Τί αλλάζει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;


Αλλαγές έρχονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τα Χριστούγεννα.Συγκεκριμένα, οι Στγκοινωνίες Αθηνών (ΣΑ) ετοιμάζουν ειδική εφαρμογή για smartphones βάσει της οποίας θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος αγοράς εισιτηρίων (mobile ticketing).Αυτή η αλλαγή αναμένεται να αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για το πέρασμα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε “mobile ticketing” και θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2014.Η διαδικασία είναι η εξής : Ο επιβάτης θα κατεβάζει μια εφαρμογή στο smartphone ή το tablet του μέσω της οποίας θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει όλους τους τύπους εισιτηρίων (απλό, μειωμένο κλπ) και να αγοράζει αυτό που επιθυμεί με ένα μόνο κλικ.

Η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται αυτόματα μέσω πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας που θα είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.Σε επόμενο στάδιο, γίνονται συζητήσεις έτσι ώστε η πληρωμή να μπορεί να γίνεται και μέσω PayPal. Αμέσως μετά την πληρωμή του εισιτηρίου, ο επιβάτης θα το ενεργοποιεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Κατόπιν, θα εμφανίζεται στην οθόνη ένας μοναδικός κωδικός καθώς και η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου διάρκειας του εισιτηρίου (ο χρόνος θα ξεκινά από τα 70 λεπτά και θα κατεβαίνει).Κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων ο επιβάτης θα δείχνει στον ελεγκτή την οθόνη του κινητού του με τον μοναδικό κωδικό, του οποίου η εγκυρότητα θα επιβεβαιώνεται με το σκανάρισμα από ειδικό σαρωτή.

Αντίστοιχα, ηλεκτρονική σχεδιάζεται να γίνει και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών από το 2015.Η κάρτα εξωτερικά θα παραπέμπει σε πιστωτική και θα αναγράφεται σε αυτή το ονοματεπώνυμο του κατόχου της, καθώς και η φωτογραφία του.

Το Νοέμβριο, επίσης, αναμένεται να τοποθετηθούν ειδικές μπάρες (τουρνικέ) στην μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και των τρόλεϊ της Αθήνας, με απώτερο σκοπό την πάταξη της επιβίβασης άνευ εισιτηρίου.

Οι μπάρες αυτές θα επιτρέπουν την ελεγχόμενη είσοδο των επιβατών στα οχήματα και η τοποθετήσή τους αναμένεται να αρχίσει σε λεωφορεία και τρόλεϊ σε γραμμές ήπιας κίνησης με στόχο να ελεγχθεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα καθιερωθεί σε όλες τις γραμμές της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι, εδώ και λίγο καιρό έχουν τεθεί σε λειτουργία και οι λεγόμενες «έξυπνες στάσεις» στο κέντρο της Αθήνας των οποίων το δίκτυο θα αριθμεί 1.000 τηλεματικές στάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδη: «Οι καλές αστικές συγκοινωνίες είναι το κράτος πρόνοιας, είναι το δίκαιο κράτος και οφείλουμε να παλέψουμε για να ανταμείψουμε τους συμπολίτες μας για όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει. Τα έργα προχωρούν και αποδίδουν θέσεις εργασίας. Η αστική κινητικότητα και οι αστικές συγκοινωνίες βελτιώνονται».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ : Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Έχεις δικαιώματα και οφείλεις να τα γνωρίζεις!

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τί αλλάζει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format