμείο αρωγής, γυμναστήριο κ.α.

Σίτιση Φοιτητών:

Η σχολή παρέχει δωρεάν σίτιση στους σπουδαστές της. Για να μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση οι προπτυχιακοί φοιτητές, ενώ αίτηση σε μορφή DOC ή PDF οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες.

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και τις αιτήσεις, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της πανεπιστημιακής λέσχης :  lesxi.uoa.gr

Φοιτητική Εστία:

Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) αποτελείται από 4 κτήρια, τα οποία βρίσκονται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.
Σαν σύνολο, όλα τα κτήρια έχουν την δυνατότητα να στεγάσουν 1.032 φοιτητές, με τα δωμάτια να διαχωρίζονται ως εξής:

  • 648 μονόκλινα
  • 302 δίκλινα
  • 60 διπλά

ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια ( 48 θέσεις για την ακρίβεια) για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στις Εστίες γίνονται δεκτοί φοιτητές και φοιτήτριες μόνο του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ του λεκανοπεδίου αδέλφια των οποίων διαμένουν ήδη στην Εστία.

Οι εισδοχές των νέων οικοτρόφων γίνονται πρακτικά 2 φορές το χρόνο. Τον Οκτώβριο -Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο. Ο αριθμός τους καθορίζεται από τον αριθμό των ελεύθερων κλινών. Τα κριτήρια εισδοχής είναι κοινωνικά και περιγράφονται στον Κανονισμό Λειτουργίας φοιτητικών εστιών του ΕΙΝ ( τον οποίον μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ ) που ισχύει για όλη την Ελλάδα. Η κατανομή των δωματίων γίνεται με δημόσια κλήρωση.

Υγειονομική Περίθαλψη:

Οι φοιτητές του ΕΚΠΑ έχουν το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή).

Δικαιούχοι αυτής είναι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ημεδαποί, ομογενείς και αλλοδαποί, για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης που προβλέπεται ως ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ενός Τμήματος, προσαυξημένο κατά 2 έτη. Προκειμένου για το τελευταίο έτος σπουδών η περίθαλψη παρατείνεται και μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους μέχρι 31 Δεκεμβρίου, για όσους δεν έχουν λάβει τον τίτλο σπουδών τους μέχρι τότε.

Στην Υγειονομική Υπηρεσία, λοιπόν, λειτουργούν τα εξής Ιατρεία:

  • Παθολογικό   (τηλ. 210 3688241, 210 3688243)
  • Γυναικολογικό   (τηλ. 210 3688242)
  • Δερματολογικό   (τηλ. 210 3688209)
  • Οδοντιατρικό   (τηλ. 210 3688210, 210 3688211)
  • Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης (τηλ. 210 3688226)
  • Ακτινολογικό Εργαστήριο  (τηλ. 210 3688244, 210 3688212)

Η Υγειονομική Υπηρεσία στεγάζεται στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, Ιπποκράτους 15, στον 1ο όροφο.

Για ενημέρωση σε θέματα περίθαλψης επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα: 210 3688208, 210 3688244, 210 3688212

Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία:

Σκοπός της Μονάδας είναι η επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση στους φοιτητές με ειδικές ανάγκες, ενώ στόχος της είναι να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες και απαιτήσεις των ΦμεΑ, όπως είναι η διαπροσωπική επικοινωνία με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η συγγραφή σημειώσεων και εργασιών, η πρόσβαση στις πανεπιστημιακές κτιριακές εγκαταστάσεις, στο εκπαιδευτικό υλικό, στον πίνακα και τις προβολές της αίθουσας διδασκαλίας, στις εξετάσεις και στο περιεχόμενο του διαδικτύου.

Η Μονάδα περιλαμβάνει:

  • Υπηρεσία Καταγραφής Αναγκών των ΦμεΑ.
  • Τμήμα Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας.
  • Τμήμα Προσβασιμότητας στο Δομημένο Χώρο.
  • Υπηρεσία Μεταφοράς.

