Οι διαφορές στα δίδακτρα και στις υποτροφίες στις ευρωπαϊκές χώρες


Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Δίκτυο “Ευριδίκη” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύονται οι διαφορές που υπάρχουν στα δίδακτρα και στις υποτροφίες των φοιτητών της σε 33 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα δίδακτρα:

Μετά από μια σημαντική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, εκεί καταβάλλονται τα υψηλότερα δίδακτρα στην Ευρώπη, καθώς τα χρήματα δεν καταβάλλονται κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά μετά  την αποφοίτηση, στην περίπτωση που το εισόδημα των απόφοιτων υπερβαίνει ένα καθορισμένο κατώτατο όριο.

Στην Εσθονία, τα δίδακτρα είναι ανάλογα των επιδόσεων των σπουδαστών, δηλαδή πληρώνουν μόνο όσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ακαδημαϊκών μονάδων το χρόνο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε χώρες, όπως είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβενία.

Αρκετά υψηλά δίδακτρα απαιτούν από τους φοιτητές ταυτόχρονα με την φοίτηση τους στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβενία.

Η δυνατότητα δωρεάν ακαδημαϊκής εκπαίδευσης παρέχεται σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία, η Δανία, η Μάλτα, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), η Νορβηγία και η Τουρκία.

Οι υποτροφίες:

Αυτό που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι να προσφέρονται υποτροφίες σε ένα μικρό αριθμό φοιτητών, αν πληρούν κάποια οικονομικά και βαθμολογικά κριτήρια.

Μόλις σε εννιά χώρες χορηγούνται σε όλους τους σπουδαστές  ή στην πλειονότητα αυτών υποτροφίες, οι οποίες είναι η Κύπρος, η Δανία, η Μάλτα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), η Σουηδία και η Νορβηγία.

Η μόνη χώρα στην οποία δεν προβλέπεται κρατικό σύστημα υποτροφιών είναι η Ισλανδία, γεγονός που έχει τεθεί πολλές φορές θέμα συζητήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

Επιμέλεια : Έφη Γκαραβέλα

 

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Οι διαφορές στα δίδακτρα και στις υποτροφίες στις ευρωπαϊκές χώρες

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format