Αντικείμενα σπουδών: Προσδοκίες vs Πραγματικότητα


Είναι φυσικό όταν μπαίνουμε σε κάποια σχολή να ενθουσιαζόμαστε και να έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε.. Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες προσδοκίες από μερικά αντικείμενα σπουδών και ποια η  λιγότερο ενθουσιώδης πραγματικότητα..

Προγραμματισμός και Πληροφορική

Προσδοκίες: Θα γίνω τόσο καλός στον προγραμματισμό που θα είμαι ικανός να σπάω περίπλοκους κώδικες εκθέτοντας κυβερνητικά μυστικά για το καλό της ανθρωπότητας. Παράλληλα με τις σπουδές μου θα φτιάξω και μερικά apps που σε μερικά χρονάκια θα βγάλουν δισεκατομμύρια.

Πραγματικότητα: Θα χρειαστεί να μάθεις απαρχαιωμένες γλώσσες προγραμματισμού και θεωρία που δεν πρόκειται να σου χρησιμέψει ποτέ..  Θα περάσεις αμέτρητες ώρες μπροστά από την υπολογιστή να αναλύεις ατελείωτες γραμμές κώδικα μέχρι να ανεβεί η μυωπία σου στο 12..

Ιατρική και Επιστήμες Υγείας

Προσδοκίες:  Grey’s Anatomy, House, κτλ

Πραγματικότητα: Θα χρειαστεί να αποστηθίζεις τόνους από μικρολεπτομέρειες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που τις περισσότερες φορές μπορεί να μην έχουν καν σχέση με την ειδικότητα που θέλεις να ακολουθήσεις. Θα κάνεις τουλάχιστον 10 χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσεις τις σπουδές σου μέχρι να αρχίσεις  την καριέρα σου και θα δεις τόσες πολλές εικόνες από ακρωτηριασμένα πτώματα, αίματα, και εντόσθια που στην επόμενη ταινία saw μάλλον θα σε πάρει ο ύπνος..

Δημοσιογραφία

Προσδοκίες: Θα ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να καλύψω τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις και να αποκαλύψω σκάνδαλα και γεγονότα που δεν έχει βρει κανείς.

Πραγματικότητα: Θα εξηγείς  συνέχεια τι κάνεις , πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία και σε τι εξυπηρετεί. Οι αναγνώστες σου θα κριτικάρουν για αυτά που γράφεις αλλά και για αυτά που δεν γράφεις. Θα περνάς  τις πιο πολλές ημέρες σου  ψάχνοντας ιστορίες από το τίποτα, ή γράφοντας  θέματα που ξέρεις ότι το πιο πιθανόν είναι να μην τα  διαβάσει κανείς. Και όλα αυτά αν φυσικά καταφέρεις  να  βρείς μια δουλειά σχετική με το αντικείμενο.

Καλών Τεχνών:

Προσδοκίες: Θα γίνω διάσημος μέσα από την τέχνη και τα έργα μου. Άντε στην χειρότερη  να ανοίξω μια δικιά μου  γκαλερί και να πουλάω τα έργα μου σε δημοπρασίες ξεκινώντας από εξαψήφια ποσά.

Πραγματικότητα: Θα δουλεύεις στην τοπική καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο για να πληρώνεις το ενοίκιο για το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που μοιράζεσαι με τους τρεις συγκατοίκους σου ενώ θα έχεις τελειώσει με τις σπουδές σου εδώ και 10 χρόνια. Θα συνεχίσεις να ακολουθείς το πάθος σου ακόμα και αν ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος λόγος για  αυτό που λένε ότι αν γίνεις καλλιτέχνης  θα πεινάσεις. Α και μην ξεχνάς ότι οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες αναγνωρίστηκαν μετά τον θάνατο τους…

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά 

Προσδοκίες:  Είμαι γεννημένος για ηγέτης.  Όλοι θα ακολουθούνε πιστά τις εντολές μου, θα με σέβονται και σε μερικά χρονάκια θα γίνω ο επόμενος Bills Gates ή τουλάχιστον ο Steve Jobs.

Πραγματικότητα:  Θα ξεκινήσεις από το να βγάζεις φωτοτυπίες και να φέρνεις τους καφέδες. Όταν αποκτήσεις λίγη εμπειρία θα περάσεις ατελείωτες ώρες αναλύοντας οικονομικά στοιχεία και δεδομένα σε υπολογιστικά φύλλα excel. Αν αποφασίσεις να κάνεις δική σου επιχείρηση αποχαιρέτα προσωπική  ζωή και την ηρεμία σου. Όσο καλά και αν νομίζεις ότι ξέρεις την αγορά, όσο πρωτότυπη νομίζεις ότι είναι η ιδέα σου, θα αποτύχεις κατά 90% την πρώτη φορά, κατά 80% την δεύτερη  κατά 70% την τρίτη και πάει λέγοντας. Όταν τελικά καταφέρεις να φτιάξεις κάτι βιώσιμο το ταμείο θα είναι μείον και θα περάσουν τουλάχιστον 3-5 χρόνια για να κάνεις απόσβεση.  Και μην ξεχνάς ότι η επικοινωνία είναι το πάν και ακόμα και αν όλα πάνε στραβά θα πρέπει πάντα να δείχνεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο..

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αντικείμενα σπουδών: Προσδοκίες vs Πραγματικότητα

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format