Μια από τις κύριες υπηρεσίες που προσφέρονται από την Μονάδα είναι η καθημερινή μεταφορά των φοιτητών με αναπηρία από τις οικείες τους στο χώρο σπουδών τους και αντίστροφα. Επιπλέον, διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης, για τα οποία υπάρχουν φυλλάδια σε όλες τις Γραμματείες των Τμημάτων του ΕΚΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία:
Τηλέφωνο: 210-727 5183
E-mail: access@uoa.gr
Ιστοσελίδα: access.uoa.gr

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο:

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την ευκαιρία μέσα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου να ασχοληθούν με τα ακόλουθα αθλήματα – δραστηριότητες:

  • Αντισφαίριση
  • Καλαθοσφαίριση
  • Πετοσφαίριση
  • Ποδόσφαιρο
  • Κολύμβηση (εάν παραχωρηθεί)
  • Παραδοσιακοί χοροί
  • Κλασικός Αθλητισμός
  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση
  • Γυμναστική – Φυσική Κατάσταση
  • Αεροβική Γυμναστική
  • Σκάκι

Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές – φοιτήτριες για την εγγραφή τους πρέπει να προσκομίσουν τη φοιτητική τους ταυτότητα (τρίπτυχο) και 1 πρόσφατη φωτογραφία. Το Γυμναστήριο λειτουργεί συνεχώς από 9:00 έως 18:00 καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου.

Οι εγκαταστάσεις του Γυμναστηρίου βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη (Άνω Λιόσια).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: 210 727 5551-2,  210 727 5556-7  και  210 727 5560.

Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΟΦΠΑ):

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένας “τόπος” συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης και ενθαρρύνονται να δημιουργούν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να γίνουν μέλη του Π.Ο.Φ.Π.Α. με γραπτή αίτηση τους στο Γραφείο του Π.Ο.Φ.Π.Α. που στεγάζεται στον ημιώροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15).

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 36 88 205 – 210 36 88 275 – 210 36 88 276

Ευκαιρίες Απασχόλησης:

Οι φοιτητές μπορούν να αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, αλλά και να εργαστούν στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας για λογαριασμό μεμονωμένων μελών ΔΕΠ ή Ερευνητικών Ομάδων. Σχετικές ανακοινώσεις και προκηρύξεις γίνονται από τον ΕΛΚΕ ή τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους των ερευνητικών έργων.

Επιπλέον, οι φοιτητές μπορούν να απασχοληθούν με ωριαία αντιμισθία για επίβλεψη εργαστηρίων και εξετάσεων, διόρθωση ασκήσεων και λοιπό επικουρικό διδακτικό έργο. Σχετικές ανακοινώσεις και προκηρύξεις γίνονται από τους Προέδρους Τμημάτων ή Διευθυντές Τομέων και Εργαστηρίων.

Ταμείο Αρωγής Φοιτητών:

Το Ταμείο Αρωγής του ΕΚΠΑ λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και προσφέρει ηθικά και υλικά αγαθά στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των φοιτητών που έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.

Η Γραμματεία του Ταμείου βρίσκεται στο Γραφείο της Επιμελητείας στον 3ο όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15) και λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) και από 8:30π.μ.-13:30μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και πιο άμεση επικοινωνία:
Τηλέφωνα: 210 3688221, 210 3688240, 210 3688256
Ιστοσελίδα: tafpa.uoa.gr

Συνήγορος του Φοιτητή:

Ο Συνήγορος του Φοιτητή πρόκειται για μια επιτροπή που έχει αρμοδιότητες, όπως είναι ηεξέταση αιτημάτων φοιτητών για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες και αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα αυτά, η διευκόλυνση των επαφών του φοιτητή με τα όργανα και τις υπηρεσίες διοίκησης, η εξέταση αναφορών-καταγγελιών των φοιτητών για παραβίαση διατάξεων και κανόνων της πανεπιστημιακής νομοθεσίας και δεοντολογίας, αλλά και η ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

AIESEC:

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, μη κομματικός, ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, εθελοντικός αποτελούμενος και διοικούμενος αποκλειστικά  από φοιτητές. Τα μέλη της AIESEC ζουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ανάπτυξης, που αποτελείται από συμμετοχή σε ομάδες, ανάληψη ηγετικών θέσεων εντός του οργανισμού, πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και διεθνές μαθησιακό περιβάλλον. Ιδρύθηκε το 1948, στην Ελλάδα βρίσκεται από το 1956 και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1984.

Μέσα από την AIESEC οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες διαφόρων χωρών παγκοσμίως,να έρθουν σε επαφή με άτομα από 83 διαφορετικές χώρες, καθώς και να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους σε συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας με τον οργανισμό AIESEC:
Διεύθυνση: Ευριπίδου 14
Τηλ/Fax: 210-3689829
E-mail: aiesec_nkua@gmail.com
Web Site: aiesec.gr

Στο Εθνικό και καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές δικαιούνται επίσης Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, Στεγαστικό Επίδομα, αλλά και συμμετοχή σε Υποτροφίες και Βραβεία για τα οποία θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα, βασισμένο πάνω σε πληροφορίες από την επίσιμη ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ ( www.uoa.gr )


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Τι παροχές προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ);

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format