Διαλέγω εσένα, Πίκατσου!


«Διαλέγω εσένα, Πίκατσου!»: ήταν η φράση που ξεστόμιζε ο Ας Κέτσαμ, ο νεαρός εκπαιδευτής Πόκεμον με εκείνη την εκνευριστικά ίδια φορεσιά και το ερυθρόλευκο καπέλο του, όταν μαχόταν στα διάφορα γιαπωνέζικα πρωταθλήματα. Και μετά πεταγόταν από μια μπάλα, ερυθρόλευκη και αυτή όπως το καπέλο του φιλόδοξου εκπαιδευτή Σατόσι, ο Πίκατσου επαναλαμβάνοντας με τρεις συλλαβές το όνομα του. Και το ξανασυλλάβιζε κάθε φορά που έβαλλε τα ηλεκτροφόρα κύματά του προς το αντίπαλο Πόκεμον. Και νικούσε ο Ας με τον Πίκατσου, και θριάμβευε το καλό, και η ομάδα Πύραυλος εξαϋλωνόταν με τη μορφή της ύστερης λάμψης ενός πεφταστεριού στον ουρανό για να επιστρέψει σώα και αβλαβής στα επόμενα επεισόδια. 

Ε λοιπόν, δεν υπήρχε τίποτα πιο απολαυστικό από τα πρωινά του Σαββάτου και την άγραφη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευτεί άτυπα με τους γονείς μας.  Εμείς θα σηκωνόμασταν από τα αξημέρωτα και εκείνοι θα μας άφηναν να χαθούμε με την ησυχία μας στη μικρή μας αποχαύνωση. Δεν ήταν μόνο τα Πόκεμον αλλά μια συνέχεια από απανωτές παιδικές σειρές που όλες παρελαύναν μπροστά από τα ψυλλιασμένα μάτια μας. Και ήταν όλες τους υπέροχες. Γιατί εκείνες τις σαββατιάτικες ώρες το ατέλειωτο gaming του Yugi Mutou, τα μαστορέματα του Bob και της Wendy και το ασταμάτητο κυνηγητό του Τομ και Τζέρι μονοπωλούσαν τον κατά τ΄ άλλα εφησυχασμένο μικρόκοσμο μας.

Μια δεκαετία περίπου αργότερα, και ενώ ο συρφετός των καρτουνίστικων φιγούρων θα έπρεπε να αποτελεί μια καλά φυλαγμένη ανάμνηση στο σεντούκι της πρώτης μας νιότης, αυτές επιφύλαξαν το δικό τους δυναμικό comeback. Με τη συνδρομή της επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας (augmented reality) και της άδολης φαντασίας των δημιουργών του οι πολυάριθμες μασκότ που έντυσαν την ποπ κουλτούρα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου βρέθηκαν εν μια νυκτί παντού. Με όλο το κυριολεκτικό εύρος της λέξης. Ακόμα και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία!

Και επειδή πάντα οι καλοθελητές ξεπερνούν σε αριθμό τους ορθά σκεπτόμενους, ενίοτε σκεπτικιστές, η άρτι αφιχθείσα φαγούρα των καιρών δεν άργησε να πιάσει τόπο. Βέβαια, το ανησυχητικό με τα Πόκεμον, και δη το Pokémon Go,  δεν είναι η ύπαρξη του αλλά το γεγονός πως, σε απλά ελληνικά, φιλοδοξεί – και εν μέρει καταφέρνει – να μεταφέρει την μυθοπλασία στην πραγματική ζωή. Κάτι που μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσε έναν παραμυθικό κόσμο, πλέον ενσωματώνεται με αληθοφάνεια στην πραγματική, καθημερινή ζωή των νέων ενηλίκων για τους οποίους οι περιπέτειες του Κέτσαμ αποτελούσαν ένα ευχάριστο παρελθόν, αυτό των παιδικών τους χρόνων.

Φυσικά, όλη αυτή η αφύσικη ταύτιση δύο κόσμων που έχουν προοριστεί να κινούνται επ’ άπειρον σε παράλληλη τροχιά ελλοχεύει κάθε είδους δυσάρεστες συνέπειες. Οι ίδιοι οι χρήστες, αδαώς τυφλωμένοι από την αθωότητα μιας τόσο κοντινά μακρινής περιόδου, αρνούνται πεισματικά να τραβήξουν μία κόκκινη γραμμή ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, το ψηφιακό και το φυσικό, το ρομποτικό και το ανθρώπινο. Και ίσως να μην χρειαζόταν ουδέποτε οποιαδήποτε διάκριση αν οι άνθρωποι ιστορικά είχαν επιδείξει έστω ένα μίνιμουμ αυτοσυγκράτησης σε καθετί που με την κατάχρηση κινδύνευε να καταστεί γελοίο ή ακόμα χειρότερο επικίνδυνο. Αλλά δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής.

Αντίθετα, με την επιμονή τους να παγιδεύονται σ’ οτιδήποτε ψηφιακά επίπλαστο τους έχει παραχωρήσει απλόχερα η παγκόσμια βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζουν τάσεις εθελούσιας φυγής από την πραγματικότητα η οποία θυσιάζεται στον βωμό της προσωπικής τους προσδοκίας. Όταν, λοιπόν, από τη μια όχθη οι άνθρωποι στοιβάζονται για τα ιδανικά τους (ας μην τα κρίνουμε εδώ) – βλ. Τουρκία – και από την άλλη για να πιάσουν τον Vaporeon στις νεοϋρκέζικες λιμνούλες – βλ. Σέντραλ Πάρκ – σιωπάς. Όχι ενώπιον της ίσως ατυχούς σύγκρουσης αλλά μπροστά στο αβίαστο συμπέρασμα πως το ανθρώπινο γένος ανίκανο, ανήμπορο (;), να δώσει ένα τέλος στην ίδια του την ηλιθιότητα θα συνεχίσει να εντυπωσιάζεται από ολοένα και περισσότερο χαζότερα «ευρήματα» και, κατόπιν εορτής, να αυτοσοκάρεται από τα παραστρατήματα του.

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
1
Cute
Fail Fail
1
Fail
Geeky Geeky
2
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Διαλέγω εσένα, Πίκατσου!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format