Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Έχεις δικαιώματα και οφείλεις να τα γνωρίζεις!


Καθημερινά πλήθος κόσμου χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να κινηθεί μέσα στην πόλη.Είναι γρήγορα, οικονομικότερα και εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμο.Όλοι λίγο-πολύ τα χρησιμοποιούμε για να πραγματοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας.Γνωρίζουμε, όμως, τα δικαιώματά μας ως επιβάτες;

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως, είναι νόμιμο δικαίωμα του καθενός να μη θέλει να δώσει τα στοιχεία του στους ελεγκτές.Τα στοιχεία αυτά, εξάλλου, είναι προσωπικά και με το να μην τα δώσει δε διαπράττει κανένα ποινικό αδικημα.

Ο επιβάτης οφείλει να δώσει τα στοιχεία του μόνον στους αστυνομικούς, ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, προκειμένου να μην έχει (ο αστυνομικός) δικαίωμα να προχωρήσει σε κράτηση.

Δικαίωμα κράτησης του επιβάτη έχουν μόνο οι αστυνομικές αρχές και όχι οι ελεγκτές.Οι ελεγκτές δεν έχουν τη δυνατότητα σύλληψης.Αντίστοιχα, οι επιβάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την άφιξη της αστυνομίας.Μπορούν να ζητήσουν από τον οδηγό να ανοίξει την πόρτα στην επόμενη στάση και να δηλώσουν ρητά στους ελεγκτές ότι δε θέλουν να παραμείνουν στο όχημα.

Σε καμία περίπτωση ο επιβάτης δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τους ελεγκτές στο αστυνομικό τμήμα, ούτε δέχεται να τον οδηγήσουν οπουδήποτε με το όχημα.

Σε περίπτωση που ο ελεγκτής κλείσει την πόρτα και περιορίσει την έξοδο στον επιβάτη, ο επιβάτης πρέπει να καλέσει αμέσως τις αστυνομικές αρχές (100), καταγγέλοντας ότι κρατείται παράνομα, χωρίς τη θέλησή του, και να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας , διότι διαπράττεται αυτόφωρο αδίκημα σε βάρος του.

Καλό θα ήταν, επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο επιβάτης να ζητήσει ονόματα και τηλέφωνα άλλων συνεπιβατών του, έτσι ώστε να έχει μάρτυρες και να μπορέσει αργότερα καλώντας τους να έχει νομική βοήθεια και αλληλεγγύη.

Με την άφιξη της αστυνομίας, ο επιβάτης οφείλει αφενός να ζητήσει τη σύλληψη του ελεγκτή-ή και του οδηγού-, αν τον εμπόδισαν παράνομα και χωρίς τη θέλησή του και αφετέρου να ζητήσει από τους αστυνομικούς να κρατήσουν τα στοιχεία των μαρτύρων-συνεπιβατών του.

Επιπλέον, ενδέχεται οι αρχές να ρωτήσουν τον επιβάτη αν επιθυμεί να καταθέσει μήνυση.Στην περίπτωση αυτή, ως επιβάτης πρέπει να γνωρίζει πως, δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει μήνυση.Ανίθετα, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν αμέσως τον Εισαγγελέα και να συντάξουν έκθεση σύλληψης και βεβαίωσης του αδικήματος, γιατί το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης, είναι αυτόφωρο πλημμέλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, διαφορετικά κάνουν παράβαση καθήκοντος.

Τέλος, αν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν ενεργούν νόμιμα, ο επιβάτης μπορεί ευγενικά να τους υπενθυμίσει πως με τον τρόπο αυτό διαπράττουν παράβαση καθήκοντος και στη συνέχεια να ζητήσει τα στοιχεία τους έτσι ώστε να μπορέσει να τους αναφέρει.

Γενικότερα, καλό θα ήταν οι επιβάτες να κρατούν την ψυχραιμία τους.Άλλωστε, αν κάποιος γνωρίζει τα δικαιώματά του και πώς να τα διεκδικήσει, ο νόμος είναι με το μέρος του.Η αγένεια και η βιαιότητα δεν αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους.Αντ’ αυτού, ας είμαστε σωστοί πολίτες, γνωρίζοντας τα δικαιώματά μας!

ΔΕIΤΕ ΑΚOΜΑ : Ελεγκτής χαστούκισε άνεργη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ : Τί αλλάζει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
1
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Έχεις δικαιώματα και οφείλεις να τα γνωρίζεις!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format