Αντιρρησίες Συνείδησης


Εμπνευσμένο από την κινηματογραφική μεταφορά της αληθινής ιστορίας του Desmond Doss, του πρώτου Αμερικανού αντιρρησία συνείδησης που βραβεύτηκε με το Congressional Medal of Honor. Πρόσφατα παρακολούθησα στο σινεμά την ταινία “Hacksaw Ridge”. Μιλά ουσιαστικά για δύο πολέμους. Έναν που δόθηκε στην Okinawa κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατιώτες. Και έναν ενδόμυχο. Αυτόν του Desmond Doss, στρατιωτικού νοσοκόμου που κατάφερε να σώσει 75 συμπατριώτες του στο πεδίο της μάχης, οι οποίοι αλλιώς θα είχαν καταχωρηθεί στους πεσόντες, αρνούμενος επανειλημμένως τη βοήθεια των όπλων. Και ενώ πριν τελειώσει η ταινία ήμουν έτοιμη να χλευάσω την υπερβολικά ωραιοποιημένη εικόνα της αυταπάρνησης (γιατί αν μη τι άλλο αυτό κάνει τo Hollywood – παίρνει πρότυπα, που είναι εξ ορισμού ιδεατά, και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον μέσο θεατή) έπαιξε το βίντεο του πραγματικού Desmond Doss. Αυτού που για μένα έκανε το ηθικά ακατόρθωτο ώστε να πιστεύω πως οι πράξεις του ήταν προϊόντα της πένας των χολυγουντιανών σεναριογράφων.

Για να μην τα πολυλογώ, υπάρχει μια σκηνή προς το τέλος όπου σύσσωμος ο αμερικανικός λόχος περιμένει τον Doss να τελειώσει την προσευχή του πριν πέσει στη δίνη του πολέμου. Ο ίδιος λόχος που ελάχιστες μέρες πριν τον κακοποιούσε, ψυχή τε και σώματι, για τις αλλοπρόσαλλα αγαθές χριστιανικές του ιδέες. Προσοχή εδώ! Μιλάμε για την Αμερική του ’40 που ο τύποις θρησκευόμενος θεωρείτο υπόδειγμα πολίτη.

Που θέλω να καταλήξω; Προσωπικά, το σωστότερο δίδαγμα της ταινίας βγαίνει από την παραπάνω σκηνή. Ο Doss ανυψωμένος πια στα μάτια των πρώην επικριτών του από το βεληνεκές της θυσίας του καταφέρνει το εξής. Όχι να τους κάνει όλους να παρατήσουν τα όπλα και τον πόλεμο λόγω της θεϊκής εντολής (“ου φονεύσεις”), αλλά να τον περιμένουν μέχρι να ολοκληρώσει τις προσευχές του.

Και για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του ανθρώπου. Όχι να προσηλυτίσει τους γύρω του επιβάλλοντας τους τα δικά του πιστεύω αλλά να τους πείσει να τα σεβαστούν. Διαδικασία επίπονη γιατί προϋποθέτει μια τόσο ειλικρινή και σταθερή πίστη (δηλαδή να μην λησμονείς τις αξίες σου στις δύσκολες στιγμές) όσο και προσωπική (δηλαδή να ξεκινάει πρωτίστως από τον φορέα προκειμένου ν’ αγγίξει και τους άλλους). Αυτό που λείπει σήμερα από τη μεγάλη μας παγκόσμια κοινότητα είναι οι αξίες. Ποιος δυσκολεύεται να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί, να διαφωνήσει; Κανείς! Να δικαιολογήσει, να επιχειρηματολογίσει, να αιτιολογήσει, όμως, τη γνώμη του; Όλοι! Αντιρρησίες είμαστε όλοι. Το θέμα είναι πως μας λείπει η συνείδηση.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

3
6 shares, 3 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
2
Cute
Fail Fail
1
Fail
Geeky Geeky
1
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
2
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αντιρρησίες Συνείδησης

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format