5+1 πράγματα που μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο


Όταν ξεκινάς το Πανεπιστήμιο είσαι γεμάτος ενθουσιασμό, σκέψεις για το πώς μπορεί να είναι αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή σου και ανακούφιση για τα δυσκολότερα που πέρασαν. Και όταν το τελειώνεις… τότε τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Είσαι σίγουρα πιο ώριμος, λιγότερο ονειροπόλος και ίσως (ίσως) πιο αποφασισμένος. Τελειώνοντας (τυπικά τουλάχιστον τη σχολή μου) έκανα έναν απολογισμό με όσα έμαθα και όσα θα μου μείνουν αξέχαστα από τα 4 αυτά φοιτητικά χρόνια (που σύντομα θα γίνουν 5, αλλά δεν το λέμε):

  1. Οι Πανελλήνιες δεν ήταν τίποτα: γιατί μπροστά στην εξεταστική και στο άγχος της πραγματικής ζωής, η σχολική πίεση ήταν πραγματικά παιχνιδάκι. Ήταν μια πρώτη-δύσκολη ομολογουμένως- δοκιμασία, η οποία ωστόσο δεν συγκρίνεται με όσα ακολουθούν.
  2. Πέρα από τα όρια: αν έχεις βγάλει ύλη 500 σελίδων μέσα σε ένα βράδυ καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ. Ενεργειακά ποτά, γλυκά, καφέδες και άπειρη γκρίνια μέχρι να ξημερώσει, να ξεμπερδέψεις με το μάθημα και να προχωρήσεις στο επόμενο (πιθανώς) με την ίδια ακριβώς μέθοδο.
  3. Για γερά στομάχια: αυτό το μάθημα έχει διπλή έννοια. Πρώτον σχετίζεται με την απομάκρυνση από το σπίτι και την επακόλουθη κατανάλωση σουβλακοϊδών και άλλων (δαιμονικών) φαστ φουντ που δοκιμάζουν τις αντοχές σου και το καλομαθημένο στομάχι από τα φαγητά της μαμάς. Αν, δε, μένεις πρώτη φορά μόνος σου, τότε είσαι αναγκασμένος να υποστείς την ίδια σου τη μαγειρική που (κοιτά να δεις) μπορεί να αποβεί άκρως δηλυτηριώδης. Φυσικά, το εν λόγω μάθημα ισχύει και για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (κοινώς, αν έχεις τη φαεινή ιδέα να πιείς όλο το Βόσπορο).
  4. Οι ευκαιρίες είναι παντού: ναι, ακόμη κι αν στην αρχή δεν τις βλέπεις, Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που θα εξερευνήσεις τα ενδιαφέροντα σου, θα γνωρίσεις καινούριες εμπειρίες και θα ανακαλύψεις ένα τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ήξερες μέχρι τώρα.
  5. Καινούριες παρέες: οι φίλοι μας από το σχολείο είναι υπέροχοι, αλλά καλώς ή κακώς δεν θα είμαστε πάντα οι ίδιοι άνθρωποι που είμαστε όταν τους γνωρίσαμε. Όντας μεγαλύτεροι (και άρα σοφότεροι, κχμ) μπορούμε να επιλέξουμε ποιους ανθρώπους θέλουμε να έχουμε κοντά μας, να γνωρίσουμε καινούριους και να ανοιχτούμε περισσότερο.
  6. Ώριμα φρούτα: όταν τελειώνεις το Πανεπιστήμιο έχεις αυτό που λέμε «εμπειρία». Έχεις γνωρίσει πράγματα, έχεις μάθει την επιστήμη σου, έχεις γίνει άλλος άνθρωπος. Οι ορίζοντες που σου έχουν ανοιχτεί είναι απίστευτοι και αποτελούν ουσιαστικά μόνο ένα πρώτο βήμα σε όσα θα ακολουθήσουν.

Όπως καταλαβαίνετε, αν μου δινόταν η ευκαιρία θα τα έκανα όλα από την αρχή. Τις παρέες, τα διαβάσματα, τις εξεταστικές, τις πανεπιστημιακές ομάδες. Και θα ξεκινούσα από την πρώτη κιόλας μέρα. Γιατί η φοιτητική ζωή είναι πραγματικά η καλύτερη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου!

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

5+1 πράγματα που μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format