Συνέντευξη Στάθης Αναγνώστου – κριτική επιτροπή Social Impact Award


Σήμερα ανέκρινα τον Στάθη Αναγνώστου. Μέρος της κριτικής επιτροπής του Social Impact Award, ένας λαμπρός Έλληνας που κάνει καριέρα στην Washington, στην World Bank. Ο οποίος κοιτώντας πάντα προς την πατρίδα δέχτηκε να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του και τις ιδέες του και να συμβάλει ώστε να γίνει ο φετινός διαγωνισμός ακόμη καλύτερος.

Στον χρόνο που πέρασα μαζί του λοιπόν μου απάντησε τις εξής ερωτήσεις:

 

1. Ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που προσφέρει το Social Impact Award ως διαγωνισμός στην ελληνική κοινωνία?

 

Σε μια εποχή που η κοινωνία ενδιαφέρεται κυρίως στην πραγματοποίηση κέρδους και όχι τη δημιουργία πραγματικής αξίας σε πολλές περιπτώσεις, το βραβείο Κοινωνικών Επιπτώσεων είναι μια όαση μέσα σε μια έρημο. Το θεσμικό όργανο στο σύνολό του, έχει κατανοήσει τα συμφέροντα μιας σημαντικής κάστας ανθρώπων από όλη την Ευρώπη και είναι η κινητήρια δύναμη την κατάλληλη προστιθέμενη αξία για την κοινωνία μας; μια κοινωνία όπου ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά τον τελευταίο καιρό με ένα τεράστιο αριθμό θεμάτων επικύρωση της Ευρώπης, όπως η κρίση των προσφύγων, η στρέβλωση των οικονομιών και περισσότερα.

  

2. Ποια είναι τα σημαντικότερα ¨μαθήματα” που πήρατε από την συναναστροφή σας με τους συμεμτέχοντες?

 

Δυστυχώς, δεν ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω την εκδήλωση “Γνωρίστε την κριτική επιτροπή” εφόσον διαμένω στο εξωτερικό.  Παρ ‘όλα αυτά, μετά από επεξεργασία μερικών εφαρμογών και μπαίνοντας στην λογική των συμμετεχόντων, ήμουν ενθουσιασμένος από την αφοσίωσή τους να αλλάξουν τον κόσμο κοινωνικά. Επιπλέον, πιστεύω ότι είχα μια εξαιρετική συνεργασία κατανόησης με άτομα της οργανωτικής επιτροπής, η οποία δέχθηκε με υπομονή μερικές φορές τον καθυστερημμένο χρόνο παράδοσής μου, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και ταξιδίων.

 

3. Στάθη μοιράσου 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι συμμετέχοντες του SIA, τόσο αυτοί που θα περάσουν στην επομενη φάση όσο και εκείνοι που δεν θα τα καταφέρουν φέτος.

 

• Μην αφήνετε κανέναν να παρεμποδίσει τα όνειρά σας; τα όνειρά μας είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μας και ένα μέσο για να επιτύχουμε το πλήρες δυναμικό μας.

• Πιστέψτε στον εαυτό σας και να οικοδομήσετε μία ισχυρή / αξιόπιστη ομάδα γύρω σας. Μπορεί να επικριθεί, να βρει εμπόδια και σε περιόδους να σκέφτεστε να εγκαταλείψετε. Αυτή είναι η στιγμή που ο καθένας από εσάς στην ομάδα πρέπει να ανυψώσει το πνεύμα του άλλου και να συνεχίσετε να πιέζετε; αυτό διαφοροποιεί τους νικητές από τους ηττημένους

• Σκεφτείτε θετικά και συνεχείστε; η κατάσταση του νου σας θα σας βοηθήσει να έχετε μια τεράστια επίδραση στους ανθρώπους γύρω σας όταν χρειάζεστε, παίρνοντας σώστες αποφάσεις σε περιόδους έντονης πίεσης.

 

4. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια προσωπική σου αποτυχία από την οποία έμαθες πολλά? Με ποιον τρόπο τελικά σε βοληθησε αυτή η αποτυχία στην μετέπειτα πορεία σου?

Μια προσωπική εμπειρία που μπορώ να θυμηθώ, είναι όταν μου ζητήθηκε να παρέχω έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό των δραστηριοτήτων σε ένα ναυπηγείο για τους επόμενους 3 μήνες (σε βάρδιες και ημέρες). Ήταν μια αδύνατη άσκηση εκείνη τη στιγμή και η εμπειρία μου ήταν μικρή σε κάτι παρόμοιο.  Ακόμη και οι συναδελφοί που εργάζονται γύρω μου δεν ήταν τόσο έμπειροι σε μια τέτοια διαδικασία, ως εκ τούτου, έπρεπε να πάρω το προβάδισμα. Κατά την υποβολή του σχεδίου στο διευθυντή ασφαλείας του ναυπηγείου, ήμουν σε δύσκολη θέση και από τη βαθιά γνώση του, κατανόησε γρήγορα ότι το σχέδιο δεν ήταν αρκετά επαρκές για να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων μας, τόσο εντός της εταιρείας μας όσο και στους άλλους. Γρήγορα όμως γύρισα την απώλεια σε μάχη, ζητώντας για μια-δυο συνεδριάσεις παρακολούθησης μαζί του για να μάθω και να επιτευχθεί ένα ισχυρό αποτέλεσμα. Δούλεψα σκληρά για την επόμενη εβδομάδα με τους συναδέλφους και τους πελάτες για να είναι συγκεκριμένες και ακριβείς οι ημερομηνίες. Ήταν μια στιγμή που με βοήθησε να αντιστρέψω μια κατάσταση αντί να περαάσει η δραστηριότητα σε κάποιον άλλο.

Ομοίως, θα βρείτε ότι είναι απαραίτητο για σας να επιτύχετε, ακόμα και όταν οι αποδόσεις, η εμπειρία ή η γνώση σας είναι εναντίον σας.

 

5. Εάν θα έστελνες ένα γράμμα στον ευατό σου όταν ήσουν 22 χρονών ποια συμβουλή θα του έδινες?

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κοινωνία μας διέρχεται μια κρίσιμη στιγμή, όπου η πολιτική, η οικονομία, η παγκοσμιοποίηση και άλλα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους και την ευημερία. Σε μια τέτοια κοινωνία, όμως, χρειαζόμαστε μεγάλες ιδέες, παθιασμένους άνθρωπους, νέους που έχουν την όρεξη και είναι πρόθυμοι να πετύχουν και να κάνουν τη διαφορά. Ποτέ μην αφήνετε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ή της κοινωνίας να σας πουν τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Πήγαινετε εκεί έξω, συνειδητοποιήστε το δυναμικό και πετύχετε μεγάλα πράγματα.  Η παλαιότερη γενιά έχει καταβάλει τη συνεισφορά της στην κοινωνία (για το καλύτερο ή το χειρότερο), τώρα είναι η σειρά σας!


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0
1 share

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Συνέντευξη Στάθης Αναγνώστου – κριτική επιτροπή Social Impact Award

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format