Ξεκίνησαν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και η αγωνία χιλιάδων οικογενειών κορυφώνεται, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα ισχύει φέτος σχετικά με το καθεστώς των μετεγγραφών.

Από σήμερα έως και τις 26 Σεπτεμβρίου οι νεοεισαχθέντες φοιτητές θα πρέπει να πάνε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να εγγραφούν και ταυτόχρονα να δηλώσουν εάν πρόκειται να ζητήσουν μετεγγραφή και σε ποια πόλη. Η δήλωση αυτή, πάντως, δεν συνιστά αίτηση μετεγγραφής, αλλά έκφραση προτίμησης.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται από τον νόμο και τη διεύρυνση ορισμένων από αυτά που αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι 40.000. Ο αριθμός των αιτούντων πάντως δεν θα γίνει γνωστός παρά στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου.

Προς το τέλος του μήνα ή και στις αρχές του Οκτωβρίου, θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις στις οποίες θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τα ισχύοντα για τις φετινές μετεγγραφές. Επειτα από αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατεθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής.

Για φέτος, πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν γρήγορα ώστε οι φοιτητές να μην υποστούν ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν και τα ίδια τα ιδρύματα που θα δεχθούν τους «πρόσθετους» φοιτητές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι βασική προϋπόθεση μετεγγραφής είναι να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υποδοχής. Εάν, για παράδειγμα, ένας φοιτητής «πέρασε» στην Αθήνα και θέλει να μετεγγραφεί στη Πάτρα, εάν δεν υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα, δεν θα γίνει η μετεγγραφή. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να ενημερωθούν άμεσα για τις αντιστοιχίες των τμημάτων, αφού δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές.

Για την ΕΓΓΡΑΦΉ τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο πρέπει καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

– Αίτηση για εγγραφή.
– Φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης.
– Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
– Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
– Όσοι πέτυχαν από Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄(90% και 10%) υποβάλλουν και ευκρινές φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη).

Σημειώνεται ότι κάποια ιδρύματα της χώρας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο, Πατρών, Αιγαίου) έχουν πλέον θεσπίσει την ηλεκτρονική εγγραφή με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας, ενώ το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι οι γραμματείες του θα λειτουργήσουν και το προσεχές Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και την προσεχή Κυριακή 22 του μηνός για τη διευκόλυνση των φοιτητών.
Πηγή:FoititikaNea.gr


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format