Απόκτηση φοιτητικής ταυτότητας : Πώς; Πού; Πότε;


Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 ολοκληρώνονται αισίως οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και ξεκινά επίσημα η διαδικασία απόκτησης Ακαδημαϊκής Φοιτητικής Ταυτότητας. Το εν λόγω έγγραφο έκανε την εμφάνισή του τα 2 τελευταία χρόνια αντικαθιστώντας το πάσο, έχοντας ,όμως, τις ίδιες ιδιότητες.

Ο σχεδιασμός της φοιτητικής ταυτότητας είναι τέτοιος ώστε, να διασφαλίζεται από τυχόν πλαστογραφίες, ενώ παράλληλα έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα και καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, όπως αυτή του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο). Κάθε Ίδρυμα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τις νέες ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του, όπως η κάρτα βιβλιοθήκης. Κατά την αίτησή του, ο φοιτητής μπορεί επίσης να δηλώσει προαιρετικά αλλεργίες και αν επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Σημειώνεται εδώ ότι μετά την απόκτηση της ταυτότητας, οι πληροφορίες αυτές διαγράφονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Προνόμιο για τους κατόχους της ταυτότητας αποτελεί η έκπτωση που λαμβάνουν στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πιο αναλυτικά, με την επίδειξη της Φοιτητικής τους Ταυτότητας καταβάλλουν :

–        το 50% επί της κανονικής τιμής εισιτηρίου σε όλες τις γραμμές των πόλεων όπου εδρεύει η σχολή των φοιτητών, οι οποίες  εξυπηρετούνται από υπεραστικά ΚΤΕΛ ΑΕ ή ΚΤΕΛ.

–        το 50% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου στις οδικές υπεραστικές γραμμές που συνδέουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με την πόλη που εδρεύει η σχολή τους και αντίστροφα.

–        στις υπόλοιπες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας στους ανωτέρω φοιτητές χορηγείται έκπτωση 25% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ.

–        25% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Τη Φοιτητική Ακαδημαϊκή Ταυτότητα δικαιούνται να κατέχουν όλοι οι φοιτητές της χώρας και συγκεκριμένα οι εξής :

–        Οι φοιτητές  πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.

–         Οι φοιτητές  μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

–        Οι φοιτητές δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.

–        Οι φοιτητές τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.

–        Οι φοιτητές κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.


 

Διαδικασία απόκτησης Φοιτητικής Ταυτότητας:

Για την απόκτησή της, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους στην αρμόδια ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : academicid.minedu.gov.gr ,χρησιμοποιώντας τους κωδικούς (username – password) που θα τους δοθούν από τη γραμματεία της εκάστοτε σχολής. Σε περίπτωση που ο φοιτητής δε λάβει τους κωδικούς του, μπορεί να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.

Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο φοιτητής καλείται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του έτσι ώστε, σε περίπτωση λάθους να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία του Τμήματός του και να ζητήσει τη διόρθωσή του. Εν συνεχεία, συμπληρώνει τα υπόλοιπα στοιχεία  που θα του ζητηθούν.

Κατόπιν, η φοιτητική ταυτότητα θα παραδίδεται στο σημείo παραλαβής που θα έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής κατά την υποβολή της αίτησής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.Για την παραλαβή της, θα ειδοποιείται τηλεφωνικά  και θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης.Εκεί, καλείται να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς και τον μοναδικό αριθμό της αίτητής του, τον οποίο θα έχει λάβει με SMSκαι e-mail.Σημειώνεται ότι, για παραλαβή από τρίτο πρόσωπο απαιτείται η επίδειξη νόμιμης εξουσιοδότησης.

Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται ακαδημαϊκή ταυτότητα, η κάρτα κατέχει θέση απλής ταυτότητας ενω σε περίπτωση απώλειάς της, η αίτηση επανέκδοσής της θα γίνεται μετά από έγκριση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος. Μετά την έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.

Τέλος, αν για οποιαδήποτε λόγο διακοπεί η φοίτηση στο εκάστοτε Ίδρυμα, αυτόματα συνεπάγεται και η παύση της φοιτητικής ιδιότητας και άρα το δικαίωμα κατοχής της ακαδημαϊκής ταυτότητας, η οποία στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Επιμέλεια: Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Απόκτηση φοιτητικής ταυτότητας : Πώς; Πού; Πότε;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format