5 δεξιότητες που χρειάζεται κάθε νέος πτυχιούχος!


Ok. Τα κακά νέα είναι ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα καλά κρατεί και οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας δεν επαρκούν για όλους τους νέους πτυχιούχους που προσπαθούν να μπουν στην αγορά εργασίας, μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ειδικά αν είσαι ένας νέος απόφοιτος χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, είναι σχεδόν αδύνατο να επιλεγείς από μια εταιρεία ανταγωνιζόμενος νέους που έχουν ήδη 3-5 χρόνια εμπειρίας.

Τα καλά νέα είναι ότι το φαινόμενο αυτό, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά και σε παράγοντες που είναι στο χέρι σου, όπως οι δεξιότητες που αναπτύσσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου και το κατά πόσο ταιριάζουν με τις δεξιότητες που ζητά τη συγκεκριμένη περίοδο η αγορά εργασίας.

“53,3% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν δυσκολία να βρουν νέους υποψήφιους με τις σωστές δεξιότητες”

_____

Έχοντας συζητήσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα με πολλά διοικητικά στελέχη και στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Nestlé, η P&G και η PwC, έχουμε καταλήξει ότι οι πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης. Ωστόσο, βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο, δεν έχουν μάθει να ερευνούν και να δουλεύουν με μέθοδο, να συνεργάζονται με άλλα άτομα, να παρουσιάζουν αποτελεσματικά τις ιδέες τους, να διαχειρίζονται μεγάλο φόρτο εργασίας, το χρόνο τους ή ένα project. Στο τέλος της μέρας, αυτά είναι τα πράγματα που ζητάει μια εταιρεία από έναν νέο (entry-level) εργαζόμενο.

Πριν 1 χρόνο, δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης για τελειόφοιτους και πρόσφατους αποφοίτους, το Success Academy, με στόχο να βοηθήσουμε τους νέους στην Ελλάδα να γίνουν πιο απασχολήσιμοι και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που ψάχνουν οι εταιρείες. Στην προσπάθεια μας να επικεντρωθούμε στις “5 δεξιότητες που θα κάνουν τη διαφορά”, και αφού αναλύσαμε στοιχεία από δεκάδες έρευνες και συζητήσεις με στελέχη, καταλήξαμε στις παρακάτω 5 δεξιότητες.

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Πολλές θέσεις που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους περιλαμβάνουν δουλειά μέσα σε μια ομάδα ή, το ελάχιστο, συνεργασία με έναν προϊστάμενο. Για να μπορείς να ανταπεξέλθεις, θα πρέπει να είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι τους ρόλους μέσα σε μια ομάδα, τις διάφορες δυναμικές που δημιουργούνται, και πώς να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που φέρνει ένας νέος άνθρωπος που ξεκινάει να εργάζεται σε μια εταιρεία, είναι η διαφορετική οπτική με την οποία βλέπει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Αυτό, γιατί τα άτομα που εργάζονται για πολλά χρόνια στην εταιρεία, έχουν συνηθίσει να βλέπουν τη δουλειά τους μέσα από συγκεκριμένους περιορισμούς, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει. Ένα άτομο που έχει καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα του, είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτή τη “φρέσκια ματιά” και να συνεισφέρει με καινοτόμες λύσεις και ιδέες και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ωστόσο, λένε ότι μια ιδέα είναι “άχρηστη” αν δεν μπορείς να την παρουσιάσεις σωστά και να επιχειρηματολογήσεις για την αξία της. Έτσι, οι δεξιότητες παρουσίασης γίνονται ένα σημαντικό εφόδιο για να ξεχωρίσεις ως υποψήφιος ή ως νέος εργαζόμενος. Ακόμα πιο σημαντικό, είναι η σωστή διαχείριση της καθημερινής επικοινωνίας που θα έχεις με τους συναδέλφους σου, αλλά και το να είσαι σε θέση να προσεγγίσεις άτομα από τα οποία μπορείς να μάθεις (μέντορες, προϊσταμένους, υπευθύνους ομάδων) και να χτίσεις ένα δίκτυο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Όλα αυτά, επιτυγχάνονται καλλιεργώντας τις δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με τους “τίτλους”. Επομένως, το ότι μπαίνοντας σε μια εταιρεία  θα ξεκινήσεις από τα χαμηλότερα στρώματα δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείς δεξιότητες ηγεσίας. Κάθε μεγάλη εταιρεία κρίνει τους υποψηφίους με βάση το Leadership Potential, δηλαδή κατά πόσο αυτό το άτομο έχει προοπτικές ανέλιξης σε ηγετικούς ρόλους μέσα στην εταιρεία. Επομένως, ακόμα και ένας νέος πτυχιούχος που μόλις ξεκινά να εργάζεται, πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά όπως η αξιολόγηση και κατανόηση των αναγκών της ομάδας τους, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων, η ενδυνάμωση των γύρω του η ηγεσία μέσω παραδείγματος.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τέλος, όλες οι γνώσεις που έχεις λάβει στο πανεπιστήμιο, πιθανόν να μην έχουν και καμία χρησιμότητα αν δεν είσαι σε θέση να εξελίσσεσαι και να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ζούμε σε μια εποχή με πολύ γρήγορους ρυθμούς και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πάντα αλλάζουν συνεχώς, είτε πρόκειται για νέες τεχνολογικές εξελίξεις, είτε για νέα επαγγέλματα, είτε για νέα προϊόντα και μόδες στην αγορά. Για να ανταπεξέλθεις σε αυτές τις συνθήκες και να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο μέλλον, θα πρέπει να είσαι σε θέση να διαχειρίζεσαι τις αλλαγές και να φροντίζεις συνεχώς να μαθαίνεις και να γίνεσαι καλύτερο άτομο και καλύτερος επαγγελματίας.

Σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία 2 κύκλους του Success Academy και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε τον 3ο κύκλο. Η επιλογή μας να επικεντρωθούμε στα 5 παραπάνω skills και να βοηθήσουμε τελειόφοιτους και αποφοίτους να τα αναπτύξουν φαίνεται ότι ήταν σωστή, μιας και το 70% των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατάφεραν να μπουν στην αγορά εργασίας μέσα σε 3 μήνες από το τέλος του προγράμματος. Αυτό αποδεικνύει ότι διαθέσιμες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους υπάρχουν και όταν οι εργοδότες αντιληφθούν ότι έχεις τις δεξιότητες που αναζητούν (και συχνά δεν βρίσκουν), δεν διστάζουν να σου τις προσφέρουν.

“Stay hungry. Stay foolish.”

-Steve Jobs

_____

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0
2 shares

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

5 δεξιότητες που χρειάζεται κάθε νέος πτυχιούχος!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format