Οι δήθεν φίλοι!


Φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή ανώτερος στόχος. Υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνια μεταξύ τους. Άρα σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό στην φιλία δεν υπάρχει εκμετάλευση ,αγνόηση και άλλες αρνητικές έννοιες. Κατά την διάρκεια της ζωής μας έχουμε γνωρίσει φίλους, κάποιους τους έχουμε ακόμη στην ζωή μας και κάποιους τους έχουμε χάσει ίσως επειδή δεν ήταν τόσο αληθινοί όσο νομίζαμε.

Θεωρώ ότι έχουμε βιώσει ή έχουμε ακούσει διάφορες περιπτώσεις ‘δήθεν’ φιλίας. Φίλοι που έχουν σταματήσει να μιλάνε λόγω απόστασης, φίλοι που σε θυμούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη ή χρειάζονται κάτι, φίλοι που σε «χτυπάνε» πισώπλατα, φίλοι που σε ζηλεύουν και δεν είναι έμπιστοι. Για κάθ’ ενα από τα παραπάνω μπορείς να γράψεις πολλά. Εγώ θα κάνω φόκους στους φίλους που σε θυμούνται όταν έχουν ανάγκη ή αλλιώς στους φίλους που σε εκμεταλεύονται.

Ένας πραγματικός φίλος ποτέ δεν μας εκμεταλλεύεται ή μας χρησιμοποιεί. Αυτό είναι κανόνας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που γινόμαστε θύματα εκμετάλευσης από τους φίλους μας. Θα σας παρουσιάσω διάφορα παραδείγματα. Αυτοί είναι οι εικονικοί φίλοι, φίλοι που στην ουσία δεν είναι φίλοι.

 

Στην σχολή υπάρχουν ‘φίλοι’ που σε θυμούνται μόνο όταν χρειάζονται σημειώσεις ή βοήθεια σε κάποιο μάθημα. Όταν σε παίρνουν τηλέφωνο ή σου στέλνουν μήνυμα ξέρεις ότι θέλουν αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ξέρεις πως να συμπεριφερθείς. Επίσης όταν οι φίλοι σου σε παρατάνε για κάποια σχέση τους και σε θυμούνται όταν χωρίζουν. Και αυτό είναι μια περίπτωση εκμετάλευσης και το καλό είναι να μιλήσεις με την φίλη ή αντίστοιχα φίλο σου. Επιπρόσθετα όταν κάποιος κάνει παρέα μαζί σου για να γνωρίσει κάποιο άτομο από τον κύκλο σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει εσένα αλλά τους ανθρώπους γύρω σου. Ακούγεται λίγο άσχημο αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.

Από την προσωπική μου εμπειρία μου έχει τύχει δυστυχώς να αντιμετωπίσω τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα δεν ένιωσα καθόλου καλά και τα έβαλα με τον εαυτό μου γιατί δέχομαι τέτοια συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν να «εκραγώ» και να μαλώσω μαζί τους!

Καλό είναι να κρατήσεις κοντά σου όσους σε κάνουν να νιώθεις καλά. Και αν δεν θέλεις να απομακρύνεις κάποιον μπορείς να του μιλήσεις και να του πεις τι δεν σου αρέσει.

 

Γράφει η Εριάλντα Μπεντίνη

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

1
14 shares, 1 point

What's Your Reaction?

Angry Angry
6
Angry
Cute Cute
3
Cute
Fail Fail
3
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
1
Win
WTF WTF
1
WTF
alda

Οι δήθεν φίλοι!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format