Τα πρέπει της ζωής σου


Όσο ήμασταν παιδιά δεν μας άρεσε να ακούμε τη λέξη πρέπει. Άμα το σκεφτείτε σχεδόν όλη μας τη ζωή ακούμε αυτή τη λέξη. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς μας λέγανε ότι ‘’πρέπει ‘’ να μάθουμε αγγλικά και οπωσδήποτε κάποια άλλη ξένη γλώσσα. Όλα τα χρόνια στο σχολείο καθημερινά μας τόνιζαν επιδεικτικά ότι’’ πρέπει ‘’ να διαβάζουμε για να μορφωθούμε. Φτάνοντας στο λύκειο αυτό το ’’πρέπει’’ μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Η φράση που όλοι έχουμε ακούσει σίγουρα είναι: ‘’ Πρέπει να περάσεις στο πανεπιστήμιο.’’. Σε κάποιους αυτή η λέξη είχε θετικά αποτελέσματα και σε κάποιους άλλους όχι. Κάποιοι μπορούσαν να ακολουθήσουν από μικροί αυτά τα ‘’πρέπει’’ και κάποιοι άλλοι αντιδρούσαν σ ‘αυτά.

Ακόμα και τώρα που υποτίθεται πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτά τα πρέπει, σε κάποιους από εμάς έχουν ριζωθεί. Και έτσι συνεχίζουμε να ζούμε με αυτά, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε. Αλλά αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς μας, μας είχαν γεμίσει το μυαλό με αυτά ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορούμε να κρίνουμε μόνοι μας τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Για χρόνια μας κατεύθυναν με τη χρήση αυτής της λέξης, ώστε να μπορέσουμε μελλοντικά να επιβαλλόμαστε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας. Όμως πόσοι φοιτητές είναι ικανοί να το κάνουν;

Δυστυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών μπορεί να θέσει όρια στον εαυτό του. Οι υπόλοιποι ακόμα περιμένουν κάποιον να τους πει τι είναι σωστό και τι όχι. Ακόμα έχουν ανάγκη από κάποιον τρίτο να τους βγάλει πρόγραμμα για τις ζωή τους. Είναι απολύτως φυσικό να μην το παραδέχονται, αλλά κατά βάθος έχουν ανάγκη να ακούνε κάποιον να τους λέει αυτά τα πρέπει, παρ’ όλο που μπορεί να μην τα ακολουθούν.

Είναι θλιβερό να βλέπεις νέους ανθρώπους, με δυνατότητες και μυαλό, που όμως δεν μπορούν να οργανώσουν τις ζωές τους. Που είναι εγκλωβισμένοι σε μια καθημερινότητα και σε μια ρουτίνα βαρετή. Είναι επίσης θλιβερό, το να βλέπεις νέους ανθρώπους να χρειάζονται μόνιμη καθοδήγηση για πράγματα που αφορούν το μέλλον τους.

Αποφάσισε σε ποια κατηγορία θέλεις να ανήκεις. Επέβαλλε στον εαυτό σου τα πρέπει που κρίνεις εσύ ως ορθά. Πάρε πρωτοβουλίες και μην αφήνεις τη ζωή σου σε χέρια άλλον. Από εδώ και πέρα μόνο εσύ θα μπορείς να καθορίζεις τη ζωή σου και άμα καταφέρεις να το κάνεις αυτό θα είσαι όχι μόνο ευτυχισμένος αλλά θα γνωρίσεις κιόλας μια άλλη πτυχή του εαυτού σου.

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Τα πρέπει της ζωής σου

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format