Το FLL η αρχή για “ρομποτικές” διακρίσεις παιδιών στο εξωτερικό!


 

Eάν μας ζητούνταν να ορίσουμε τις αξίες που πρεσβεύουν την ουσία της παιδείας τότε οι λέξεις θα διαδέχονταν αβίαστα η μία την άλλη. Υπάρχει μια οργάνωση στη Θεσσαλονίκη, με το όνομα EduACT, η οποία κάνει τις λέξεις αυτές πράξη. Συνεργασία, αγάπη-και όχι υποχρέωση για γνώση, παιχνίδι και διασκέδαση, εναλλακτική εκπαίδευση, καλλιέργεια δεξιοτήτων. Ίσως η σκιαγράφηση αυτή της παιδείας που οραματιζόμαστε να μην τελείωνε ποτέ. Είναι όμως αυτό αρκετό; Αρκούν δράσεις και προγράμματα, που μεταλαμπαδεύουν γνώση και γονιμοποιούν το μεράκι, μέσα όμως σε μια περιορισμένη πολιτισμική αλληλεπίδραση; Oμάδες που γεννήθηκαν από την eduΑCT, και  έκαναν εμπράκτως την Ρομποτική ερέθισμα για διαδραστικότητα, μας γνέφουν αρνητικά από διάφορα σημεία του πλανήτη. 6 ομάδες, 3 χώρες και χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα που αποφάσισαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους δίνοντας αυτή τη φορά χρώμα διαπολιτισμικότητας.

[[{“fid”:”10931″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”2″,”title”:”2″,”height”:”720″,”width”:”960″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]

 Πριν από 2 χρόνια, στο υπόγειο μιας εκκλησίας στο Δενδροπόταμο, οχτώ μικροί επιστήμονες Ρομά, έπαιρναν τα πρώτα τους μαθήματα ρομποτικής από τον πατέρα Αθηναγόρα. Σήμερα η ομάδα FAR.GO.BOTS, -αποτελούμενη από παιδιά για τα οποία η λέξη παιδεία μοιάζει, ή τουλάχιστον έμοιαζε, κάθε άλλο παρά αυτονόητη , κερδίσε το εισιτήριο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ένα διπλό ταξίδι στο Σέντ Λούις της Αμερικής, στο World Festival . Κάπου πιο κοντά μας, στην Ισπανία και την Τενερήφη, δύο Ελληνικές ομάδες, οι Robotrainers Reloaded και οι Roboaxion, και μία από την Κύπρο, οι Robotops, έλαβαν μέρος στο FLL Europian championship που διεξήχθη στις 4-7 Μαϊου με 116 ομάδες από 40 χώρες, με την ομάδα του δημοτικού Άξιον να κερδίζει την τρίτη θέση στην κατηγορία «έρευνας». Οι κριτικές για την ομάδα έγραφαν «Ενθουσιώδεις, παθιασμένοι με την επίλυση προβλημάτων, εξαιρετική συνεργασία με άλλες ομάδες» και διάφορα ακόμα σχόλια που μοίρασαν ικανοποίηση και χαμόγελα. Αρκετά πιο μακριά, στο FLL Razorback invitational, οι Robogang από την Ελλάδα και οι PASters από την Λεμεσό της Κύπρου ταξίδεψαν μέχρι το Αρκάνσας για να γευτούν το τι συμβαίνει όταν 72 ομάδες αλληλεπιδρούν για να παντρέψουν την ρομποτική και τον υγειή ανταγωνισμό με την παιδεία. Τέλος, μια ομάδα από την Κύπρο, oι Robot Stars, άνοίγουν τα φτερά τους για να φτάσουν στο Asia Pacific Open και το Sydney στις 3-5 Ιουλίου.

 

Μπορεί αυτή να είναι μόνο η αρχή. Μπορεί να είναι η αφετηρία ενός ντόμινο από τουβλάκια που θα οδηγήσει παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο να κοινωνήσουν χωρίς διακρίσεις το αγαθό της παιδείας. Που θα απαγκιστρώσει την εκπαίδευση από τον περιορισμό του εγχώριου και θα την κάνει πανανθρώπινο αγαθό. Οι νεαροί εκπαιδευτές Ρομά που διακρίθηκαν μέσω της eduACT και  καθοδήγησαν τους «μικρούς ήρωες-ταξιδιώτες της Αμερικής» είχαν ως μότο τους μια φράση. «Η γνώση μοιράζεται και μεταμορφώνει». Ποιός ξέρει, ίσως τελικά λίγο μεράκι, αρκετή προσπάθεια και μερικά τουβλάκια να αρκούν. 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το FLL η αρχή για “ρομποτικές” διακρίσεις παιδιών στο εξωτερικό!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format